Narodeninová torta s vanilkovým tvarohovým krémom, malinami, čučoriedkami a čokoládou

Dnes má moja mladšia dcérka Simonka 5 rokov a jej jediné prianie bolo: „Mami ja by som chcela čokoládovú tortu, ale dvojposchodovú!!!  Dobre mami?  Urobíš mi???“ Nedokázala som jej odolať a ráno som nabehla do Tesca kúpiť „poschodové“ formy na pečenie.  Našťastie mali…

Výber torty bol jednoznačný – piškót, miláčik, maliny a čokoláda – štvorica, ktorú miluje asi každé dieťa.  Večer pred pečením som študovala všetky možné aj nemožné recepty na piškótové cesto a zvolila tento, ktorý som upravila a znížila množstvo cukru a pridala vanilku.  Tvarohový krém ala „Pribináčik“ som si vymyslela a podaril sa dokonalo. Je na nerozoznanie, akurát redší, aby sa dal pekne rozotrieť.  Korpusy som natierala aj mojim domácim malinovým džemom, ktorý má výraznú chuť a tortu osviežil.  A na prianie mojej Simonky som pridala okrem malín aj jej obľúbené čučoriedky a obliala tortu 70% čokoládou, ktorá mi prišla už trochu navyše.  Ale prianie a radosť mojej milovanej dcérky je pre mňa nadovšetko…

Piškótové cesto som milovala od malička, ale moja mamina ho nikdy nepiekla a pre tentokrát mi nevedela poradiť.  Preto som si preštudovala pár kuchárskych kníh a pozrela nejaké videá, kým som sa pustila do pečenia.  Priznám sa, bola som v napätí ako to celé dopadne, keďže to bola premiéra. Nemusela som… suroviny základné, postup jednoduchý, korpusy dokonalé a to hneď na prvý krát!

Čo sa ingrediencií týka, dôležitý je výber čo najjemnejšieho práškového cukru a kvalitnej hladkej múky.  Ja som zvolila Babičkinu voľbu, ktorá je konkrétne určená na piškótové cesto.  Je super použiť domáce vajcia, ktoré som mala aj ja, vďaka ktorým ostane korpus sýto žltý.  Vajcia som šľahala s cukrom celé, vôbec som neoddeľovala žĺtky od bielkov. Asi po 10 minútach vznikla hodvábna nadýchaná pena plná vzduchu.  A o to práve pri piškóte ide – dostať do neho čo najviac vzduchu.

Hoci som mala teflónové formy, radšej som ich ešte vystlala papierom na pečenie a potrela maslom.  To potretie je asi zbytočné, ale papier sa mi osvedčil hlavne na dne formy.  Korpus išiel krásne z formy von sám.  Ozaj, prípravu foriem robila moja osemročná dcérka Linduška, ktorá mi preosiala aj múku.  Hoci sa to zdá byť zbytočné, v tomto prípade je kľúčové preosiať múku viac krát a prevzdušniť ju.  Piškót bude potom jemný, mäkučký a nadýchaný.  Kypriaci prášok tomuto procesu tiež pomôže.  Korpus pečiem v teplovzdušnej rúre, pretože horúci prúdiaci vzduch ho rovnomerne upečie do zlatista.

Tvarohová náplň bol spontánny nápad, ktorý náhodou vyšiel.  Zvyčajne používam Mascarpone, ale teraz som chcela ľahký krém, tak som použila nízkotučný jemný tvaroh.  Tvaroh som šľahala zároveň so šľahačkou, cukrom a vanilkou a sama som bola prekvapená výsledkom – hladučký jemný vanilkový krém pripomínajúci miláčik.  Vôbec nie je potrebné vyšľahať šľahačku zvlášť!  Cukor som dala odhadom 2 lyžice podľa chuti, nechcela som krém príliš sladký.  Nabudúce možno ešte pridám citrónovú šťavu.

