Sladké žemličky Cross Buns

Recept na tradičné anglické veľkonočné žemličky alebo hot cross buns z celozrnnej múky a voňavého korenia

Poznáte sladké žemličky Cross Buns?

Hot Cross Buns sú tradičnou veľkonočnou dobrotou v anglicky hovoriacich krajinách, ktorá sa podáva na Veľký piatok. Niečo podobné je pre nás veľkonočný baranček alebo mazanec. Hot cross buns sú sladké žemličky ochutené voňavým korením, pomarančovou kôrou a hrozienkami. Medzi typické koreniny patrí škorica, muškátový oriešok, klinčeky, koriander, zázvor, nové korenie a rasca.  Ale recepty sa veľmi líšia a každý si ich prispôsobuje podľa svojej chuti. To platí aj pre sušené ovocie – niekto dáva iba hrozienka, iní zase používajú brusnice, višne či dokonca zázvor. Chutia hrejivo, korenisto a sladkasto s dotykom citrusu. Kríž, ktorý je pre buchtičky typický, symbolizuje naraz niekoľko javov – ukrižovanie Ježiša, štyri fázy mesiaca alebo striedanie štyroch ročných období.

Moja zdravšia verzia

Ja som pre vás pripravila zdravšiu variantu s mandľovým mliekom, kokosovým cukrom, celozrnnou špaldovou múkou a extra panenským olivovým olejom.  Z korenia som použila škoricu a mixed spice, ktorému sa u nás najviac podobá perníkové korenie.  Do žemličiek som pridala hrozienka, brusnice a pomarančovú kôru, aby mali slávnostnú veľkonočnú príchuť. Sušené ovocie aj kôru kľudne vynechajte a ochuťte si žemličky podľa vlastnej fantázie. Môžete dať do žemličiek napríklad nasekané oriešky a kúsky čokolády. Alebo ich upečte len s voňavým korením bez pridania ovocia a orieškov. Vtedy pripomínajú pečené buchty bez náplne, ale zato s výrazným ochuteným cestom.

Ako jesť sladké veľkonočné žemličky

Žemličky sa majú jesť teplé, ako často naznačuje aj ich názov Hot Cross Buns a podávajú sa tradične iba s maslom rozkrojené na polovicu ako klasická žemľa.  Ale často sa natierajú aj džemom, čokoládovou či orieškovou nátierkou.  My sme si ich dali s maslom a domácim malinovým a brusnicovým džemom a bola to dobrota! Sladké žemličky sú však výborné aj studené a pripomínajú chuť obľúbenej vianočky. Ak ich chcete jesť teplé, stačí ich na chvíľku ohriať v rúre a budú znovu ako čerstvo upečené. Upečte si ich a  uvidíte, že sa za nimi doma len tak zapráši.

Sladké veľkonočné žemličky – Cross Buns

Autor receptu: Zuzana Rainet LečkováChod: DezertyKuchyňa: AmerickáObtiažnosť: Stredná
Porcie

12

por.
Príprava

2

hod. 
Pečenie

30

min.
Celkový čas

2

hod. 

30

min.

Ingrediencie

  • Kvások
  • 1/2 (21g) kocky čerstvého droždia 

  • 1 1/2 H (375ml) mandľového mlieka

  • 1 PL kokosového / hnedého cukru


  • Cesto
  • 2 H (300g) hladkej múky

  • 2 H (300g) celozrnnej špaldovej múky

  • 1/2 H (75g) kokosového / hnedého cukru

  • 1 ČL mletej škorice

  • 1 ČL mixed spice / perníkového korenia

  • 1 ČL vanilkového extraktu

  • kôra z bio pomaranča (nemusí byť)

  • 1/4 H (60ml) extra virgin olivového oleja

  • 1 celé bio vajce 

  • 1/4 H (40g) sušených nesírených hrozienok

  • 1/4 H (40g) sušených nesírených brusníc 


  • Krížik
  • 1/2 H (75g) hladkej múky, 2x preosiatej

  • 1/3 H (80ml) vody


  • Glazúra
  • 1/2 H (125ML) javorového sirupu

  • 1/4 H (60ML) jablkovej šťavy / džúsu

  • alebo len potrieť tekutým medom

    Poznámka: H = hrnček = 250 ml

Postup

  • Pripravím si kvások priamo v mise kuchynského robota.  Do teplého mlieka dám cukor a polovicu kocky čerstvého droždia.  Riadne pomiešam a nechám na teplom mieste 5-10 minút alebo kým kvasnice nezačnú pôsobiť a znásobia svoj objem.
    Vo veľkej mise zmiešam všetky suché ingrediencie na cesto a pridám ich k aktivovanému kvásku.  Nakoniec pridám aj olej s vajcom.  Ručne alebo pomocou kuchynského robota s hákom vypracujem pomerne riedke cesto.  Cesto spracovávam asi 8-10 minút, kým nie je celkom hladké a vláčne.  Bude mať hnedú, tmavšiu farbu vďaka kokosovému cukru, škorici a celozrnnej múke. Ku koncu miesenia primiešam aj sušené ovocie. Vypracované cesto dám do olejom vymazanej misy a prikryjem vlhkou utierkou.  Cesto nechám kysnúť na teplom mieste asi hodinu alebo kým zdvojnásobí svoj objem.
  • Po vykysnutí rozdelím cesto na 12 rovnakých častí, ktoré vytvarujem do buchtičiek.  Cesto je pomerne riedke, preto ho pri tvarovaní pomúčim, aby sa nelepilo.  Buchtičky ukladám po 6 kusoch na dva plechy, ktoré som vystlala papierom na pečenie.  Prikryjem ich vlhkou utierkou a nechám odpočívať na teplom mieste 30 minút, alebo kým zväčšia svoj objem.  
  • Medzitým si predhrejem rúru na 200C a pripravím polevu na krížiky.  Múku dva krát preosejem a riadne vymiešam s vodou.  Vznikne pomerne hustá lepivá hmota, ktorú dám do malého plastového vrecka so zatváraním a odstrihnem kúsok rohu. Pomocou vrecúška nakreslím na buchtičky kríže.  Dám ich piecť na 30-35 minút alebo pečiem kým sú pekne zlatisté na povrchu.
  • Nakoniec si pripravím glazúru.  Javorový sirup zohrievam v jablkovom džúse a nechám jemne bublať asi 5 minút, aby zhustol.  Žemličky potriem hneď po vytiahnutí z rúry glazúrou alebo rovno medom, ak sa mi nechce robiť glazúra.  Podávam ich ešte teplé s čerstvým maslom.  Recept je na 12 kusov.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.