Vegánsky bezlepkový kokosový koláč s rebarborou

Konečne prišla jar! A s ňou všetky moje obľúbené jarné zeleninky a stále väčší výber ovocia. Takže môžem variť a piecť od výmyslu sveta. Jeden z netradičných koláčov, ktorý pečiem každú jar už po niekoľko rokov je práve tento kokosový koláč s rebarborou. Rebarbora je taká zvláštna plodina, málokto ju u nás používa na varenie a pečenie. Ja ju poznám skôr ako zaváraninu a raz som z nej jedla výborné želé v Londýne.

Odvtedy som si ju zamilovala a rozhodla som sa, že vymyslím nejaký super rebarborový koláč. Začala som robiť prieskum na webe a našla som mnoho zaujímavých receptov, ale ani jeden, ktorý by bol vegánsky a zároveň bezlepkový. Táto kombinácia je celkovo náročná čo sa pečenia týka. Tak som skúšala a experimentovala až sa podaril tento fantastický šťavnatý koláčik. Okrem mojej rodiny ho ochutnalo pár kamarátov a známych a zožal taký úspech, že každý chcel hneď recept. A to je pre mňa znamenie, že sa naozaj podaril :o)

Ak nevieš ako sa čistí rebarbora, tak čítaj ďalej. Listy rebarbory sú jedovaté, preto sa ich treba hneď zbaviť. Odrež ich a rebarboru daj do sáčku a chladničky, čerstvá vydrží asi dva týždne. Pred použitím treba rebarboru dobre umyť v studenej vode a odrezať oba konce.

Ingrediencie

Suché ingrediencie

  • 140g bezlepkovej múky
  • 140g pohánkovej múky
  • 100g kokosovej múčky
  • 200g kokosového cukru
  • 2ČL kypriaceho prášku
  • štipka soli

Tekuté ingrediencie

  • 300ml kokosového mlieka / vody
  • 100ml kokosového oleja / rastlinného
  • 1ČL jablkového octu / octu
  • 300g očistenej nakrájanej rebarbory

Inštrukcie

  1. Rúru dám zohriať na 180°C a pripravím si okrúhlu formu na pečenie.
  2. Vo veľkej mise zmiešam suché suroviny, v menšej tekuté.
  3. Keď sa rúra vyhreje nalejem tekuté prísady do suchých a dobre premiešam. Vznikne redšie alebo hustejšie cesto v závislosti od použitej bezlepkovej múky. Cesto má robiť malé bublinky, čo je reakcia kypriaceho prášku s octom.
  4. Do cesta rýchlo primiešam nakrájanú rebarboru. Vylejem ho do formy a zarovnám povrch.
  5. Dám piecť na 180°C približne 45 minút.
  6. Po upečení musí koláč vychladnúť vo forme, lebo je veľmi šťavnatý a v teple sa dopeká. Potom ho vyberiem z formy, pocukrujem a hneď ochutnám…

UložiťUložiť

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

komentáre 4

  1. Dobry den,
    Prosim aku muku by som mohla pouzit ako prirodzene bezlepkovu s kombinaciou pohankovej ktora je v recepte? Nechcem pouzit bezlepkovu zmes.
    Este pochvalim vegan kolac s jahodami (robila som ho s cucoriedkami) bol super! Aj ked cesto volo tuhe velmi nie riedke ked sa islo piect a kolac sa trocha drobil po dopeceni-neviete preco prosim? Pouzila som celozrnnu spaldovu nie psenicnu a kokosove mlieko. Dakujem za super rychle a jednoduche recepty!

    • Dobrý deň Kamila,

      prirodzene bezlepkových múk je veľa (ovsená, ryžová, mandľová…) ale obávam sa, že keď spojíte dve bezlepkové, koláč sa bude rozpadať. Preto odporúčam použiť kupovanú bezlepkovú zmes, kde sú prísady, ktoré slúžia namiesto lepku a zabezpečia, aby koláčik pekne držal pokope a bol vláčny.

      Čo sa týka vegan koláča s jahodami, vždy keď zmeníte múku, mení sa nielen chuť, ale aj konzistencia koláča keďže každá múka má iné absorbčné vlastnosti. Niektorá nasaje menej, iná viac tekutín. Preto treba upraviť aj množstvo tekutých prísad ako je kokosové mlieko, ktoré je v tomto recepte úplne v poriadku.

      Som rada, že skúšate moje recepty a píšete mi. Pečte ďalej a znovu sa ozvite, budem rada :o)
      Zuzka

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.