Výber ovocia je na tebe, ale odporúčam kyslejšie druhy ako sú maliny, jahody, ríbezle alebo marakuja.  Ich kyslosť je príjemným kontrastom k sladkému piškótu a vanilkovému krému.  Je fajn natrieť korpus domácim džemom, ktorý pridá ďalšiu úroveň chuti.  Ak je džem príliš hustý, treba ho zriediť troškou vody a jemne zohriať.  Džem sa potom bude pekne roztierať a nasiakne do korpusu.

Čokoládovú glazúru som robila vyslovene na prianie mojej Simonky.  Použila som veľmi kvalitnú bio čokoládu s vysokým obsahom kakaa 70%, aby torta nebola presladená.  Nehovoriac o zdravotných benefitoch…  Priznám sa, pre mňa bola tá čokoláda už niečo naviac a hoci môjmu kamarátovi Andrejovi a jeho dcérke Miške chutila, na margo čokolády poznamenal: „tú by som tam už nedával.“  Mal pravdu, nabudúce ju vyskúšam „hore bez“ a oblečiem ju len do voňavých krémových šiat ozdobených lesným ovocím.

Zdá sa, že torta sa podarila.  Miška si dala hneď dva krát a to vraj nie je veľký jedák.  Už nakázala tatinovi vypýtať recept, vraj môj piškót je lepší.  A ja sa teším, lebo deti sú tí najúprimnejší kritici.  Nehovoriac o tom, že som v pečení tromfla jej tatina ?

Ingrediencie

Korpus

  • 8 vajec
  • 200g práškového cukru
  • 1ČL vanilkového extraktu
  • 200g hladkej múky
  • 1ČL kypriaceho prášku
  • 100g rozpusteného masla

Tvarohový krém

  • 250g jemného tvarohu
  • 250ml smotany na šľahanie
  • 2PL práškového cukru
  • 1ČL vanilkového extraktu

Ovocie

  • čučoriedky
  • maliny
  • malinový džem

Poleva

  • 200g horkej čokolády (70% kakaa)
  • 80g cukru
  • 110g masla
  • 100ml vody

Postup

  1. Rúru dám zohriať na teplovzdušný program na 150°C. Dve tortové formy o priemere 20cm a 23cm vyložím papierom na pečenie a ešte vymažem maslom.
  2. Celé vajcia spolu s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom dám do robota a nechám šľahať na najvyššej rýchlosti asi 10 minút. Vznikne bledá nadýchaná pena s trojnásobným objemom. V ďalšej mise preosejem múku spolu s kypriacim práškom 3 krát, aby sa do nej dostalo čo najviac vzduchu. Potom preosejem asi polovicu múky priamo do vajíčkovej peny a jemne stierkou prekladaním premiešam.  Postup zopakujem so zbytkom múky.   Nakoniec pridám roztopené maslo a jemne premiešam, aby sa z peny nestratil vzduch.  Cesto nalejem do foriem, jemne zarovnám povrch a pečiem 20-25 minút až sa okraje začnú oddeľovať od formy.  Po upečení vyberiem korpusy z formy a nechám úplne vychladnúť na mriežke prikryté utierkou. Po vychladnutí ich rozrežem na polovicu, aby vznikli 4 tenšie korpusy.
  3. Tvaroh, šľahačku, cukor a vanilkový extrakt dám naraz do robota a vyšľahám na jemný krém. Korpusy natieram najprv malinovým džemom a potom krémom.  Na krém poukladám ovocie a prikryjem ďalším korpusom.  Takto postupujem so všetkými korpusmi až vznikne poschodová torta. Menší a väčší korpus zlepím pomocou krému.
  4. Na polevu rozpustím všetky prísady v hrnci okrem čokolády. Potom hrniec stiahnem z tepla a pridám nalámanú čokoládu, ktorá sa krásne sama rozpustí pri miešaní. Polevu nechám vychladnúť ale musí byť stále tekutá. Vylejem ju na tortu a zahladím.  Tortu ozdobím ovocím a čokoládovými guličkami.

Hodnotenie

Komentáre: 1

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.