Poznáte sladké žemličky Cross Buns?
Hot Cross Buns sú tradičnou veľkonočnou dobrotou v anglicky hovoriacich krajinách, ktorá sa podáva na Veľký piatok. Niečo podobné je pre nás veľkonočný baranček alebo mazanec. Hot cross buns sú sladké žemličky ochutené voňavým korením, pomarančovou kôrou a hrozienkami. Medzi typické koreniny patrí škorica, muškátový oriešok, klinčeky, koriander, zázvor, nové korenie a rasca. Ale recepty sa veľmi líšia a každý si ich prispôsobuje podľa svojej chuti. To platí aj pre sušené ovocie – niekto dáva iba hrozienka, iní zase používajú brusnice, višne či dokonca zázvor. Chutia hrejivo, korenisto a sladkasto s dotykom citrusu. Kríž, ktorý je pre buchtičky typický, symbolizuje naraz niekoľko javov – ukrižovanie Ježiša, štyri fázy mesiaca alebo striedanie štyroch ročných období.
Moja zdravšia verzia
Ja som pre vás pripravila zdravšiu variantu s mandľovým mliekom, kokosovým cukrom, celozrnnou špaldovou múkou a extra panenským olivovým olejom. Z korenia som použila škoricu a mixed spice, ktorému sa u nás najviac podobá perníkové korenie. Do žemličiek som pridala hrozienka, brusnice a pomarančovú kôru, aby mali slávnostnú veľkonočnú príchuť. Sušené ovocie aj kôru kľudne vynechajte a ochuťte si žemličky podľa vlastnej fantázie. Môžete dať do žemličiek napríklad nasekané oriešky a kúsky čokolády. Alebo ich upečte len s voňavým korením bez pridania ovocia a orieškov. Vtedy pripomínajú pečené buchty bez náplne, ale zato s výrazným ochuteným cestom.
Ako jesť sladké veľkonočné žemličky
Žemličky sa majú jesť teplé, ako často naznačuje aj ich názov Hot Cross Buns a podávajú sa tradične iba s maslom rozkrojené na polovicu ako klasická žemľa. Ale často sa natierajú aj džemom, čokoládovou či orieškovou nátierkou. My sme si ich dali s maslom a domácim malinovým a brusnicovým džemom a bola to dobrota! Sladké žemličky sú však výborné aj studené a pripomínajú chuť obľúbenej vianočky. Ak ich chcete jesť teplé, stačí ich na chvíľku ohriať v rúre a budú znovu ako čerstvo upečené. Upečte si ich a uvidíte, že sa za nimi doma len tak zapráši.
Sladké veľkonočné žemličky – Cross Buns
Chod: DezertyKuchyňa: AmerickáObtiažnosť: Stredná12
por.2
hod.30
min.2
hod.30
min.Ingrediencie
- Kvások
1/2 (21g) kocky čerstvého droždia
1 1/2 H (375ml) mandľového mlieka
1 PL kokosového / hnedého cukru
Cesto2 H (300g) hladkej múky
2 H (300g) celozrnnej špaldovej múky
1/2 H (75g) kokosového / hnedého cukru
1 ČL mletej škorice
1 ČL mixed spice / perníkového korenia
1 ČL vanilkového extraktu
kôra z bio pomaranča (nemusí byť)
1/4 H (60ml) extra virgin olivového oleja
1 celé bio vajce
1/4 H (40g) sušených nesírených hrozienok
1/4 H (40g) sušených nesírených brusníc
Krížik1/2 H (75g) hladkej múky, 2x preosiatej
1/3 H (80ml) vody
Glazúra1/2 H (125ML) javorového sirupu
1/4 H (60ML) jablkovej šťavy / džúsu
alebo len potrieť tekutým medom
Poznámka: H = hrnček = 250 ml
Postup
- Pripravím si kvások priamo v mise kuchynského robota. Do teplého mlieka dám cukor a polovicu kocky čerstvého droždia. Riadne pomiešam a nechám na teplom mieste 5-10 minút alebo kým kvasnice nezačnú pôsobiť a znásobia svoj objem.
Vo veľkej mise zmiešam všetky suché ingrediencie na cesto a pridám ich k aktivovanému kvásku. Nakoniec pridám aj olej s vajcom. Ručne alebo pomocou kuchynského robota s hákom vypracujem pomerne riedke cesto. Cesto spracovávam asi 8-10 minút, kým nie je celkom hladké a vláčne. Bude mať hnedú, tmavšiu farbu vďaka kokosovému cukru, škorici a celozrnnej múke. Ku koncu miesenia primiešam aj sušené ovocie. Vypracované cesto dám do olejom vymazanej misy a prikryjem vlhkou utierkou. Cesto nechám kysnúť na teplom mieste asi hodinu alebo kým zdvojnásobí svoj objem. - Po vykysnutí rozdelím cesto na 12 rovnakých častí, ktoré vytvarujem do buchtičiek. Cesto je pomerne riedke, preto ho pri tvarovaní pomúčim, aby sa nelepilo. Buchtičky ukladám po 6 kusoch na dva plechy, ktoré som vystlala papierom na pečenie. Prikryjem ich vlhkou utierkou a nechám odpočívať na teplom mieste 30 minút, alebo kým zväčšia svoj objem.
- Medzitým si predhrejem rúru na 200C a pripravím polevu na krížiky. Múku dva krát preosejem a riadne vymiešam s vodou. Vznikne pomerne hustá lepivá hmota, ktorú dám do malého plastového vrecka so zatváraním a odstrihnem kúsok rohu. Pomocou vrecúška nakreslím na buchtičky kríže. Dám ich piecť na 30-35 minút alebo pečiem kým sú pekne zlatisté na povrchu.
- Nakoniec si pripravím glazúru. Javorový sirup zohrievam v jablkovom džúse a nechám jemne bublať asi 5 minút, aby zhustol. Žemličky potriem hneď po vytiahnutí z rúry glazúrou alebo rovno medom, ak sa mi nechce robiť glazúra. Podávam ich ešte teplé s čerstvým maslom. Recept je na 12 kusov.