Domáci marhuľový kompót zaváraný v umývačke riadu

Moja babinka ako aj moja mama odjakživa zavárali všetko čo sa dalo a varili džemy tradičným spôsobom. Dodnes si pamätám ako sme s babinkou každý rok tlačili marhule do zaváracích fliaš a bolo ich nekonečne veľa.  Moja babinka si potrpela, aby boli marhule naukladané veľmi precízne a každá fľaša bola dokonalá.  Presne štyri lyžice cukru v každom sedemdecáku…  Mala ich naukladané v malej pivničke ako vojakov, jeden vedľa druhého.  Každú nedeľu upiekla kurča, ktoré sme jedli s ryžou a našim marhuľovým kompótom.  Predtým sa podával silný vývar s domácimi rezancami.  Po obede bol kysnutý koláč, ako inak – marhuľový so škoricou.  Nezabudnuteľný!!!  Milovala som tú vôňu škorice, kyslé marhule na sladkom koláči a ako mi veľké krištáliky cukru chrúmali pod zubami.  Ten cukor už nepredávajú.  A ten kysnutý koláč vedela robiť iba ona.

Vďaka mojim spomienkam na babinku som si musela sama vyskúšať zaváranie marhuľového kompótu.  Ten grif ukladania marhúľ do pohárov som nezabudla.  Išlo mi to úplne samé a mala som pri tom úžasný pocit, ktorý ma preniesol do môjho detstva.  Niečo som však chcela urobiť inak.  Už dávno ma zaujalo zaváranie v umývačke riadu a počula som o tom samé dobré veci.  Tak som si to vyskúšala a je to super!  Rýchle, čisté a bezprácne…

Odporúčam dodržať pár zásad a zaváranie v umývačke sa určite vydarí:

  • Umývačku treba pred zaváraním vyčistiť, aby sa zaváraniny nekontaminovali
  • Z umývačky treba odstrániť všetky prostriedky na umývanie – tablety aj leštidlo
  • Zaváracie poháre sa musia umyť na vysokej teplote bez použitia prostriedkov na umývanie
  • Pri zaváraní sa majú poháre do umývačky postaviť viečkom nahor a vzpriamene
  • Zaváraniny sa nesmú v umývačke dotýkať, aby nepraskli.  Ideálne sú 5cm medzery medzi pohármi
  • Menšie a ľahšie zaváraniny patria do vrchného koša a ťažšie do spodného, aby sa koše nepreťažili
  • Počas zavárania nesmie byť v umývačke iný riad, aby sa zaváraniny nekontaminovali
  • Vhodný je program s teplotou 70-80°C, ktorý trvá asi 1,5 až 2 hodiny
  • Po ukončení programu sa môžu nechať zaváraniny v umývačke úplne vychladnúť

Ingrediencie

  • marhule – umyté a odkôstkované
  • prevarená vychladnutá voda
  • hnedý trstinový cukor
  • zaváracie poháre Weck

Postup

  1. Pripravím si poháre na zaváranie. Ja ich zvyčajne nesterilizujem, ale umývam v umývačke riadu na vysokej teplote a potom ešte zapnem antibakteriálny 66°C program bez použitia prostriedkov na umývanie. Ešte nikdy sa mi zaváranina nepokazila, takže sa mi tento spôsob osvedčil.
  2. Marhule umyjem a roztriedim mäkšie od tvrdých. Tie mäkké si nechám na džem a z tvrdých robím kompót.  Rozrežem ich na polovicu a vykôstkujem.
  3. Marhule ukladám do pohárov reznou plochou nadol veľmi tesne vedľa seba. Ukladám ich v tvare vejárika, jednu po druhej a snažím sa vyplniť všetko voľné miesto.  Poháre plním asi 1-2cm pod okraj viečka.
  4. Keď je 7dcl pohár naplnený, do každého dám 4 polievkové lyžice cukru. Do menších pohárov ho dávam menej.  Množstvo cukru záleží od zrelosti a typu ovocia ako aj preferovanej chuti kompótu.  Ja mám rada menej sladké, preto dávam menej cukru.  Cukor však do zaváranín rozhodne patrí, pretože slúži ako konzervant.
  5. Naplnené poháre zalejem prevarenou a vychladnutou vodou asi 1-2 cm pod okraj viečka. Okraje pohárov dobre poutieram papierovým obrúskom a uzavriem skleneným viečkom s gumičkou a klipsami.
  6. Zaváraniny naukladám do umývačky riadu viečkom nahor tak, aby medzi nimi ostal dostatočný priestor. Zapnem program s teplotou medzi 70-80°C, ktorý trvá asi 90-120 minút a po skončení programu nechám zaváraniny v umývačke úplne vychladnúť.
  7. Či je kompót správne zavarený zistím tak, že po vychladnutí dám z viečka dole klipsy a otočím ho hore dnom. Ak viečko drží samo aj bez klipsní, v pohári sa vytvoril podtlak a kompót sa podaril.

Hodnotenie

Komentáre: 1

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.