Jednoduchý domáci chlieb s chrumkavou kôrkou

Vždy som sa bála piecť z kysnutého cesta a pred pečením chleba som mala ešte väčší rešpekt.  Až kým som nevidela tento recept od mojej obľúbenej austrálskej kuchárky Donny Hay. Super je, že k nemu potrebujem len 5 surovín, ktoré mám vždy doma.  Navyše, je tak jednoduchý, že sa mi podaril hneď na prvý raz.

Odvtedy som ho piekla niekoľko krát, po každé s inou múkou a výsledok bol vždy perfektný.  Výhodou je, že múky sa dajú rôzne kombinovať a recept vždy funguje.  Základ je nechať polovicu múky bielej hladkej a doplniť ju akoukoľvek obľúbenou.  Ja som skúsila pohánkovú (fotka chlieb s maslom), ražnú, špaldovú a celozrnnú pšeničnú (prvá fotka).

Chlieb sa dá upiecť aj z polovičnej dávky (fotky dole), jednoducho všetky prísady vydelím dvoma a mám asi polkilový chlebík.  Ešte ma baví, že nepotrebujem čerstvé kvasnice lebo sušené mám doma vždy. Rovnako olivový olej sem-tam vymením za iný, ale olivový mi v ceste chutí najviac.  Keď to zhrniem – jednoduchý, funkčný a variabilný recept na fantastický chlieb, ktorý zvládne upiecť úplne každý.

Tento fantastický chlieb má nezabudnuteľnú kôrku.  Chrumkavejšiu som hádam nejedla a trúfam si povedať, že sa vyrovná kôrke kváskového chleba, ktorý milujem.  Tajomstvo je v žeravom liatinovom hrnci, ktorý imituje horúcu pec. Bez tohto hrnca, kôrka nebude…

Čo sa striedky týka, tá je vláčna s intenzívnou chuťou, takmer akoby som jedla slaný kysnutý koláč.  To vďaka olivovému oleju, ktorý striedku nielenže ochutí ale aj zabezpečí, že chlieb len tak nevyschne.  Skrátka, je to netradičný chlieb s intenzívnou chuťou a neskutočne chrumkavou kôrkou. Upeč ho a uvidíš, že doma bude bitka o pätku :o)

Ingrediencie

Kvások

  • 625ml teplej vody
  • 1PL medu alebo sirupu z agáve
  • 2 balíčky sušeného droždia (na 1kg múky)

Ostatné

  • 910g hladkej múky (alebo zmes s celozrnnou 1:1)
  • 3ČL soli
  • 125ml olivového oleja

Postup

  1. Do teplej vody dám lyžicu medu a sušené droždie. Zamiešam a nechám droždie pôsobiť nech sa začnú na povrchu tvoriť bublinky.
  2. Do robota nasypem múku, soľ a prípadné korenie či semienka a jemne premiešam.Potom za stáleho miešania prilievam kvások, keď sa zapracuje tak prilejem olej.  Cesto nechám v robote miesiť 10 minút.
  3. Vymiesené cesto dám do olejom vymastenej misy a prikryjem potravinovou fóliou. Nechám kysnúť 60 až 90 minút na teplom mieste.
  4. Rúru dám na 250°C a vložím do nej liatinový hrniec, ktorý nechám 30 minút rozžeraviť.
  5. Vykysnuté cesto vytvarujem do bochníka, už nemiesim. Dno horúceho hrnca poprášim múkou, opatrne tam vložím bochník, narežem povrch nožom a opäť pomúčim.
  6. Chlieb v hrnci prikryjem pokrievkou a pečiem 30 minút na 250°C.Potom ho odokryjem a pečiem ďalších 20 minút na 220°C do zlatista.
  7. Po upečení chlieb vyberiem a nechám na mriežke úplne vychladnúť.

 

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

komentáre 3

  1. mega dobrý chlieb 😀 len sa mi drobí hrozne ale chuťovo paráda…keď poriešim to krájanie tak to bude topka…čím to prosím krájate vy ?

    • Ahoj Lussy! Chlebík sa drobí v závislosti od použitej múky. Napríklad z pohánkovej, ktorá je prirodzene bezlepková, sa bude rozpadať viac. Zato z pšeničnej drží pekne pokope a dá sa dobre krájať. Na krájanie používam tiež vrúbkovaný nôž na chlieb, s ním to ide perfektne.

  2. V naašej kuchyni máme priamo na chlieb a pečivo vyhradený jeden ostrý, pevný vrúbkovaný japonský nôž z oblou čepeľou z dellinger-u a pracuje sa s ním tip top

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.