Superzdravé celozrnné banánové muffiny s čokoládou

Dnes mala moja Linduška na návšteve svoju najlepšiu kamarátku Aničku.  Hneď potom ako skončili módnu prehliadku a už ich prestalo baviť hrať sa na supermodelky, vymysleli si, že chcú piecť koláčiky.  A išlo im to parádne!  Zo supermodeliek sa razom stali šéfkuchárky a ja som nestíhala ani pomáhať.  Linduška sa postarala o košíčky, Anička roztlačila banány, spolu miešali, plnili, cukrili, ochutnávali…  Skrátka boli úžasné a všetky tri sme sa spolu super bavili!  Len to upratovanie ostalo na mne, lebo oni už mali zase iný, lepší program.  Tuším kúpali „My little pony“ či čo…

Ako dievčatá za mnou prišli, napadli ma hneď mafiny, lebo sú jednoduché, deti ich milujú (…a nielen deti!) a všetky prísady mám vždy doma.  A tie, ktoré nemám sa dajú ľahko nahradiť.  Múku používam celozrnnú špaldovú kvôli jej nutričnej hodnote, vláknine a mám rada jej orieškovú chuť.  Ale dobre funguje aj obyčajná pšeničná.  Prírodný trstinový cukor striedam s cukrom z kokosových kvetov, ale v najhoršom môže byť aj biely.  Cmar mám doma málokedy, jogurt zato vždy a to zvyčajne ovčí alebo kozí. Rozriedim ho vodou, dobre premiešam a vznikne mi tekutina podobná cmaru.  Inak acidko alebo kefír sú tiež dobrá alternatíva.  Olivový olej sa dá zameniť za repkový alebo slnečnicový, prípadne roztopené maslo.  No a čokoláda je len jedna z možností, ktorú rada zamieňam za čučoriedky, maliny alebo orechy.

Na týchto mafinoch sa mi páči, že sú veľmi zdravé a vôbec nemám výčitky keď ich moje dcérky zjedia hneď niekoľko.  Špaldová celozrnná múka plná vlákniny, zdravý kokosový cukor, kvalitný olivový olej, cmar, vajce, banány – všetko zdravé potraviny nabité nutrične hodnotnými živinami. Vďaka banánom používam len málo cukru a mafiny sú sladké tak akurát.  Tesne pred tým, ako ich dám do rúry ich ešte pocukrujem. Cukor teplom skaramelizuje a vytvorí na povrchu sladkú chrumkavú kôrku.  Pod ňou šťavnaté banány a sem-tam topiaca sa horká čokoláda…  Mňam, radosť sa zakusnúť!!!

Ingrediencie

Suché ingrediencie

  • 250g celozrnnej špaldovej múky
  • 100g trstinového alebo kokosového cukru
  • 1 ½ ČL kypriaceho prášku
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 150g horkej čokolády (min. 60% kakaa)

Tekuté ingrediencie

  • 250ml cmaru/ acidka /zriedeného jogurtu
  • 70ml olivového oleja
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 celé vajce
  • 2 zrelé banány

Postup

  1. Rúru dám zohriať na teplovzdušný program na 175°C. Formy na mafiny vysteliem 12 papierovými košíčkami.
  2. Vo veľkej mise zmiešam všetky suché suroviny okrem čokolády.
  3. V menšej mise zmiešam všetky tekuté prísady, do ktorých pridám aj roztlačené banány.
  4. Keď sa rúra vyhreje, nalejem tekuté prísady do suchých a rýchlo premiešam.Vznikne redšie cesto do ktorého jemne primiešam čokoládu nakrájanú na malé kúsky.
  5. Lyžicou naplním muffinové košíčky do plna a posypem cukrom.
  6. Dám piecť na teplovzdušný program na 175°C približne na 20-25 minút.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.