Zapletaný veľkonočný mazanec

Zapletaný veľkonočný mazanec

Tradičné veľkonočné sviatky

Sú veľkonočné sviatky a u nás doma sa každý rok piekol baránok, ktorý mal oči z lentiliek, mašľu okolo krku a bol snehobiely od práškového cukru.  Mamina vždy zasadila pšenicu, ktorá krásne vyklíčila do jasnozelenej trávy.  Tam si baránok chvíľu odpočinul, kým sme ho nezjedli.  Po celom byte bola cítiť údená šunka a v chladničke už čakal zemiakový šalát s domácou majonézou a jablkami.  Vo váze boli bahniatka, korbáč a zlatý dážď z nášho parku a v prútenej miske pyšne ležali maľované vajíčka.  Takto si pamätám Veľkú noc z môjho detstva.  Ale nikdy sme doma nepiekli zapletaný veľkonočný mazanec.

Zapletaný veľkonočný mazanec

Tento rok som sa rozhodla, že ho doma upečiem a to hneď v dvoch verziách – jeden klasický a druhý bez mlieka a laktózy.  A musím povedať, že oba sú fantastické na nerozoznanie. Štruktúra mazanca je hebká a vláčna ako obláčik, má trošku jemnejšiu chuť než vianočka a vonia po citróne a vanilke. Takisto ponúkam v návod ako vymiesiť cesto v domácej pekárni či v kuchynskom robote a aké zásady treba dodržiavať. Použite čerstvé alebo sušené droždie, len si prečítajte môj článok až dokonca, aby ste pochopili rozdiel pri ich použití. Každý si samozrejme môže vybrať spôsob prípravy podľa svojich možností a ak máte dostatok času, vypracujte si cesto v rukách. Je to veľmi príjemná až relaxačná činnosť, aspoň ja ju tak vnímam.

Kysnuté cesto z domácej pekárne

Odkedy mám domácu pekáreň, robot na miesenie cesta už nepoužívam. Výhodou je, že sa v nej cesto nielen krásne vypracuje, ale aj nakysne pri stálej teplote. Kysnuté cesto môžete robiť v pekárni aj s čerstvým aj sušeným droždím, ale musíte dodržať pár zásad. Za prvé, všetky suroviny musia mať izbovú teplotu. Za druhé, kvasnice nemajú radi tuk a soľ. Z tohoto dôvodu oddeľujte tukovú zložku ako je maslo, olej či vajcia od kvásku a to isté platí aj pre soľ. A ako ich oddelíte? Jednoducho múkou. Stačí ak budete dávať jednotlivé suroviny do pekárne v správnom poradí. Ideálne je začať tekutou zložkou, čiže kváskom z mlieka. Potom pridajte múku s cukrom, ktoré kvasnice milujú a zároveň pomáhajú v jeho aktivácii. No a navrch múky pridajte soľ a tukové zložky ako sú maslo a vajcia. Uvidíte, že cesto krásne vykysne a vy to budete mať absolútne bez práce.

Kysnuté cesto zo sušených kvasníc

Pri použití sušených kvasníc platia úplne rovnaké zásady, ktoré som spomínala hore, avšak poradie surovín, ktoré pridávate do domácej pekárne alebo do kuchynského robota sa líši. Sušené kvasnice sa zvyčajne nedávajú do tekutiny na zarobenie kvásku ale vmiešavajú sa do múky. Z tohoto dôvodu dáte do pekárne najprv všetky tekuté suroviny ako predtým, ale tentokrát vrátane roztopeného masla, vajec a soli. Potom pridáte múku a cukor a navrch nasypete sušené droždie. To sa ako prvé dostane do kontaktu s múkou a cukrom, ktoré ho pomôžu aktivovať a až následne sa dotkne tuku a soli. Je to jednoduchý ale veľmi dôležitý princíp, ktorý ak budete dodržiavať, kysnuté cesto sa vám vždy podarí. Presne tak ako mne keď som piekla tento zapletaný veľkonočný mazanec.

Zapletaný veľkonočný mazanec

Autor receptu: Zuzana Rainet LečkováChod: DezertyKuchyňa: SlovenskáObtiažnosť: Ťažká
Porcie

12

por.
Príprava

1

hod. 

50

min.
Pečenie

40

min.
Celkový čas

2

hod. 

30

min.

Ingrediencie

  • Kvások
  • 250 ml mlieka alebo mandľového mlieka

  • 1 kocka čerstvého droždia

  • 1PL krupicového cukru

  • 1PL hladkej múky


  • Cesto
  • 300 g hladkej múky

  • 300 g polohrubej múky

  • 150 g krupicového cukru

  • 150 g masla alebo rastlinného masla

  • 3 žĺtky

  • 1/2 ČL soli

  • 1 PL citrónovej kôry

  • ½ ČL vanilkového extraktu


  • Na povrch
  • žĺtok na potretie

  • mandľové lupienky

Postup

  • Urobím kvások priamo v mise kde budem miesiť cesto alebo v nádobe z domácej pekárne, ak robím cesto v pekárni.  Do teplého mlieka dám lyžicu cukru, múky a rozdrvené droždie. Kvások dobre premiešam a nechám pracovať, kým sa začnú na povrchu tvoriť bublinky a pena, asi 10 minút.
  • Medzitým navážim múku a cukor, oddelím žĺtky od bielok a rozpustím maslo v mikrovlnke na 600W asi 45-60 sekúnd.  Do aktivovaného kvásku pridám všetky suroviny na cesto v uvedenom poradí v recepte. Zapnem robot s nástavcom háka alebo domácu pekáreň a nechám vypracovať cesto. V robote to trvá asi 10 minút, potom cesto prikryjem a nechám kysnúť 45-60 minút, kým zdvojnásobí svoj objem. V domácej pekárni sa cesto spracuje a zároveň vykysne približne za 60-70 minút podľa typu pekárne.
  • Vykysnuté cesto vytvarujem na pomúčenej pracovnej ploche do bochníka a dám na plech vystlaný papierom na pečenie. Opäť ho nechám trochu podkysnúť na 10-15 minút. Ak robím zapletaný mazanec, cesto rozdelím na štyri rovnaké časti a každú z nich ešte na tri. Vyvaľkám z nich rovnaké úzke valčeky dlhé asi 50 cm a zapletám podľa návodu na internete. Ja som postupovala podľa tohto video návodu  na FB. Po zapletení mazanec prikryjem utierkou a nechám ešte asi 15 minút podkysnúť.
  • Mazanec potriem žĺtkom, posypem mandľovými lupienkami a dám piecť na 170°C do rozohriatej rúry na strednú mriežku. Po 20 minútach pečenia mazanec prikryjem alobalom a papierom na pečenie  a pečiem ďalších 20-25 minút.  Pečenie treba strážiť, lebo každá rúra pečie inak. Či je mazanec upečený zistím drevenou ihlicou, ktorú pichnem do najhrubšieho miesta. Ak vyjde von čistá, mazanec je hotový. Vyberiem ho z rúry a nechám vychladnúť na mriežke.

Poznámky

  • Do mazanca môžete pridať sušené hrozienka alebo iné sušené ovocie. Výborné sú aj mandle alebo oriešky či kandizované ovocie ak ho máte radi.
Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.