Tohtoročné leto je neskutočne teplé a ja som doteraz na grilovanie nemala ani pomyslenia. Ale keď som rozbalila náš nový stolový gril, všetci štyria sme ho hneď chceli vyskúšať. Otvorila som chladničku a našla v nej kopec zeleniny vhodnej na grilovanie. Môj drahý objavil v mrazáku kačacie prsia a zavládla spokojnosť. Letná grilovačka sa mohla začať a ja som si povedala, že nemusí byť nudná!
Pred nedávnom mi mama urobila dlho ospevovanú kukuricu s pikantným koriandrovým dipom. A strašne mi chutila!!! Ten dip bol geniálny a ja som ho teraz použila nielen na kukuricu, ale na celú grilovanú zeleninu. Je to chytrý nápad o ktorý sa musím podeliť. Rovnaký dip som už použila aj na steak pre manžela a veľmi si pochvaľoval. Stačí mať len hrsť koriandru, chilli a cesnak a grilovačka má zrazu úplne inú úroveň.
Ingrediencie
Na kuskus:
- 200g kuskusu
- 2 ČL sumachu (prípadne citrónová šťava)
- himalájska soľ
- mleté čierne korenie
- olivový olej
- 1 zväzok koriandrovej vňate
- 1 zväzok mätovej vňate
- 3 jarné cibuľky
- kúsok červenej papriky
Na bylinkový dip:
- 1 zväzok koriandrovej vňate
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 chilli paprička
- olivový olej
- himalájska soľ
- mleté čierne korenie
Na grilovanie:
- 1 cuketa
- 1 červená paprika
- 1 červená cibuľa
- 1 baklažán
- 2 paradajky
- 3 kukurice
- malé zelené papričky
Postup
- Pripravím kuskus podľa návodu na obale. Ja ho zalievam vriacou vodou asi 1cm nad úroveň kuskusu, osolím, prikryjem a nechám 10 minút odstáť. Potom ho vidličkou premiešam, aby sa zrnká oddelili.
- Uvarený kuskus ochutím olivovým olejom, soľou, čiernym korením a sumachom, ktorý dodá kyslastú chuť.Umyjem a nasekám vňate a cibuľku, ktoré zamiešam do kuskusu. Na spestrenie farieb a chuti pridám nadrobno nakrájanú papriku.
- Na prípravu dipu nadrobno nasekám koriandrovú vňať, cesnak a chilli. Všetko zmiešam v olivovom oleji ochutenom soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Kukuricu uvarím, narežem na menšie kúsky a zmiešam s bylinkovým dipom.
- Zeleninu umyjem a nakrájam na tenšie plátky, ktoré sú vhodné na grilovanie. Ak treba, potriem olivovým olejom a grilujem na rozpálenom grile. Ugrilované kúsky za horúca potieram bylinkovým dipom.
- Grilovanú zeleninu podávam s bylinkovým kuskusom a koriandrovou kukuricou.