Kysnutý slivkový koláč mojej starej mamy

Tento kysnutý koláč mojej babinky som milovala už ako malá. Ona ho robievala zvyčajne s marhuľami, lebo v záhrade sme mali veľkú marhuľu, pod ktorou som sa hojdávala.  Dodnes vidím ako babinka spracúva riedke cesto vareškou a naolejovanými rukami ho spolu „packáme“ na plech.  Ten pocit hebkého cesta, ktoré sa kĺže medzi prstami je nezabudnuteľný.  Aj dnes mi je to veľmi príjemné a vždy si spomeniem na babinku.  Pritom cítim vôňu škorice a predstavujem si ako chrúmem veľké kryštály cukru, ktorým babinka koláč vždy posypala.  Rovnako mám rada ukladanie kúskov ovocia na cesto – jeden vedľa druhého, kým vznikne na plechu krásny ovocný vzor.  Baví ma aj posýpka, najradšej mám plátky mandlí a hnedý cukor, ktorý krásne skaramelizuje a vytvorí na koláči lesklú glazúru.  Tento recept znamená pre mňa veľa.  Je to dedičstvo, ktoré odovzdám mojim dcérkam tak ako ho odovzdala mne moja mama.  Ďakujem mami!

Kysnutého cesta som sa vždy bála, ale tento recept je skutočne jednoduchý a dôležitejšie je, že funguje.  Páči sa mi, že ovocie môžem meniť podľa sezóny a zároveň kombinovať rôzne druhy.  Keďže na koláč potrebujem viac než kilo ovocia, viem tak spotrebovať naraz veľké množstvo alebo rôzne typy.  A to sa týka aj džemu.  Niekedy mám v chladničke otvorených aj päť rôznych džemov a toto je ten správny koláč, kde ich viem minúť.  Originálny recept od mojej babinky je síce bez neho, ale ja som ho trošku vyladila a pridala pod ovocie džem.  Koláč je tým ešte ovocnejší a šťavnatejší.  Myslím, že moja babinka by bola spokojná.

Ingrediencie

Kvások:

  • 100ml teplého mlieka
  • 1PL kryštálového cukru
  • 1PL polohrubej múky
  • ½ kocky čerstvého droždia (20g)

Cesto:

  • 500g polohrubej múky
  • 2PL kryštálového cukru
  • ½ČL soli
  • 300ml teplého mlieka
  • 50ml rastlinného oleja
  • 2 celé vajcia

Povrch koláča:

  • domáci ovocný džem
  • 1,5kg vykôstkovaných sliviek
  • mandľové lupienky
  • mletá škorica
  • hnedý cukor

Postup

  1. V 100ml teplého mlieka vymiešam všetky suroviny na kvások. Prikryjem misku a nechám kvások pracovať asi 5 minút, kým pekne vykysne a zmení sa na penu.
  2. Do veľkej misy dám múku, cukor a soľ. Vo vyššej nádobe zmiešam 300ml mlieka s vajcami a olejom.
  3. Keď je kvások vykysnutý, vylejem ho do misy s múkou a pridám aj vaječno-mliečnu zmes. Pomocou varechy vypracujem redšie cesto.  Cesto spracúvam kým je hodvábne hladké, trvá to asi 5 minút. Prikryjem ho a nechám prikryté kysnúť asi 15 minút.
  4. Kým cesto odpočíva umyjem a vykôstkujem slivky, ktoré rozkrojím na polovicu. Rúru predhrejem na 200°C.
  5. Plech vysteliem papierom na pečenie a ešte ho vymažem olejom. Vykysnuté cesto dám na plech a naolejovanými rukami rovnomerne rozcapkám po plechu.
  6. Cesto natriem domácim džemom a na husto obložím slivkami. Pocukrujem, posypem škoricou a plátkami mandlí.  Povrch ešte pokapem olejom.  Nechám kysnúť asi 10 minút.
  7. Dám piecť na 200°C asi 10minút a potom stiahnem teplotu na 180°C a pečiem ďalších 30-35 minút. Koláč je hotový, keď drevená špajľa vyjde von čistá.
  8. Slivkový koláč nechám vychladnúť na plechu, nakrájam a posypem práškovým cukrom.

Hodnotenie

komentáre 4

  1. Náhodne som objavila tento recept, snažím sa vždy skúsiť niečo nové čo sa kysnutého cesta týka na takýto koláčik….ale veru už nebudem 🙂 Vynikajúce cesto..jemnulinké…mäkučké..topka. Dva velké plechy boli do večera preč 🙂 Bála som sa toho receptu, keďže cesto bolo dosť riedke, trošku som preto pridala ešte múky, ale ponechala ho stále v redšom stave…a výsledok skvelý…vynikajúce jemnučké koláčiky…pochválila aj moja mama…a tá je teda pani kuchárka 🙂 Ďakujem za recept…nech sa darí!

    • Dobrý deň Zuzka, veľmi sa teším, že sa Vám koláčik podaril a chutil! Cesto je trošku redšie, ale tak to má byť. Moja babinka ho piekla každú nedeľu a potom moja mamina a dnes ja, aj keď len občas. Vždy ma poteší takáto príjemná správa. Skúste aj iné recepty. Pozdravujem a prajem ešte pekný víkend!

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.