Králik na bielom víne so šampiňónmi, šalotkami a šalviou

jViem, viem… toto nie je vegánske ani vegetariánske jedlo, ale mám v rodine mäsožravcov, takže vareniu mäsa sa nevyhnem.  A priznám sa, varím ho rada.  Ja mäso jedávam len výnimočne a preto si potrpím, aby bolo skutočne lahodné a zaujímavé.  A tento králik na bielom víne patrí medzi moje najstaršie mäsové recepty, ktoré si moja rodina obľúbila.  Najradšej ho jedávame s nokmi alebo špeclami, ale výborný je aj s ryžou alebo len tak s čerstvým chlebom.  Odporúčam pre všetkých milovníkov mäska!

Porciovania králika sa netreba báť.  Tiež som mala pred tým veľký rešpekt, ale keď som sa do toho pred rokmi pustila, išlo to samo.  Len odrežem predné a zadné stehná a trup rozdelím na tri rovnaké časti.  Nabrúsený nôž je však podmienkou.  Vždy keď pracujem s mäsom, používam jednorazové rukavice. Sú užitočné aj pri obaľovaní králika v múke, lebo sa mi nič nelepí na prsty.  A ešte jeden tip – králika obaľujem na papieri na pečenie.  Je dostatočne veľký a tak nezašpiním všetko okolo. Navyše nemusím umývať ďalší riad. Papier aj rukavice jednoducho vyhodím a všetko je čisté!  A tak to mám rada…

Ingrediencie

  • králik – umytý a naporciovaný
  • škrob alebo hladká múka na obalenie
  • himalájska soľ
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • 200g prerastenej slaniny
  • 2 balenia šampiňónov
  • 8 malých šalotiek
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 bobkové listy
  • zväzok šalvie
  • zväzok tymianu
  • nové korenie
  • celé čierne korenie
  • 200 ml bieleho suchého vína
  • 300ml vývaru

Postup

  1. Králika umyjem, osuším a naporciujem na sedem kúskov. Obalím ich v múke ochutenej soľou a korením.  Každý kúsok opražím na horúcom oleji do zlatista a vyberiem von z hrnca.
  2. Slaninu nakrájam na malé kocky alebo pásiky. Zeleninu očistím a nakrájam na väčšie kúsky.  Ak sú šalotky a šampiňóny malé, nechám ich vcelku.
  3. V hrnci opražím slaninu a pridám k nej šampiňóny, šalotky, cesnak, všetky bylinky aj korenie.Dobre premiešam a nakoniec pridám opražené kúsky králika.
  4. Zalejem bielym vínom a chvíľku povarím na vysokej teplote, aby sa odparil alkohol. Potom prilejem vývar, nechám zovrieť a hrniec prikryjem pokrievkou.
  5. Králika pečiem prikrytého v rúre na 180°C asi hodinu. Potom ho odokryjem a nechám piecť ďalších 20 minút na 200°C, aby sa šťava zredukovala.
  6. Králika podávam s nokmi, špeclami alebo ryžou.

Hodnotenie

komentáre 2

  1. Ahojky,
    dnes som mala uzasnu chut na slivkovy kolac. robim ho vzdy podla rezeptu mojej mamy, ale moj syn nagoogloval tvoju stranku a nasiel tvoj kolac s rezeptom od tvojej mamy… tak sme sa rozhodli, ze vyskusame nieco nove. ak ked tam vlastne ide vsetko to iste, ale predsa s malymi rozdielmy. kolac bol fantasticky, aj nasa susedka si na nom pochutila. zacala som si prezerat tvoju stranku a velmi ma zaujalo ako pekne si si ju urobila a ako prijemne pises. ked citam tvoje rezepty, velmi mi to pripomina moj domov. ja zijem v zahranici, snazim sa (slovenske mastne jedla), aj ked su chutovo fantasticke redukovat pri mojom vareni, ale sem-tam musia proste byt.vlastne som chcela len napisat, ze ten rezept je uzasny a velmi vsetkym nas novy slivkovy kolacik chutil. urcite si nieco z tvojich rezeptov zasa vyberiem a vyskusam. inak pesto milujem. aj tie tvoje vyzeraju fantasticky. prajem krasne a chutne varenie…..dakujem…. anna….

    • Ahoj Anna,

      ďakujem pekne za milý komentár a samé komplimenty, ktoré ma veľmi potešili:o) Som rada, že vám koláčik chutil a že sa ti môj blog páči. Určite mi prosím napíš keď zase niečo uvaríš alebo upečieš z môjho blogu, teším sa z každej jednej správy. Prajem všetko dobré, Zuzka

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.