Vegánsky bezlepkový banánový chlebíček s malinami a tekvicovými semienkami

Každý rok keď je sezóna malín sme u babičky Evičky vo Velkém Poříčí. Má obrovské záhony organických malín a my sa ich nevieme dojesť. Milujem ten pocit keď si dám čerstvú malinu odtrhnutú z kríku rovno do úst… Babička Evička z nich robí sirup kvasnou metódou, ktorý sa od nej musím ešte naučiť. Ja mám najradšej maliny čerstvé, ale keď ich je veľmi veľa tak z nich rada pečiem. Tentokrát som ich pridala do banánového chlebíčka, ktorý inak robievam s orechami a čokoládou. A vyšlo to parádne! Nakyslá chuť malín sladký banánový chlebíček len tak nakopla. Je síty a pritom jemne sladký od ďatlí a zároveň super zdravý. Fajn na tomto recepte je, že prísady sa dajú kombinovať podľa chuti od orechov, cez semienka az po ovocie, kakao a čokoládu. Výber je na tebe, upeč si a poteš sa!

Ingrediencie

Suché ingrediencie

  • 100g bezlepkovej múky (napr. Doves Farm)
  • 100g pohánkovej múky
  • 50g ovsených vločiek
  • 2ČL kypriaceho prášku
  • ½ČL sódy bikarbóny
  • ½ČL soli

Tekuté ingrediencie

  • 150g ďatlí bez kôstiek
  • 200g banánov
  • 100ml vody alebo rastlinného mlieka
  • 100ml rastlinného oleja
  • 1 ČL jablčného octu
  • 2PL agáve sirupu

Ochutenie

  • + hrsť tekvicových semienok
  • + 150g malín

Inštrukcie

  1. Rúru dám zohriať na 180°C. Pripravím si formu na pečenie chleba o veľkosti cca 26×12 cm.
  2. Ďatle zalejem vriacou vodou a nechám odstáť minimálne 30 minút.
  3. Do robota dám všetky tekuté prísady vrátane zliatych a opláchnutých ďatlí a rozmixujem ich na hladký bledohnedý krém.
  4. Vo veľkej mise zmiešam všetky suché prísady.
  5. Keď sa rúra vyhreje nalejem banánovo-ďatlový krém do suchých prísad a dobre premiešam. Vznikne hustejšie cesto, ktoré bude robiť malé bublinky, čo je reakcia kypriaceho prášku s octom.
  6. Do hotového cesta jemne zapracujem maliny a tekvicové semienka. Cesto vylejem do formy, povrch ozdobím semienkami a tmavým cukrom.
  7. Dám piecť na 180°C približne na 30-40 minút do zlatista.
  8. Banánový chlebíček musí úplne vychladnúť vo forme pred krájaním.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.