Tento koláčik pečiem tradične každý rok s rebarborou a v bezlepkovej variante. Keďže ešte nie je sezóna rebarbory a ja som kúpila krásne jahody tak som sa rozhodla vyskúšať tento recept trošku inak. Vymenila som bezlepkovú múku za celozrnnú a zmenila som formu na pečenie. A nový koláč je na svete – aké jednoduché a funguje to!!!
Koláčik je na povrchu krásne chrumkavý vďaka cukru, ktorý skaramelizoval a vytvoril kôrku. Vnútri je šťavnatý a kyselkavý z jahôd a zároveň presiaknutý sladkou kokosovou chuťou. Pohánková a celozrnná múka mu dávajú príjemnú štruktúru, ktorá je nadľahčená kokosom. Skrátka tento koláč je naozaj famózny a musím sa priznať, že zo všetkých vegánskych je môj najobľúbenejší.
Ingrediencie
Suché ingrediencie
- 140g celozrnnej pšeničnej múky
- 140g pohánkovej múky
- 100g strúhaného kokosu
- 200g kokosového cukru
- 2ČL kypriaceho prášku
- štipka soli
Tekuté ingrediencie
- 250ml kokosového mlieka / vody
- 100ml kokosového oleja / rastlinného
- 1ČL jablkového octu / octu
- 300g umytých nakrájaných jahôd
Postup
- Rúru dám zohriať na 180°C a pripravím si formu na pečenie.
- Vo veľkej mise zmiešam suché suroviny, v menšej tekuté.
- Keď sa rúra vyhreje nalejem tekuté prísady do suchých a dobre premiešam.Vznikne redšie cesto.
- Do cesta rýchlo primiešam nakrájané jahody. Vylejem ho do formy a povrch pocukrujem hnedým kryštálovým cukrom.
- Dám piecť na 180°C približne 40-45 minút. Či je koláč hotový skúšam špajľou, ktorá má z koláča vyjsť čistá. Ak nie je, dám ho dopiecť na ďalších 5 minút.
- Po upečení nechám koláč vychladnúť vo forme, lebo je veľmi šťavnatý a v teple sa dopeká a tuhne. Potom ho nakrájam, pocukrujem a podávam s čerstvými jahodami.
Tak tento koláč je taký super že to neviem ani vyjadriť 🙂 robila som s čučoriedkami a v robote medzi kolegami zmizol do poslednej omrvinky 🙂
Ďakujem pekne Lenka! Som veľmi rada, že všetkým chutil ?
Vyskúšajte aj iné a dajte vedieť, budem sa tešiť ? Zuzka
Pingback: Vegánsky brusnicový koláč s citrónovou polevou - Kitchen Love