Konečne prišla jar! A s ňou všetky moje obľúbené jarné zeleninky a stále väčší výber ovocia. Takže môžem variť a piecť od výmyslu sveta. Jeden z netradičných koláčov, ktorý pečiem každú jar už po niekoľko rokov je práve tento kokosový koláč s rebarborou. Rebarbora je taká zvláštna plodina, málokto ju u nás používa na varenie a pečenie. Ja ju poznám skôr ako zaváraninu a raz som z nej jedla výborné želé v Londýne.
Odvtedy som si ju zamilovala a rozhodla som sa, že vymyslím nejaký super rebarborový koláč. Začala som robiť prieskum na webe a našla som mnoho zaujímavých receptov, ale ani jeden, ktorý by bol vegánsky a zároveň bezlepkový. Táto kombinácia je celkovo náročná čo sa pečenia týka. Tak som skúšala a experimentovala až sa podaril tento fantastický šťavnatý koláčik. Okrem mojej rodiny ho ochutnalo pár kamarátov a známych a zožal taký úspech, že každý chcel hneď recept. A to je pre mňa znamenie, že sa naozaj podaril :o)
Ak nevieš ako sa čistí rebarbora, tak čítaj ďalej. Listy rebarbory sú jedovaté, preto sa ich treba hneď zbaviť. Odrež ich a rebarboru daj do sáčku a chladničky, čerstvá vydrží asi dva týždne. Pred použitím treba rebarboru dobre umyť v studenej vode a odrezať oba konce.
Ingrediencie
Suché ingrediencie
- 140g bezlepkovej múky
- 140g pohánkovej múky
- 100g kokosovej múčky
- 200g kokosového cukru
- 2ČL kypriaceho prášku
- štipka soli
Tekuté ingrediencie
- 300ml kokosového mlieka / vody
- 100ml kokosového oleja / rastlinného
- 1ČL jablkového octu / octu
- 300g očistenej nakrájanej rebarbory
Inštrukcie
- Rúru dám zohriať na 180°C a pripravím si okrúhlu formu na pečenie.
- Vo veľkej mise zmiešam suché suroviny, v menšej tekuté.
- Keď sa rúra vyhreje nalejem tekuté prísady do suchých a dobre premiešam. Vznikne redšie alebo hustejšie cesto v závislosti od použitej bezlepkovej múky. Cesto má robiť malé bublinky, čo je reakcia kypriaceho prášku s octom.
- Do cesta rýchlo primiešam nakrájanú rebarboru. Vylejem ho do formy a zarovnám povrch.
- Dám piecť na 180°C približne 45 minút.
- Po upečení musí koláč vychladnúť vo forme, lebo je veľmi šťavnatý a v teple sa dopeká. Potom ho vyberiem z formy, pocukrujem a hneď ochutnám…
Komentáre: 1