Je Veľká noc a u nás doma sa každý rok piekol baránok, ktorý mal oči z lentiliek, mašľu okolo krku a bol celý biely od práškového cukru. Mamina vždy zasadila pšenicu, ktorá krásne vyklíčila do trávy. Tam chvíľu odpočíval náš baránok kým sme ho nezjedli. Po celom byte bola cítiť údená šunka a v chladničke už čakal zemiakový šalát s domácou majonézou a jablkami. Vo váze boli bahniatka, korbáč a zlatý dážď z nášho parku a v prútenej miske pyšne ležali maľované vajíčka. Takto si pamätám Veľkú noc z detstva. Ale nikdy sme nepiekli Veľkonočný mazanec. Preto som sa rozhodla, že ho tento rok s maminou vyskúšame. A podaril sa nad naše očakávania! Je hebký ako obláčik, má jemnejšiu chuť než vianočka a vonia po citróne a vanilke. Je skutočne fantastický a u nás doma zmizol okamžite. Idem upiecť ešte jeden…
Mazanec si určite upeč, lebo je:
- tradičný veľkonočný
- vnútri hebký ako obláčik
- pripomína skvelú vianočku
- úžasne vonia a krásne vyzerá
- vydrží niekoľko dní, ak vydrží…
Ingrediencie
Kvások
- 1 kocka čerstvého droždia
- 100 ml vlažného mlieka
- 1PL krupicového cukru
- 1PL hladkej múky
Cesto
- 400 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- 150 g krupicového cukru
- 100 ml vlažného mlieka
- 150 g rozpusteného masla
- 3 žĺtky
- 1 PL citrónovej kôry
- ½ ČL vanilkového extraktu
- štipka soľ
Na povrch
- žĺtok na potretie
- mandľové lupienky
Postup
- Urobím si kvások – do vlažného mlieka dám rozmrvené droždie, lyžicu cukru a múky. Kvások dobre premiešam a nechám pracovať kým sa začnú na povrchu tvoriť bublinky.
- V mise zmiešam všetky suroviny na cesto a nakoniec pridám vykysnutý kvások.V robote alebo rukami vypracujem hladké cesto, prikryjem a nechám kysnúť cca hodinu.
- Rúru dám vyhriať na 220°C. Vykysnuté cesto vytvarujem do bochníka a dám na plech vystlaný papierom na pečenie. Opäť ho nechám trochu vykysnúť.
- Nakoniec ho potriem žĺtkom, posypem mandľovými lupienkami a dám piecť na 220°C.Po 10 minútach pečenia teplotu znížim na 180°C, mazanec prikryjem papierom na pečenie a pečiem ďalších 25-30 minút. Pečenie treba strážiť, lebo každá rúra pečie inak.