Karfiolovo-batatová polievka s bazalkou

Hustá krémová polievka sa dá urobiť aj bez použitia smotany alebo zápražky.  Stačí použiť veľa zeleniny a menej vody a keď chcem mať polievku ešte krémovejšiu, použijem zemiak alebo batat.  Základ na krémové zeleninové polievky mám väčšinou rovnaký – cibuľa, cesnak, mrkva a stonky zeleru.  Ak mám pór tak ho dám namiesto cibule.  A keď nemám stonkový zeler, tak ho jednoducho vynechám. Potom si vyberiem hlavnú zeleninu ako brokolicu, karfiol, tekvicu, paštrnák, kaleráb… voľba je na tebe. Na ochutenie rada používam rôzne korenie a čerstvé bylinky, lebo vďaka nim je tá istá polievka vždy iná. Korenie nielenže zmení chuť polievky ale je vynikajúce na trávenie a celkovo dobré pre zdravie.  Vďaka zelenine, bylinkám a koreniu sú zdravotné benefity takejto polievky jednoznačné.  A ja som rada, že sa mi opäť podarilo prepašovať hromadu zeleniny do mojich dvoch pokladíkov, či troch? :o)

Skús túto polievku, lebo je:

  • hustá a krémová
  • hodvábne jemná
  • sladkastá a pikantná zároveň
  • variabilná na suroviny
  • nekonečne zdravá
  • určite nie nudná…

Ingrediencie

  • 1 malý karfiol
  • 1 batat
  • 2 mrkvy
  • 2 póry, iba biela časť
  • 2 stonky zeleru
  • 2 strúčky cesnaku
  • 2 PL rastlinného oleja
  • 1/2 ČL horčičného prášku a lebo horčice
  • 1/2 ČL mletého rímskeho kmínu
  • 1/2 ČL mletého koriandru
  • himalájska soľ
  • mleté čierne korenie

Postup

  1. Zeleninu umyjem, očistím a nakrájam na drobno. Karfiol rozdelím na malé ružičky.
  2. Do rýchlo-varnej kanvice si dám zovrieť vodu.
  3. Na horúcom oleji opražím pór, zeler, cesnak a mrkvu. Zeleninu posypem korením, ktoré chvíľu orestujem.  Nakoniec  pridám bataty a karfiol.
  4. Zeleninu zalejem vriacou vodou tak, aby z vody vytŕčala. Dávam menej vody, lebo chcem mať hustú krémovú konzistenciu. Ochutím soľou a korením a po zovretí nechám variť 15-20 minút do zmäknutia.
  5. Polievku rozmixujem tyčovým mixérom na hladký krém.Pridám čerstvé lístky bazalky a ešte raz premixujem.  Ak treba dochutím soľou a mletým čiernym korením.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.