Pečená letná zelenina s oreganom a zemiakovou kašou

Od našej babičky Evičky som odišla nabalená s fúrou letnej bio zeleniny a čerstvých byliniek.  Z jej záhradky mi dala mladučkú červenú repu, mrkvu, patizón, kaleráby, nové zemiaky a krásnu oranžovú cuketu.  Chcela som ochutnať naraz viac druhov, tak ma napadlo toto rýchle a lahodné jedlo.  V podstate to nie je ani recept, skôr nápad ako sa jednoducho „zbaviť“ množstva zeleniny a zároveň si pochutnať.  Recept je super flexibilný, dá sa použiť akákoľvek zelenina vhodná na pečenie ochutená obľúbenou bylinkou či korením.  Určite by som nevynechala cibuľu a cesnak, ktoré sú po upečení sladučké ako med.  A nesmie chýbať ani kvalitný za studena lisovaný olivový olej extra virgin.

Zeleninka pri pečení krásne skaramelizuje a získa tak intenzívnu a sladkastú príchuť. Oregano jej dodáva príjemnú arómu, ktorá je znásobená kvalitným olivovým olejom.  Zemiaková kaša je veľmi ľahká, lebo nepoužívam maslo ani mlieko. Stačí vývar zo zemiakov, olivový olej a čerstvé bylinky a vyšľahaná kaša sa rozplýva na jazyku.  V kombinácii s pečenou zeleninou, ktorá má intenzívnu chuť, je hodvábne jemná kaša príjemným kontrastom.

Ingrediencie

Na pečenú zeleninu:

  • 3 červené repy
  • 3 mrkvy
  • 1 patizón
  • 1 kaleráb
  • 5 šalotiek
  • 3 strúčky cesnaku
  • 3ČL sušeného oregana
  • čierne mleté korenie
  • morská soľ
  • olivový olej

Na zemiakovú kašu:

  • mladé zemiaky
  • olivový olej
  • pažítka

Postup

  1. Zeleninu umyjem, očistím a nakrájam na menšie kúsky.
  2. Plech vyložím papierom na pečenie a rozložím na neho zeleninu v jednej vrstve.Zelenina by sa nemala prekrývať aby sa rovnomerne piekla a nie dusila.
  3. Zeleninu pokvapkám olivovým olejom, ochutím soľou a čiernym mletým korením a hojne posypem sušeným oreganom. Pečiem vo vyhriatej rúre na 200°C asi 45 minút.
  4. Mladé zemiaky riadne umyjem, ale šupku ponechám. Nakrájam ich na menšie kúsky a varím vo vriacej osolenej vode 10-15 minút do zmäknutia.  Zlejem z nich takmer všetku vodu, trošku nechám na dne hrnca.  Roztlačím ich, pridám olivový olej a metličkou vyšľahám na jemnú kašu.  Ak je kaša príliš hustá, pridám ešte vodu zo zemiakov.  Nakoniec primiešam do teplej kaše na jemno nakrájanú pažítku.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 2 ďalším odberateľom

Komentáre: 1

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.