Moje deti toto jedlo milujú. Ale mne sa nikdy nechcelo stáť nad panvicou a opekať jednu guličku za druhou, nehovoriac o množstve oleja, ktorý som spotrebovala. Tak som ich skúsila upiecť v rúre úplne bez neho a vyšlo to! Guličky sú krásne prepečené, vnútri šťavnaté a na povrchu chrumkavé – a navyše bez práce. Pridala som do nich ovsené vločky namiesto strúhanky a množstvo čerstvých byliniek, ktoré by mi deti inak nezjedli. A používam čisto hovädzie mäso, aby neboli priliž mastné. Tým sú zdravšie a zároveň sa skrátil aj čas prípravy, lebo kým sa guličky pečú, uvarím jednoduchú omáčku, samotné cestoviny a prestriem stôl. No a za chviľu je neskutočná delikatesa na tanieri… aaach to je dobrota!
Ingrediencie
Na mäsové guličky:
- 500g bio hovädzieho mletého
- 1 nadrobno nakrájaná šalotka
- 2 roztlačené strúčiky cesnaku
- ½ČL údenej sladkej papriky
- ½ČL mahá korenia
- ½ČL kurkumy
- ½ČL sušeného oregána
- mleté čierne korenie
- himalájska soľ
- zväzok nasekanej petržlenovej vňate
- 2 hrste ovsených vločiek
- 1 celé vajco
Na omáčku:
- 1 kvalitná paradajková konzerva
- 2 strúčiky cesnaku na plátky
- ½ČL sušeného oregána
- olivový olej
- mleté čierne korenie
- himalájska soľ
- cukor
Inštrukcie
- Rúru dám zohriať na 180°C a nechám v nej rozpáliť teflónový plech.
- Do veľkej misy dám všetky prísady na mäsové guličky. Navlečiem si jednorázové gumené rukavice a všetko poriadne zmiešam. V rukaviciach sa guličky dobre tvarujú, lebo sa mäso nelepí na ruky. Vytvarujem cca 20 rovnakých guličiek a dám na žeravý plech. Pečiem asi 30 minút podľa veľkosti guličiek, kým nie sú hotové.
- Medzitým si uvarím omáčku. Na horúcom oleji osmahnem plátky cesnaku a sušené oregáno. Cesnak musí ostať pekne biely, stačí, že pridá do oleja arómu. Pridám konzervu paradajok, ochutím cukrom, soľou a korením a varím prikryté na miernom ohni asi 10 minút.
- Keď sú guličky upečené, preložím ich z plechu do paradajkovej omáčky a prikryté spolu povarím asi 10 minút, aby sa chute spojili.
- Podávam s čerstvými papardelle poliate olivovým olejom a posypané petržlenovou vňaťou alebo čerstvou bazalkou. Parmezán je tiež ku guličkám vynikajúci.