Vždy som sa bála piecť z kysnutého cesta a pred pečením chleba som mala ešte väčší rešpekt. Až kým som nevidela tento recept od mojej obľúbenej austrálskej kuchárky Donny Hay. Super je, že k nemu potrebujem len 5 surovín, ktoré mám vždy doma. Navyše, je tak jednoduchý, že sa mi podaril hneď na prvý raz.
Odvtedy som ho piekla niekoľko krát, po každé s inou múkou a výsledok bol vždy perfektný. Výhodou je, že múky sa dajú rôzne kombinovať a recept vždy funguje. Základ je nechať polovicu múky bielej hladkej a doplniť ju akoukoľvek obľúbenou. Ja som skúsila pohánkovú (fotka chlieb s maslom), ražnú, špaldovú a celozrnnú pšeničnú (prvá fotka).
Chlieb sa dá upiecť aj z polovičnej dávky (fotky dole), jednoducho všetky prísady vydelím dvoma a mám asi polkilový chlebík. Ešte ma baví, že nepotrebujem čerstvé kvasnice lebo sušené mám doma vždy. Rovnako olivový olej sem-tam vymením za iný, ale olivový mi v ceste chutí najviac. Keď to zhrniem – jednoduchý, funkčný a variabilný recept na fantastický chlieb, ktorý zvládne upiecť úplne každý.
Tento fantastický chlieb má nezabudnuteľnú kôrku. Chrumkavejšiu som hádam nejedla a trúfam si povedať, že sa vyrovná kôrke kváskového chleba, ktorý milujem. Tajomstvo je v žeravom liatinovom hrnci, ktorý imituje horúcu pec. Bez tohto hrnca, kôrka nebude…
Čo sa striedky týka, tá je vláčna s intenzívnou chuťou, takmer akoby som jedla slaný kysnutý koláč. To vďaka olivovému oleju, ktorý striedku nielenže ochutí ale aj zabezpečí, že chlieb len tak nevyschne. Skrátka, je to netradičný chlieb s intenzívnou chuťou a neskutočne chrumkavou kôrkou. Upeč ho a uvidíš, že doma bude bitka o pätku :o)
Ingrediencie
Kvások
- 625ml teplej vody
- 1PL medu alebo sirupu z agáve
- 2 balíčky sušeného droždia (na 1kg múky)
Ostatné
- 910g hladkej múky (alebo zmes s celozrnnou 1:1)
- 3ČL soli
- 125ml olivového oleja
Postup
- Do teplej vody dám lyžicu medu a sušené droždie. Zamiešam a nechám droždie pôsobiť nech sa začnú na povrchu tvoriť bublinky.
- Do robota nasypem múku, soľ a prípadné korenie či semienka a jemne premiešam.Potom za stáleho miešania prilievam kvások, keď sa zapracuje tak prilejem olej. Cesto nechám v robote miesiť 10 minút.
- Vymiesené cesto dám do olejom vymastenej misy a prikryjem potravinovou fóliou. Nechám kysnúť 60 až 90 minút na teplom mieste.
- Rúru dám na 250°C a vložím do nej liatinový hrniec, ktorý nechám 30 minút rozžeraviť.
- Vykysnuté cesto vytvarujem do bochníka, už nemiesim. Dno horúceho hrnca poprášim múkou, opatrne tam vložím bochník, narežem povrch nožom a opäť pomúčim.
- Chlieb v hrnci prikryjem pokrievkou a pečiem 30 minút na 250°C.Potom ho odokryjem a pečiem ďalších 20 minút na 220°C do zlatista.
- Po upečení chlieb vyberiem a nechám na mriežke úplne vychladnúť.
mega dobrý chlieb 😀 len sa mi drobí hrozne ale chuťovo paráda…keď poriešim to krájanie tak to bude topka…čím to prosím krájate vy ?
Ahoj Lussy! Chlebík sa drobí v závislosti od použitej múky. Napríklad z pohánkovej, ktorá je prirodzene bezlepková, sa bude rozpadať viac. Zato z pšeničnej drží pekne pokope a dá sa dobre krájať. Na krájanie používam tiež vrúbkovaný nôž na chlieb, s ním to ide perfektne.
V naašej kuchyni máme priamo na chlieb a pečivo vyhradený jeden ostrý, pevný vrúbkovaný japonský nôž z oblou čepeľou z dellinger-u a pracuje sa s ním tip top