Domáci bazový sirup

Dnes chcela ísť moja štvorročná Simonka do lesa.  Počasie bolo nádherné tak sme sa tam vybrali aj s mojou maminou.  Prešli sme voňavým lesom, kde sme zazreli veveričku ako lozí po strome a lúska oriešok.  Bola taká malinká…  Dorazili sme na okraj lesa a z diaľky som zazrela bazové kríky.  „Mami nenazbierame si bazu?  Skúsila by som uvariť sirup“, povedala som.  Za necelú polhodinku sme mali plnú tašku voňavučkých bazových kvetov a ja som bola nadšená, že si uvarím zdravý domáci sirup.

Keďže som ho nikdy predtým nerobila, najprv som si naštudovala rôzne recepty a postupy, potom som volala našej babičke Evičke, ktorá ho pravidelne robí a nakoniec som poprosila kamarátku Ivanku o recept.  No a z toho všetkého som si vytvorila svoj vlastný.  Páči sa mi, že sa dá dobre prepočítať na akékoľvek množstvo nazbieranej bazy.  Jednoducho na 100g bazy potrebujem 1 liter vody a 1kg cukru, no a citrón alebo dva podľa chuti.

Dočítala som sa, že kvety bazy treba zbierať počas slnečného dňa, najlepšie hneď ráno lebo vtedy peľ z kvetov nevypadáva.  Nemajú sa zberať po daždi, pretože ten zmyje všetok peľ.  Rovnako sa treba vyhýbať zberu pri cestách a na prašných miestach, aby sa kvety nemuseli umývať a prísť tak o peľ.  Bazové kvety treba spracovať v deň zberu, aby nezvädli.

Baza predstavuje obrovský zdroj vitamínov s množstvom priaznivých účinkov na ľudský organizmus. Nakoľko kvet bazy je bohatý aj na flavonoidy, vynikajúco detoxikuje, osviežuje krv a čistí cievy.  Je vhodný aj na rôzne ochorenia dýchacích ciest, predovšetkým pri prechladnutí a silnom kašli.  Vyvoláva potenie, ničí hnilobné baktérie, čistí zahlienené priedušky. Má aj močopudné účinky a mierne preháňa, čím uvoľňuje zápchu.

Farba sirupu závisí od použitého cukru.  Ja som zvolila prírodný trstinový cukor, preto je sirup tmavej jantárovej farby.  S bielym rafinovaným cukrom má síce krajšiu zlatistú farbu, zato je ochudobnený o živiny z prírodného cukru.  Voľba je na tebe…

Ingrediencie

  • 500g kvetov bazy
  • 5l prevarenej ochladenej vody
  • 5kg prírodného trstinového cukru
  • 7 umytých bio citrónov
  • 7 litrových fliaš
  • kyselina citrónová (nemusí byť)

Postup

  1. Vysterilizujem si fľaše na sirup.
  2. Dám prevariť 5 litrov vody a nechám vychladnúť.
  3. Natrhanú bazu zbavím hrubých stoniek a chrobáčikov. Neumývam ju, lebo by stratila peľ, arómu a intenzitu chuti. Kvety dám do 5 litrového hrnca alebo fľaše a zalejem vychladenou prevarenou vodou.  Baza má byť akurát ponorená pod vodou.  Čím viac kvetov, tým intenzívnejšia chuť sirupu.
  4. Odšťavím 3 citróny a 2 citróny nakrájam na kolieska. Citrónovú šťavu aj kolieska pridám do bazového nálevu.  Prikryjem potravinovou fóliou a nechám odstáť 24-48 hodín na chladnejšom mieste, prípadne v chladničke, aby šťava neskvasila.
  5. Bazový nálev scedím cez husté sitko alebo gázu, kvety bazy ešte dobre vyžmýkam, aby som z nich dostala všetku šťavu.
  6. Ak môžem skladovať sirup na chladnom mieste, stačí ho pri varení zohriať na 50C. Ak chcem sirup skladovať pri izbovej teplote, je dobré ho pasterizovať a zohriať na 75-80C a pridať asi 2 lyžičky kyseliny citrónovej.  Sirup nesmie prevrieť, inak sa v ňom zničia všetky vitamíny a zdraviu prospešné látky.
  7. Tekutinu zohrejem na požadovanú teplotu medzi 50-80C. Do nálevu pridám šťavu z 2 citrónov a cukor, ktorý za stáleho miešania nechám rozpustiť kým vznikne sirup.
  8. Hustým sitkom vyzbieram všetku penu, ktorá sa tvorí na povrchu.
  9. Uvarený horúci sirup nalejem do umytých a vyhriatych fliaš a dobre ich uzavriem.Horúce fľaše zabalím do deky a nechám pomaly chladnúť.
  10. Sirup je ideálne skladovať v chladničke, prípadne na chladnom tmavom mieste.

Hodnotenie

komentáre 3

    • Ďakujem za tip Petra! Bazový sirup z bieleho cukru dobre poznám a chutí úplne rovnako. Keďže varím a pečiem zdravšie varianty, biely cukor nepoužívam. Pekný deň!

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.