Kokosovo-jogurtová bábovka z jednej misy

Nezvyčajná bábovka – nezvyčajne zdravá, nezvyčajne jednoduchá.  Asi tak by som opísala tento môj nový recept.  Fantastická pre lenivé kuchárky a unavené mamy, pretože všetky prísady sa rýchlo zmiešajú v jednej veľkej mise a hotovo! Žiadne šľahanie, žiaden špinavý riad, len čistá práca…  Potešia aj ingrediencie – špaldová múka, včelí med, ovčí jogurt, kokos a citrón, všetko výborné a zdravé potraviny.  Takže sa necítim previnilo, keď upečiem hneď dve bábovky za sebou. Musela som, tá prvá sa zjedla tak rýchlo, že som ju nestihla ani nafotiť.

Ozaj, čo sa jogurtu týka, dá sa použiť akýkoľvek biely, ale ja uprednostňujem ovčí alebo kozí kvôli zvýšenej nutričnej hodnote.  Ak nemám jogurt tak použijem jemný tvaroh rozriedený a vyšľahaný s trochou vody na jogurtovú konzistenciu.  Mám to vyskúšané.  Med sa tiež dá nahradiť iným tekutým sladidlom alebo cukrom.  A mám dobrý tip na bezprácne vymazanie bábovkovej formy.  Predávajú špeciálny olej v spreji (napr. Tescoma), ktorý pomôže hlavne keď je forma príliš členitá ako tá moja.  Je to ako kúzlo – iba nastriekam a vysypem múkou a netrvá to viac ako minútku.  Radosť piecť!

Bábovka má takú prekvapivú chuť, že musím o nej niečo napísať.  Chutí skôr ako koláč, má hutnejšiu konzistenciu, ale napriek tomu je jemná a vláčna.  Kokos sa postará o ľahkú textúru a exotickú chuť.  Vďaka jogurtu a olivovému oleju ostane dlho šťavnatá, ale najviac prekvapí jej výrazná medovo-citrónová chuť.  Keď som zamenila polovicu cukru medom, netušila som, čo to spôsobí.  Bábovka zmenila chuť a tá sa dá ovplyvniť práve druhom použitého medu alebo iného sladidla.  Mne však táto medovo-citrónová kombinácia vyhovuje, nič by som už na nej nemenila…

Ingrediencie

Keď nevieš čo je “C” pozri VYSVETLIVKY

Tekuté ingrediencie:

  • 2 celé vajcia
  • ½C olivového oleja (125ml)
  • 1C bieleho jogurtu (250ml / 280g)
  • 2PL citrónovej šťavy (asi z ½ citrónu)
  • ½C medu (125ml / 180g)

Suché ingrediencie

  • 1C špaldovej alebo pšeničnej polohrubej múky (250ml / 150g)
  • 1C strúhaného kokosu (250ml / 80g)
  • ½C kokosového cukru (125ml / 100g)
  • 3 ČL kypriaceho prášku

Postup

  1. Rúru dám na teplovzdušný program na 150°C. Formu na bábovku vymažem maslom alebo olejom v spreji a vysypem múkou.  Prebytočnú múku vyklepem z formy.
  2. Do veľkej misy dám všetky tekuté prísady a metličkou ich zamiešam. Potom pridám všetky suché prísady a dobre premiešam až vznikne hustejšie, ale stále tekuté cesto.
  3. Cesto vylejem rovnomerne do formy.
  4. Dám piecť na 150°C približne na 45-50 minút. Či je bábovka hotová skontrolujem drevenou špajľou.  Ak vyjde von čistá, koláč je hotový.
  5. Bábovku nechám chladnúť vo forme 10 minút, potom ju vyklopím na mriežku kde vychladne. Podávam pocukrovanú práškovým cukrom.

 

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.