Teplý šalát s feniklom, karfiolom, kelom a belugou

Jedno z mojich najobľúbenejších jedál vôbec, ktoré dokonca chutí aj mužom (mám to vyskúšané…). Neskutočne mi chutí horkasto-sladká chuť ružičkového kelu. Už keď ho oblanžírujem, niekoľko guličiek len tak hneď zjem, mňam! A karfiol je tiež moja obľúbená zelenina, mám ho rada aj surový do šalátov. Je sladký, jemný a šťavnatý… No a môj miláčik fenikel, ktorý sa zázrakom pečenia premení na sladkú slasť, som už veľa krát spomínala. Beluga je veľmi zdravá a bohatá na bielkoviny a má tú výhodu, že si aj po uvarení zachová krásny tvar a nerozpadne sa. Navyše je hutná a sýta a premení tento teplý šalát na hlavné jedlo. Feniklovo-petržlenové pesto krásne zeleninu ochutí, pridá na šťavnatosti a dodá cveng. K tomu pohár suchého bieleho vínka a som v siedmom nebi!

Ingrediencie

Na zeleninu

  • 1 malý karfiol
  • 1 balík ružičkového kelu
  • 1 veľký fenikel
  • mleté čierne korenie
  • himalájska soľ
  • olivový olej

Na šošovicu

  • 100g šošovice Beluga
  • 1 stúčik cesnaku
  • mleté čierne korenie
  • himalájska soľ
  • olivový olej

Na pesto

  • feniklové stonky aj s vňaťou
  • zväzok pertžlenovej vňate
  • hrsť mandlí alebo kešu
  • mleté čierne korenie
  • citrónová šťava a kôra
  • himalájska soľ
  • olivový olej

Inštrukcie

  1. Všetkú zeleninu dobre umyjem a očistím. Karfiol nalámem na ružičky, fenikel nakrájam na väčšie plátky a ružičkový kel oblanžírujem vo vriacej vode 4 minúty.
  2. Klasický rovný plech vysteliem papierom na pečenie, na ktorý dám všetkú zeleninu v jednej vrstve. Polejem ju olivovým olejom, posolím a pokorením. Pečiem vo vyhriatej rúre na 220°C približne 30 minút, kým nebude krásne upečená.
  3. Medzitým si uvarím šošovicu podľa návodu na obale. Trvá to asi 30 minút. Do uvarenej belugy pridám roztlačený čerstvý strúčik cesnaku, olivový olej, soľ a dobre premiešam.
  4. Pesto pripravím tak, že všetky suroviny rozmixujem v robote a dobre dochutím. Keď je príliž husté, pridám olivový olej alebo citrónovú šťavu podľa chuti. Keď je riedke, pridám orechy.
  5. Upečenú zeleninu zmiešam s cesnakovou belugou a feniklovo-petržlenovým pestom.

Hodnotenie

Komentáre: 1

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.