Pohlreichove Bistro Next Door v Prahe

Ako každý rok tak aj tento prázdninujeme v Prahe.  A ja som musela ochutnať niečo nové, tentokrát v Pohlreichovom bistre Next Door by Imperial v centre na Zlatnické 3. A nadšenie bolo preveliké…

INTERIÉR

Interiér je nádherne zariadený v prekrásnom priestore s klenutými stropmi a prepracovanými detailmi.  Je rozdelený na tri priechodné priestory, prvý pôsobí skôr ako kaviareň s pozoruhodnou výkladnou skrinkou plnou fantastických dezertov.  Druhý je elegantný, prekrásne vyzdobený vrátane stropu a pripomína luxusnú reštauráciu.  V tom treťom sme sedeli.  Bolo to moderné bistro s pohodlnými lavicami a malými stolíkmi, ktoré sa dali flexibilne spájať podľa počtu hostí. Pozdĺž sedacej časti je vidieť otvorenú profi kuchyňu, kde neúnavne makajú mladí chefs a kuchári. Neunikli mi ani toalety – maximálna čistota sálala z bieleho mramoru, čierneho kameňa a čistého minimalistického štýlu.

OBSLUHA

Obsluha bola neskutočná. Milý, trochu smiešny čašník bol veľmi príjemný, vždy usmievavý, vedel poradiť a odporučiť, vybaviť extra požiadavky.  Hneď na úvod sa nás opýtal či si budeme priať selekciu pečiva a chlieb.  Tým dal najavo, že kuvert je platený. Dostali sme k nemu vynikajúcu paštétu.  Vždy keď išiel okolo pozrel sa na nás a usmial. Skontroloval, či niečo nepotrebujeme a opýtal sa, či je všetko v poriadku.  Dôverovala som mu a nechala ho – dezert mi vybral on.  Cítila som sa naozaj ako hosť, ktorý je skutočne obslúžený a vítaný a chce sa vrátiť, aby opäť zažil ten pocit „zákazník je pán.“ Takto má byť.

CENY

Ceny sú absolútne primerané kvalite, množstvu a nápaditosti jedla.  Za dve osoby a päť jedál sme zaplatili 1200 Kč, čo je asi 45 Eur. Pravda je, že sme nemali víno ani žiaden alkohol a bezmäsité jedlá sú lacnejšie, ale to sa týka asi každej reštaurácie.  Priznám sa, cenou som bola príjemne prekvapená.  Zdala sa mi viac než dobrá nato aký sme mali gastronomický zážitok.

MENU

Menu je jednoduché, každá kategória má iba pár položiek, zato sú vždy nápadité.  Súčasťou je aj  veľmi lákavá denná ponuka, ktorá sa dá kombinovať s À la carte menu.  Okrem dennej ponuky majú zvlášť raňajkové a dezertné menu, nápojový a vínny lístok.  Z jedálneho lístka ma lákal najmä vegetariánsky výber, ktorý pozostával z baklažánových krokiet, hríbového sufflé a šošovice z Puy. Výborne majú nakombinované hlavné chody, kde si milovníci mäsa môžu vybrať svoj obľúbený druh mäsa od králika, cez diviaka, kurča, hovädzie, bravčové či teľacie.  Lístok ponúka aj českú klasiku vrátane sviečkovej na smotane, kačacieho stehna alebo teľacieho rezňa.  Medzi špeciality zaradili králičie ľadvinky, držky na údenej paprike a steak z tuniaka.  Na dezertnom menu nájdete české dobroty ako tvarohové guličky alebo „knedlíky“ a trhanec ako aj moderné dezerty ako Clafoutis z lesného ovocia či Čokoládový dome s višňovou náplňou.  Navyše máte možnosť vybrať si zákusky z dennej ponuky, ktoré nájdete v sklenenej vitríne pri vstupe do bistra.  Výber dezertov je neuveriteľný…

NÁŠ OBED

V Next Door som bola s maminou a každá si vybrala podľa svojho gusta.  Mňa lákal najmä vegetariánsky výber a český klasický dezert, mama zvolila divinu a ako dezert zmrzlinu.  Teraz popíšem, ako nám chutili jednotlivé chody.

