Ďalšie z jedál, ktoré vzniklo len tak pohľadom do chladničky. Netušila som čo budem variť a jesť, tak som vymyslela toto spontánne jedlo z domácich zásob. A niekedy je to najlepšie, podarí sa ani neviem ako… A musím sa priznať, že odvtedy si ho varím často s rôznymi obmenami zeleniny, ktorú mám práve po ruke. Inak tá zemiaková kaša s pestom je famózna. Dá sa do nej dať akékoľvek iné pesto ako bazalkové, petržlenové, koriandrové…no a keď nemáte domáce, tak aj kupované urobí zázraky. Dôležité je navariť si doma, lebo ten pocit slastnej odmeny sa nedá ničím nahradiť. Som šťastná!!!
Ingrediencie
- ½ hlávky karfiolu
- 2 pak-choy
- 2 ČL mletej kurkumy
- asi 5cm čerstvého zázvoru
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 šalotka
- olivový olej
- himalájska soľ
- mleté čierne korenie
- 6 zemiakov
- pesto z medvedieho cesnaku
Inštrukcie
- Všetkú zeleninu umyjem a očistím. Cibuľu nakrájam nadrobno, cesnak na kolieska a zázvor nastúham na jemno. Karfiol rozdelím na menšie ružičky a hlúb nakrájam na drobno. Bielu časť pak-choy nakrájam na tenké pásiky a zelenú časť na hrubšie pásy.
- V panvici na rozohriatom oleji opražím cibuľu, cesnak a zázvor do zlatista asi 5 minút. Potom pridám kurkumu a opekám ďalšiu minútu. Do korenistej zmesi pridám karfiol, ochutím ho soľou a korením, podlejem troškou vody a poriadne premiešam. Prikrytý ho dusím asi 5 minút. Asi po 3 minútach pridám bielu časť pak-choy a na záver aj zelenú. Karfiol má byť mäkký, ale stále chrumkavý takže čas treba odhadnúť podľa veľkosti hlavičiek.
- Umyté, očistené a nakrájané zemiaky uvarím v slanej vode. Pri zlievaní zemiakov si trochu horúcej vody odložím. Ešte horúce ich rozmačkám na kašu za pomoci odloženej vody a olivového oleja. Konzistencia má byť jemná a hodvábna. Do hotovej kaše pridám pesto z medvedieho cesnaku, ktoré kašu krásne ochutí a zafarbí.