Hustá krémová polievka sa dá urobiť aj bez použitia smotany alebo zápražky. Stačí použiť veľa zeleniny a menej vody a keď chcem mať polievku ešte krémovejšiu, použijem zemiak alebo batat. Základ na krémové zeleninové polievky mám väčšinou rovnaký – cibuľa, cesnak, mrkva a stonky zeleru. Ak mám pór tak ho dám namiesto cibule. A keď nemám stonkový zeler, tak ho jednoducho vynechám. Potom si vyberiem hlavnú zeleninu ako brokolicu, karfiol, tekvicu, paštrnák, kaleráb… voľba je na tebe. Na ochutenie rada používam rôzne korenie a čerstvé bylinky, lebo vďaka nim je tá istá polievka vždy iná. Korenie nielenže zmení chuť polievky ale je vynikajúce na trávenie a celkovo dobré pre zdravie. Vďaka zelenine, bylinkám a koreniu sú zdravotné benefity takejto polievky jednoznačné. A ja som rada, že sa mi opäť podarilo prepašovať hromadu zeleniny do mojich dvoch pokladíkov, či troch? :o)
Skús túto polievku, lebo je:
- hustá a krémová
- hodvábne jemná
- sladkastá a pikantná zároveň
- variabilná na suroviny
- nekonečne zdravá
- určite nie nudná…
Ingrediencie
- 1 malý karfiol
- 1 batat
- 2 mrkvy
- 2 póry, iba biela časť
- 2 stonky zeleru
- 2 strúčky cesnaku
- 2 PL rastlinného oleja
- 1/2 ČL horčičného prášku a lebo horčice
- 1/2 ČL mletého rímskeho kmínu
- 1/2 ČL mletého koriandru
- himalájska soľ
- mleté čierne korenie
Postup
- Zeleninu umyjem, očistím a nakrájam na drobno. Karfiol rozdelím na malé ružičky.
- Do rýchlo-varnej kanvice si dám zovrieť vodu.
- Na horúcom oleji opražím pór, zeler, cesnak a mrkvu. Zeleninu posypem korením, ktoré chvíľu orestujem. Nakoniec pridám bataty a karfiol.
- Zeleninu zalejem vriacou vodou tak, aby z vody vytŕčala. Dávam menej vody, lebo chcem mať hustú krémovú konzistenciu. Ochutím soľou a korením a po zovretí nechám variť 15-20 minút do zmäknutia.
- Polievku rozmixujem tyčovým mixérom na hladký krém.Pridám čerstvé lístky bazalky a ešte raz premixujem. Ak treba dochutím soľou a mletým čiernym korením.