Milujem gnocchi (či noky?)!!! Ale prišla jar a ja chcem jesť niečo ľahké čo mám uvarené raz-dva. Preto som klasické zemiakové gnocchi zmenila a vyskúšala ich s ricottou a momentálnou hitovkou – medvedím cesnakom. Neskutočne dobré!!! Neviem či sa niekedy vrátim k vareniu a šúpaniu zemiakov… Tieto sú iné, ľahučké ako obláčiky, výborne ochutené ricottou, parmezánom a bylinkami. Sú výborné len tak sami o sebe, ani si na ne nemusím nič dávať. Stačí olej a korenie a som v siedmom nebi!
Prípravy sa netreba báť, je to jednoduchšie než sa zdá. Gnocchi sú stále dobré, či tam dám 3 alebo 4 vajcia, menej alebo viac múky. Ako sa hovorí, treba to mať v rukách. Keď dám príliš veľa múky, tak sú tvrdšie. Keď dám málo, tak sa ťažko tvarujú. Stačí si zarobiť cesto a pracovať s nim a hneď uvidíš či treba urobiť jedno alebo druhé. Cesto je dosť lepivé, ale také má byť. Musíš si ruky dobre pomúčiť a hneď to pôjde lepšie. Ja sa strašne teším ako si ich znovu vyskúšam s nejakou inou príchuťou… napadá ma špenát, bazalkové pesto alebo sušené paradajky.
Ingrediencie
Cesto na gnocchi
- 500g ricotty alebo jemného tvarohu
- 100g nastrúhaného parmezánu
- 220g hladkej múky
- 3-4 celé vajcia
- 1ČL soli
Gnocchi s medvedím cesnakom
- pesto z medvedieho cesnaku
- citrónová šťava a kôra
- olivový olej
- parmezán
- čierne mleté korenie
Gnocchi so šalviou a citrónovou kôrou
- zväzok čerstvej šalvie
- maslo a olivový olej
- citrónová šťava a kôra
- parmezán
- čierne mleté korenie
Postup
- Do veľkej misy dám všetky suroviny na cesto a poriadne zamiešam. Vznikne mi lepivé cesto. Ak pridávam príchute tak cesto rozdelím na dve časti a do jednej pridám napr. pesto z medvedieho cesnaku. Druhú nechám čistú alebo pridám inú príchuť. Keď pridávam tekutú alebo mastnú prísadu ako pesto, musím pridať viac múky.
- Na pomúčenom povrchu vytvarujem dva valce hrubé asi 3-4 cm. Ak je cesto príliš lepivé, pridám trochu múky. Valce nakrájam na menšie kúsky, stlačím ich prstami, aby vznikli kocky a do každej spravím odtlačok prstu do stredu na ozdobu a zachytenie chutí.
- Gnocchi varím vo vriacej vode asi 2-3 minúty. Keď vyplávajú na povrch, sú hotové.
- Zelené gnocchi podávam s pestom s medvedieho cesnaku, olivovým olejom, citrónovou kôrou a šťavou, parmezánom a čerstvo mletým čiernym korením.
- Biele gnocchi ako aj šalviu opražím z každej strany na masle s olivovým olejom. Podávam ich s maslovým výpekom do ktorého pridám citrónovú šťavu. Na vrch nastrúham parmezán, citrónovú kôru a čerstvo mleté čierne korenie.