Ricotta gnocchi s medvedím cesnakom

Milujem gnocchi (či noky?)!!!  Ale prišla jar a ja chcem jesť niečo ľahké čo mám uvarené raz-dva. Preto som klasické zemiakové gnocchi zmenila a vyskúšala ich s ricottou a momentálnou hitovkou – medvedím cesnakom.  Neskutočne dobré!!!  Neviem či sa niekedy vrátim k vareniu a šúpaniu zemiakov…  Tieto sú iné, ľahučké ako obláčiky, výborne ochutené ricottou, parmezánom a bylinkami.  Sú výborné len tak sami o sebe, ani si na ne nemusím nič dávať.  Stačí olej a korenie a som v siedmom nebi!

Prípravy sa netreba báť, je to jednoduchšie než sa zdá.  Gnocchi sú stále dobré, či tam dám 3 alebo 4 vajcia, menej alebo viac múky.  Ako sa hovorí, treba to mať v rukách.  Keď dám príliš veľa múky, tak sú tvrdšie.  Keď dám málo, tak sa ťažko tvarujú.  Stačí si zarobiť cesto a pracovať s nim a hneď uvidíš či treba urobiť jedno alebo druhé.  Cesto je dosť lepivé, ale také má byť.  Musíš si ruky dobre pomúčiť a hneď to pôjde lepšie.  Ja sa strašne teším ako si ich znovu vyskúšam s nejakou inou príchuťou… napadá ma špenát, bazalkové pesto alebo sušené paradajky.

Ingrediencie

Cesto na gnocchi

  • 500g ricotty alebo jemného tvarohu
  • 100g nastrúhaného parmezánu
  • 220g hladkej múky
  • 3-4 celé vajcia
  • 1ČL soli

Gnocchi s medvedím cesnakom

Gnocchi so šalviou a citrónovou kôrou

  • zväzok čerstvej šalvie
  • maslo a olivový olej
  • citrónová šťava a kôra
  • parmezán
  • čierne mleté korenie

Postup

  1. Do veľkej misy dám všetky suroviny na cesto a poriadne zamiešam. Vznikne mi lepivé cesto.  Ak pridávam príchute tak cesto rozdelím na dve časti a do jednej pridám napr. pesto z medvedieho cesnaku.  Druhú nechám čistú alebo pridám inú príchuť.  Keď pridávam tekutú alebo mastnú prísadu ako pesto, musím pridať viac múky.
  2. Na pomúčenom povrchu vytvarujem dva valce hrubé asi 3-4 cm. Ak je cesto príliš lepivé, pridám trochu múky.  Valce nakrájam na menšie kúsky, stlačím ich prstami, aby vznikli kocky a do každej spravím odtlačok prstu do stredu na ozdobu a zachytenie chutí.
  3. Gnocchi varím vo vriacej vode asi 2-3 minúty. Keď vyplávajú na povrch, sú hotové.
  4. Zelené gnocchi podávam s pestom s medvedieho cesnaku, olivovým olejom, citrónovou kôrou a šťavou, parmezánom a čerstvo mletým čiernym korením.
  5. Biele gnocchi ako aj šalviu opražím z každej strany na masle s olivovým olejom. Podávam ich s maslovým výpekom do ktorého pridám citrónovú šťavu.  Na vrch nastrúham parmezán, citrónovú kôru a čerstvo mleté čierne korenie.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.