Dokonalé cesto z domácej pekárne
Kto by nemiloval domáce orechové osie hniezda? Okrem toho, že sú neuveriteľne chutné a voňavé, sú navyše aj veľmi pekné. Ale skúsili ste ich niekedy upiecť aj doma? Viem, viem…kysnuté cesto, veľa roboty a času. Mňa to tiež dlho odrádzalo, lebo ja milujem rýchle a jednoduché pečenie, ale lákala ma predstava upiecť si ich sama doma. Chcela som však vymyslieť spôsob, ako celý proces čo najviac zjednodušiť a napadlo ma využiť moju domácu pekáreň Tefal a podarilo sa! Nahádzala som do nej všetky suroviny a nechala pekárničku spracovať cesto, kde zároveň aj krásne vykyslo. Cesto bolo vláčne a dokonalo vypracované. No úplná fantázia! Nabudúce určite vyskúšam urobiť v pekárni moje Pečené buchty z kysnutého cesta.
Plnka z vlašských orechov
Plnku zvyčajne robievam z vlašských orechov, mlieka, cukru a škorice. Ak nemôžete mlieko, kľudne ho nahraďte rastlinným mliekom alebo vodou. Orechy meliem na hrubšiu štruktúru, aby v plnke boli cítiť kúsky, ale zároveň aby sa dala dobre roztierať na cesto. Niekedy polovicu orechov zomeliem na jemno a druhú polovicu na hrubšie a zmiešam. Potom zohrejem tekutinu spolu s cukrom, pridám pomleté orechy a miešam kým získam hustú dobre rozotierateľnú konzistenciu. Ak je príliš hustá, pridám tekutinu a ak riedka, pridám zasa orechy. Plnku nechám vychladnúť a potom natieram na cesto pomocou cukrárskej špachtle alebo lopatkou na tortu. Lopatka má veľkú plochu vďaka čomu sa plnka rýchlo a rovnomerne rozotrie. Horný okraj cesta nechávam asi 2 cm prázdny na ukončenie slimákov. Plnka so správnou konzistenciou nevytečie, ale zároveň je viditeľná v priereze a robí krásny špirálový vzor.
Ako vytvarovať orechové osie hniezda
Cesto natreté orechovou plnkou rozkrájam na 12 rovnakých pásov so šírkou asi 4 cm. Každý pásik osobitne zaviniem do osieho hniezda a konce prilepím žĺtkom alebo zasuniem pod slimáka, aby sa pri pečení neotvárali. Orechové osie hniezda poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjem utierkou a nechám ešte raz podkysnúť. Pečiem krátko asi 15-17 minút na strednej mriežke na 180C s pridaním pary, ak máte parnú rúru. Po vytiahnutí z rúry ich nechám vychladnúť na plechu a podávam buď s cukrovo-citrónovou polevou alebo ich potriem medom či javorovým sirupom ešte za tepla. Môžem vám povedať, tieto orechové osie hniezda sú neskutočne dobré a keď si ich doma upečiete sami, chutia úplne najviac!
Orechové osie hniezda
Chod: DezertyKuchyňa: FrancúzskaObtiažnosť: Ťažká12
por.2
hod.30
min.2
hod.30
min.Ingrediencie
- Cesto (H = hrnček = 250ml)
2 rozšľahané vajcia
120 g roztopeného masla
1/2 ČL soli
1 ČL vanilkového extraktu
60 g (1/4 H) cukru krupica
160 ml (2/3 H) mlieka
500 g (3 H) hladkej múky
2 ČL sušeného droždia
Orechová plnka120 ml mlieka alebo vody
150 g cukru krupica
300 g mletých orechov
1 ČL mletej škorice
hrozienka v rume (môžete vynechať)
Citrónová polevapráškový cukor
citrónová šťava
Postup
- Do domácej pekárne dám všetky suroviny na cesto v uvedenom poradí. Je dôležité, aby mali izbovú teplotu. Zapnem program na vypracovanie a kysnutie cesta, ktorý trvá asi hodinu. Na mojej Tefal pekárni je to program číslo 11 s názvom “Cesto” s dĺžkou trvania 1 hodinu a 9 minút.
Ak nemám pekáreň, dám suroviny v uvedenom poradí do kuchynského robota s hákom a nechám spracovávať cesto asi 10 minút. Potom cesto prikryjem fóliou a nechám na teplom mieste kysnúť asi hodinu alebo kým zdvojnásobí svoj objem. - Pripravím si orechovú plnku. V hrnci zohrejem tekutinu s cukrom pod bod varu a nechám cukor rozpustiť. Prisypem mleté orechy a spolu chvíľku povarím, kým vznikne hustá roztierateľná hmota. Nakoniec pridám škoricu a kto má rád aj hrozienka namočené v rume a premiešam.
- Cesto vyvaľkám na pomúčenej ploche na obdĺžnik s rozmermi cca 50 x 30 cm. Potriem ho orechovou plnkou a nechám horný okraj prázdny asi 2 cm na ukončenie slimákov. Cesto rozrežem na dlhšom okraji na 12 pásikov širokých asi 4 cm. Každý pásik opatrne zaviniem do slimáka, koniec pritlačím k slimákovi a poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjem ich fóliou alebo utierkou a nechám ešte chvíľu podkysnúť. Ak konce slimákov nedržia tvar osieho hniezda, prilepím ich žĺtkom alebo zasuniem pod osie hniezdo.
- Po vykysnutí ich dám piecť do rozohriatej rúry na 180C na horný a dolný ohrev na strednú mriežku s pridaním strednej pary ak mám parnú rúru. Pečiem krátko, asi 15-17 minút do zlatista, vyberiem z rúry a nechám na plechu vychladnúť.
- Citrónovú polevu urobím vymiešaním cukru s citrónovou šťavou. Cukor najprv preosejem cez sitko. Potom do neho po kvapkách pridávam citrónovú šťavu za neustáleho miešania metličkou, kým dosiahnem požadovanú hustotu. Slimáky ozdobím polevou, ktorá postupne zaschne a vytvorí pekný vzor.
Poznámky
- Slimáky môžete plniť rôznymi plnkami ako makovou, škoricovou alebo kakaovou. Pri škoricovej a kakaovej plnke stačí ak cesto natriete rozpusteným maslom, posypete škoricou či kakaom a cukrom. Potom už postupujete rovnako je opísané v recepte.