Každý rok keď je sezóna malín sme u babičky Evičky vo Velkém Poříčí. Má obrovské záhony organických malín a my sa ich nevieme dojesť. Milujem ten pocit keď si dám čerstvú malinu odtrhnutú z kríku rovno do úst… Babička Evička z nich robí sirup kvasnou metódou, ktorý sa od nej musím ešte naučiť. Ja mám najradšej maliny čerstvé, ale keď ich je veľmi veľa tak z nich rada pečiem. Tentokrát som ich pridala do banánového chlebíčka, ktorý inak robievam s orechami a čokoládou. A vyšlo to parádne! Nakyslá chuť malín sladký banánový chlebíček len tak nakopla. Je síty a pritom jemne sladký od ďatlí a zároveň super zdravý. Fajn na tomto recepte je, že prísady sa dajú kombinovať podľa chuti od orechov, cez semienka az po ovocie, kakao a čokoládu. Výber je na tebe, upeč si a poteš sa!
Ingrediencie
Suché ingrediencie
- 100g bezlepkovej múky (napr. Doves Farm)
- 100g pohánkovej múky
- 50g ovsených vločiek
- 2ČL kypriaceho prášku
- ½ČL sódy bikarbóny
- ½ČL soli
Tekuté ingrediencie
- 150g ďatlí bez kôstiek
- 200g banánov
- 100ml vody alebo rastlinného mlieka
- 100ml rastlinného oleja
- 1 ČL jablčného octu
- 2PL agáve sirupu
Ochutenie
- + hrsť tekvicových semienok
- + 150g malín
Inštrukcie
- Rúru dám zohriať na 180°C. Pripravím si formu na pečenie chleba o veľkosti cca 26×12 cm.
- Ďatle zalejem vriacou vodou a nechám odstáť minimálne 30 minút.
- Do robota dám všetky tekuté prísady vrátane zliatych a opláchnutých ďatlí a rozmixujem ich na hladký bledohnedý krém.
- Vo veľkej mise zmiešam všetky suché prísady.
- Keď sa rúra vyhreje nalejem banánovo-ďatlový krém do suchých prísad a dobre premiešam. Vznikne hustejšie cesto, ktoré bude robiť malé bublinky, čo je reakcia kypriaceho prášku s octom.
- Do hotového cesta jemne zapracujem maliny a tekvicové semienka. Cesto vylejem do formy, povrch ozdobím semienkami a tmavým cukrom.
- Dám piecť na 180°C približne na 30-40 minút do zlatista.
- Banánový chlebíček musí úplne vychladnúť vo forme pred krájaním.