Vegánske bezlepkové banánovo-mandľové muffiny

Dnes bol vraj prvý jarný deň. Tuje na našej terase boli zasnežené a vonku pofukoval mrazivý vietor, po slnku ani stopy. Presne v takéto dni rada pečiem. Vôňu pečených koláčov je cítiť po celom byte, z rúry ide príjemné teplo a ja sa teším ako všetkých prekvapím keď prídu domov. Aj dnes to tak bolo. Navyše, večer prišla moja drahá kamarátka Zuzka a muffinky jej veľmi chutili, že som jej hneď zopár pribalila domov.

Keďže dnes bolo vonku naozaj hnusne a ja som mala doma prezreté banány, rozhodla som sa, že vyskúšam upiecť niečo nové. Na webe som našla niekoľko zaujímavých receptov na banánové muffiny, ale na každom mi niečo vadilo – buď neboli bezlepkové alebo vegánske. Tak som spojila pár receptov, trošku ich zmenila a zjednodušila a vznikli z toho tieto famózne voňavé a chutné muffinky.

Recept je dosť variabilný. Muffiny nemusia byť bezlepkové, stačí len nahradiť múku za bielu alebo celozrnnú a klasika je na svete. Rovnako sa dá nahradiť cukor za tvoj oblľúbený alebo kokosový olej za iný rastlinný. To isté platí aj o mandľovom mlieku, ktoré sa dá zameniť za iný rastlinný nápoj (kokosový, ovsený, ryžový…). A mám vyskúšané, že dobre funguje aj obyčajná voda, ale v tomto recepte som to ešte neskúšala.

Tieto muffiny si musíš upiecť, lebo sú:

  • chrumkavé na porvrchu a šťavnaté vnútri
  • nasiaknuté banánovou chuťou
  • veľmi zdravé a chutné
  • jednoduché na prípravu
  • sladké tak akurát
  • neodolateľné…

Ingrediencie

Suché ingrediencie

  • 1 ¼ C bezlepkovej zmesi (napr. Doves Farm)
  • 1 ¼ C bezlepkových ovsených vločiek
  • 1 ¼ C mletých mandlí
  • ½ C kokosového cukru
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • ½ ČL mletej škorice
  • štipka soli

Tekuté ingrediencie

  • 1 vegánske vajce (1PL ľanových semienok a 2 ½ PL vody)
  • 3 prezreté banány
  • ½ ČL vanilkového extraktu
  • 3 PL kokosového oleja
  • ¾ C mandľového mlieka

Posýpka

  • ovsené vločky
  • hnedý cukor

Postup

  1. Rúru dám zohriať na 200°C alebo teplovzdušnú na 175°C. Na plech položím dve formy na muffiny, ktoré vysteliem 12 papierovými košíčkami.
  2. V menšej miske si pripravím vegánske vajce. Zmiešam dve a pol polievkových lyžíc vody a jednu polievkovú lyžicu mletých ľanových semienok a nechám odstáť asi 5 minút, kým nevsiaknu vodu.
  3. Do misky s vegánskym vajcom pridám všetky tekuté prísady spolu s rozmačkanými banánmi. Vo veľkej mise zmiešam všetky suché suroviny.
  4. Keď sa rúra vyhreje nalejem tekuté prísady do suchých a premiešam. Vznikne redšie alebo hustejšie cesto v závislosti od použitej bezlepkovej múky.
  5. Lyžicou naplním muffinové košíčky do plna. Každý muffin posypem ovsenými vločkami a hnedým cukrom, ktorý pri pečení krásne skaramelizuje.
  6. Dám piecť na 200°C približne na 30-35 minút do zlatista.
  7. Po upečení musia muffiiny vychladnúť vo forme, lebo sú veľmi šťavnaté a v teple sa dopekajú.

UložiťUložiť

UložiťUložiť

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

komentáre 2

    • Ahoj Veronika,
      obávam sa že kukuričná múka spôsobí, že muffiny budú sypké a budú sa rozpadať. Ideálne je používať bezlepkové zmesy, ktoré sú namiešané tak, aby koláčik pekne držal. Ale vyskúšať to môžeš, počítaj s tým, že budú mať aj inú chuť. Daj mi potom vedieť, som zvedavá ?

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.