Od našej babičky Evičky som odišla nabalená s fúrou letnej bio zeleniny a čerstvých byliniek. Z jej záhradky mi dala mladučkú červenú repu, mrkvu, patizón, kaleráby, nové zemiaky a krásnu oranžovú cuketu. Chcela som ochutnať naraz viac druhov, tak ma napadlo toto rýchle a lahodné jedlo. V podstate to nie je ani recept, skôr nápad ako sa jednoducho „zbaviť“ množstva zeleniny a zároveň si pochutnať. Recept je super flexibilný, dá sa použiť akákoľvek zelenina vhodná na pečenie ochutená obľúbenou bylinkou či korením. Určite by som nevynechala cibuľu a cesnak, ktoré sú po upečení sladučké ako med. A nesmie chýbať ani kvalitný za studena lisovaný olivový olej extra virgin.
Zeleninka pri pečení krásne skaramelizuje a získa tak intenzívnu a sladkastú príchuť. Oregano jej dodáva príjemnú arómu, ktorá je znásobená kvalitným olivovým olejom. Zemiaková kaša je veľmi ľahká, lebo nepoužívam maslo ani mlieko. Stačí vývar zo zemiakov, olivový olej a čerstvé bylinky a vyšľahaná kaša sa rozplýva na jazyku. V kombinácii s pečenou zeleninou, ktorá má intenzívnu chuť, je hodvábne jemná kaša príjemným kontrastom.
Ingrediencie
Na pečenú zeleninu:
- 3 červené repy
- 3 mrkvy
- 1 patizón
- 1 kaleráb
- 5 šalotiek
- 3 strúčky cesnaku
- 3ČL sušeného oregana
- čierne mleté korenie
- morská soľ
- olivový olej
Na zemiakovú kašu:
- mladé zemiaky
- olivový olej
- pažítka
Postup
- Zeleninu umyjem, očistím a nakrájam na menšie kúsky.
- Plech vyložím papierom na pečenie a rozložím na neho zeleninu v jednej vrstve.Zelenina by sa nemala prekrývať aby sa rovnomerne piekla a nie dusila.
- Zeleninu pokvapkám olivovým olejom, ochutím soľou a čiernym mletým korením a hojne posypem sušeným oreganom. Pečiem vo vyhriatej rúre na 200°C asi 45 minút.
- Mladé zemiaky riadne umyjem, ale šupku ponechám. Nakrájam ich na menšie kúsky a varím vo vriacej osolenej vode 10-15 minút do zmäknutia. Zlejem z nich takmer všetku vodu, trošku nechám na dne hrnca. Roztlačím ich, pridám olivový olej a metličkou vyšľahám na jemnú kašu. Ak je kaša príliš hustá, pridám ešte vodu zo zemiakov. Nakoniec primiešam do teplej kaše na jemno nakrájanú pažítku.
Pingback: Pečená zelenina s aromatickým korením a polentou - Vegan Lady