Zdravé suroviny v zdravom koláči
Vegánske koláče sú zvyčajne zdravšie ako tie klasické, ale záleží to najmä od druhu a množstva použitých surovín. Ja sa snažím kupovať potraviny v bio kvalite a nahrádzať menej zdravé suroviny tými zdravšími. Napríklad v tomto koláči som nahradila biely cukor kokosovým a polovicu bielej múky celozrnnou špaldovou. Keďže sa jedná o vegánsky brusnicový koláč, kravské mlieko v ňom nenájdete. Použila som kokosové, ale spoľahlivo funguje aj mandľové, ryžové či ovsené. O zdravie sa postarajú v prvom rade brusnice ako aj kokos, ktorý dodáva koláču jeho charakteristickú vôňu a chuť.
Jednoduché vegánske pečenie
Vegánske koláče pečiem veľmi rada nielen kvôli tomu, že sú zdravšie, ale aj sú neskutočne jednoduché a rýchle na prípravu. Keďže neobsahujú vajcia ani maslo, niet čo šľahať a tým ušetrím čas aj umývanie riadu. Zvyčajne sa skladajú zo suchých a tekutých prísad, ktoré stačí len spolu zamiešať, prípadne pridať ovocie, naliať do formy a šup do rúry. Rovnaký postup má aj tento vegánsky brusnicový koláč a zvládne ho aj začiatočník. So mnou obvykle pečie moja osemročná Simonka a tá potrebuje pomoc iba pri vážení.
Správna forma na vegánsky koláč
Pri tomto koláči ma baví, že sa dá sa upiecť v akejkoľvek forme. Už som ho piekla veľa krát s rôznym ovocím a v rôznych formách. Pre inšpiráciu si pozrite môj recept na Vegánsky kokosový koláč s čučoriedkami a brusnicami, ktorý som piekla v klasickej okrúhlej forme. Alebo vás možno zaujme tento Vegánsky celozrnný kokosový koláč s jahodami, ktorý je zase v obdĺžnikovej forme. A pre bezlepkovú inšpiráciu s netradičnou kombináciou ponúkam Vegánsky bezlepkový koláč s rebarborou. Jedná sa stále o ten istý recept s malými obmenami v surovinách a formách na pečenie.
Dôležitá vec pri zmene formy je, že dĺžka pečenia sa predlžuje čím je forma hlbšia. Naopak, ak je forma plytká a široká, koláč sa upečie rýchlejšie. Tento brusnicový vegánsky koláč som piekla vo forme od firmy Orion, ktorá je dosť hlboká, takže potreboval takmer hodinu na upečenie. Asi tak isto dlho by som ho piekla aj v bábovkovej forme. V akej forme si ho upečiete vy?
Prečo upiecť vegánsky brusnicový koláč
- zdravší ako klasický koláč
- super jednoduchý na prípravu
- neuveriteľne lahodný a šťavnatý
- použite akékoľvek obľúbené ovocie
- krásne vyzerá a vonia po kokose
- dá sa upiecť v akejkoľvek forme
- zvládne ho aj začiatočník
Vegánsky brusnicový koláč
Chod: Dezerty, VegánskeKuchyňa: ModernáObtiažnosť: Ľahká8
servings10
min.1
hod.1
hod.10
min.Upečte si rýchly vegánsky brusnicový koláč s kokosom plný zdravých ingrediencií ako je špaldová celozrnnná múka, kokosový cukor, kokosové mlieko a samozrejme brusnice.
Ingrediencie
Suché ingrediencie140g celozrnnej špaldovej múky
140g polohrubej pšeničnej múky
100g strúhaného kokosu
200g kokosového cukru
2ČL kypriaceho prášku
štipka soli
- Tekuté ingrediencie
250ml kokosového mlieka
100ml kokosového oleja
2ČL citrónovej šťavy
250g mrazených brusníc
- Citrónová poleva
šťava z jedného citrónu
práškový cukor
Postup
- Rúru dám zohriať na 180°C. Pripravím si formu na pečenie, ktorú vymastím kokosovým olejom.
- Vo veľkej mise zmiešam suché suroviny, v menšej tekuté. Keď sa rúra vyhreje nalejem tekuté prísady do suchých a dobre premiešam. Vznikne redšie cesto. Do cesta rýchlo primiešam mrazené brusnice. Vylejem ho do formy a povrch uhladím.
- Dám piecť na 180°C približne 50-60 minút. Či je koláč hotový skúšam špajľou, ktorá má z koláča vyjsť čistá. Ak nie je, dám ho dopiecť na ďalších 5 minút.
- Citrónovú polevu si pripravím z citrónovej šťavy a preosiateho práškového cukru. Do šťavy z jedného citrónu postupne metličkou vmiešavam toľko cukru, aby som dostala tekutú, ale hustú polevu.
- Po upečení nechám koláč vychladnúť vo forme, lebo je veľmi šťavnatý a chladnutím postupne tuhne. Potom ho vyberiem z formy a ozdobím citrónovou polevou, brusnicami a lúčnymi kvetmi.