Krémová polievka z bielych fazúľ s petržlenovou vňaťou a karamelizovanou cibuľkou

„Nápad za milión!“ zhodli sme sa s mamou po ochutnaní tejto delikatesy.  Hodvábne jemná krémová polievka sa rozplývala na jazyku, bola výborne ochutená a v sladkastej chuti sa na jemno nasekaná petržlenová vňať len tak vynímala.  Karamelizovaná cibuľka jej dodávala šmrnc navyše.  Musím ju uvariť doma – fazuľu mám vždy, náklady sú minimálne a deti ju budú milovať!

Krokety z pečeného baklažánu a sladkých zemiakov s omáčkou z kozieho jogurtu

Chrumkavé krokety zvonku, jemnučké zvnútra.  Zloženie a chuť nanajvýš zaujímavé – sladká chuť batatov, rafinovaná chuť baklažánu a prekvapenie v podobe kúskov kozieho syra.  Vynikajúce!  Zato omáčka z kozieho jogurtu mi prišla trošku fádna.  Žiadal sa mi výrazný kontrast k jemnej chuti krokiet.  Na tanieri som našla aj tri malé biele guličky, ktoré som nevedela identifikovať.  V ústach mi praskli a mala som z nich príjemný pocit akoby som zjedla mini mozzarellky.  Súčasťou bol aj jednoduchý listový šalát, ktorý bol správne vychutený.  Zjedla som všetko.

Tvarohové „knedlíky“ so slivkami a makovou zmrzlinou

Guličky boli jemné ako obláčik, cítila som v nich chuť čerstvého mäkkého tvarohu.  Neboli ničím plnené, ale boli uložené na postieľke zo “švestkových povidlí” a pri každej bola varená ešte teplá sladká slivka. Medzi guličkami bola vynikajúca maková zmrzlina.  Najlepšia z makových, akú som kedy jedla.  Niet čo tomuto dezertu vytknúť, ibaže by som si dala viac takýchto „knedlíkov“.

Panenka z diviaka so šampiňónmi na červenom víne a pečenými cibuľkami, zemiaková kaša

Na prvý pohľad nás prekvapila veľká porcia mäsa.  Panenka mala veľmi výraznú chuť diviny, mne pripomínala hutnú chuť pečienky.  Šampiňóny boli neskutočné, odhadujem, že sa v červenom víne marinovali celú noc.  A nádherne sladké cibuľky v silne zredukovanej výborne ochutenej vínnej omáčke – jedna fantázia!  Kaša bola dokonale vyšľahaná s množstvom masla a sladkej smotany a zjemňovala chuť výraznej diviny.  Dokonalá kombinácia v super prevedení!

 

Čokoládová zmrzlina so šľahačkou a horúcou čokoládou

Presne podľa očakávania – kvalitná, doma robená čokoládová zmrzlina, čerstvá šľahačka a horúce kakao. Zmrzlina so stredne silnou chuťou čokolády nebola až taká sladká, čo máme radi.  Ale musím povedať, že jedla som už aj lepšie.  Navyše, čakala som, že naozaj prinesú roztopenú čokoládu na preliatie, ale toto bolo mliečne kakao (ako sa horúcej čokoláde v podnikoch hovorí).  Škoda, s roztopenou čokoládou by nám splnili čokoládový sen…

NA ZÁVER

Keď sme odchádzali z reštaurácie, tak som mame povedala:  „Pre mňa to bol gastronomický, ba priam kultúrny zážitok.  To sa mi málokedy stáva, aby som odišla z reštaurácie taká nadšená.“  Odchádzali sme spokojné, plné dojmov, nadšenia a inšpirácie.  Stále sme nemohli uveriť, že sme zaplatili tak málo za tieto všetky pocity.  A na tom trvám.  Navyše som si odniesla nápad na novú fazuľovú polievku, ktorú doma všetkým uvarím.  Teším sa na to.  Už sa neviem dočkať kedy do Next Door pôjdem zas.  Nabudúce s mojim drahým.

Páčilo sa mi:

  • Krásny interiér
  • Príjemná ochotná obsluha
  • Výborné nápadité jedlo
  • Fantastické dezerty
  • Ceny adekvátne kvalite

Nepáčilo sa mi:

  • Bez rezervácie sa do bistra dostanete len náhodou
  • Vegáni sa tu nenajedia
Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.