Pesto z medvedieho cesnaku

Dnes mi moja mamina spravila naozaj krásny deň. Prišla ku mne a povedala: „Poď, zoberiem ťa do lesa, nazbierame si spolu medvedí cesnak!“ Najprv som žundrala, predstavovala som si ako sa budeme hodinu trmácať po lese a aj tak nič nenájdeme. No bola som pozitívne šokovaná. Moja mama mala zjavne toto miesto už dávno vyhliadnuté. Prišli sme do lesa, kde sme zaparkovali, a teraz vôbec nepreháňam, priamo pri zdroji. Urobila som asi 20 krokov a ocitla sa na lúke plnej medvedieho cesnaku.

Bol nádherný jarný deň, taký keď vzduch je ešte svieži, ale slniečko už hreje. Všade bolo ticho, počula som len vtáky a ďatľa ťukať do stromu a šuchot lístia pod mojimi nohami. Prišlo mi až neuveriteľné, že som stále v Bratislave. A ten medvedí cesnak voňal všade vôkol… Bol malinký, drobný, taký som v obchode predávať nevidela. Zato chuť mal intenzívnu, sviežu a koncentrovanú, skrátka úplne inú ako kupovaný z obchodu. Asi za pol hodinu sme nazbierali dve plné látkové tašky a ja som sa nevedela dočkať ako ho doma ochutnám. Ďakujem mami, bol to krásny darček k mojim narodeninám…

Pesto používam na milión spôsobov – do polievok, na cestoviny, ako nátierku na chlieb alebo namiesto byliniek do šalátov. K tomuto základnému receptu sa dajú pridať kešu či píniové oriešky alebo slnečnicové semienka, sušené paradajky či parmezán a vznikne nová chuť. Ja orechy a iné suroviny do základného receptu nepridávam, lebo pesto nevydrží potom tak dlho. Navyše, takto je variabilnejšie a po každé si môžem urobiť úplne iné jedlo. Ešte posledné tajomstvo…takto vyrábam všetky moje pestá…bazalkové, petržlenové, koriandrové, či viacbylinkové.

Ingrediencie

  • čerstvý medvedí cesnak
  • olivový olej za studena lisovaný
  • himalájska soľ

Inštrukcie

  1. Listy medvedieho cesnaku najlepšie umyjem v dreze naplnenom studenou vodou. Pri umývaní ich pretriedim a hneď vyhodím zvädnuté, staré a poškodené.
  2. Potom listy v odstredivke zbavím prebytočnej vody a rozložím na suché prestieradlo, aby poriadne doschli.
  3. Suché listy dávam po častiach do kuchynského robota, pridám asi lyžičku soli a bohato zalejem olivovým olejom. Presné množstvo soli a oleja záleží na požadovanej konzistencii pesta. Ja dávam toľko oleja, aby robot nemal problém zmes spracovať na jemné pesto. Soľ slúži v tomto prípade aj ako konzervant, takže čím viac, tým dlhšie pesto vydrží. Ja dávam toľko, aby sa pesto dalo priamo jesť, napr. natrieť na chlieb.
  4. Mixujem najprv pomaly a ako sa pesto stáva redším, pridávam rýchlosť. Pritom často robot zastavím a zotriem steny od pesta smerom k nožom. Mixujem tak dlho, kým mám jemnú štruktúru s malinkými kúskami.
  5. Hotové pesto vylejem do sklenených zaváracích pohárov a dám pozor, aby mi nevynikali vzduchové bublinky. Vrch zalejem troškou olivového oleja, ktorý zabráni prenikaniu vzduchu a pomôže pesto ešte lepšie zakonzervovať.
  6. Pesto skladujem v chladničke kde mne vydrží minimálne rok.

 

UložiťUložiť

Hodnotenie

komentárov 6

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.