Jedno z mojich najobľúbenejších jedál vôbec, ktoré dokonca chutí aj mužom (mám to vyskúšané…). Neskutočne mi chutí horkasto-sladká chuť ružičkového kelu. Už keď ho oblanžírujem, niekoľko guličiek len tak hneď zjem, mňam! A karfiol je tiež moja obľúbená zelenina, mám ho rada aj surový do šalátov. Je sladký, jemný a šťavnatý… No a môj miláčik fenikel, ktorý sa zázrakom pečenia premení na sladkú slasť, som už veľa krát spomínala. Beluga je veľmi zdravá a bohatá na bielkoviny a má tú výhodu, že si aj po uvarení zachová krásny tvar a nerozpadne sa. Navyše je hutná a sýta a premení tento teplý šalát na hlavné jedlo. Feniklovo-petržlenové pesto krásne zeleninu ochutí, pridá na šťavnatosti a dodá cveng. K tomu pohár suchého bieleho vínka a som v siedmom nebi!
Ingrediencie
Na zeleninu
- 1 malý karfiol
- 1 balík ružičkového kelu
- 1 veľký fenikel
- mleté čierne korenie
- himalájska soľ
- olivový olej
Na šošovicu
- 100g šošovice Beluga
- 1 stúčik cesnaku
- mleté čierne korenie
- himalájska soľ
- olivový olej
Na pesto
- feniklové stonky aj s vňaťou
- zväzok pertžlenovej vňate
- hrsť mandlí alebo kešu
- mleté čierne korenie
- citrónová šťava a kôra
- himalájska soľ
- olivový olej
Inštrukcie
- Všetkú zeleninu dobre umyjem a očistím. Karfiol nalámem na ružičky, fenikel nakrájam na väčšie plátky a ružičkový kel oblanžírujem vo vriacej vode 4 minúty.
- Klasický rovný plech vysteliem papierom na pečenie, na ktorý dám všetkú zeleninu v jednej vrstve. Polejem ju olivovým olejom, posolím a pokorením. Pečiem vo vyhriatej rúre na 220°C približne 30 minút, kým nebude krásne upečená.
- Medzitým si uvarím šošovicu podľa návodu na obale. Trvá to asi 30 minút. Do uvarenej belugy pridám roztlačený čerstvý strúčik cesnaku, olivový olej, soľ a dobre premiešam.
- Pesto pripravím tak, že všetky suroviny rozmixujem v robote a dobre dochutím. Keď je príliž husté, pridám olivový olej alebo citrónovú šťavu podľa chuti. Keď je riedke, pridám orechy.
- Upečenú zeleninu zmiešam s cesnakovou belugou a feniklovo-petržlenovým pestom.
Pingback: Pečené morčacie stehno - Kitchen Love