Vianoce sa blížia a ja som začala s vypekaním klasických vianočných koláčikov hneď začiatkom decembra. Okrem medovníčkov, vanilkových rožkov, kokosiek a lineckých koliesok, ktoré mám už hotové, som chcela vyskúšať aj niečo nové. Vlastne, tieto makrónky som už pred rokmi robila a mali veľký úspech vďaka netradičnej vôni a chuti. Potom som však na ne zabudla, lebo som nedostala kúpiť ružovú vodu, ktorá v kombinácii s kardamonom robí tieto makrónky výnimočnými. Pripomenula mi ich teraz moja mama: „A tie voňavé s ružovou vodou robiť nebudeš?“
Chvíľku mi trvalo, kým som našla tento starý recept, ale vyplatilo sa. Super rýchly a jednoduchý postup bez šľahania bielkov a a nekonečného sušenia v rúre ma potešil. Makrónky sú vskutku výborné, také netradičné, na povrchu chrumkavé a vnútri žuvačkové. Krásne voňajú po ružovej vode a kardamone, ktorý je pre mňa ako parfum medzi korením a dodáva im zaujímavú chuť. Už som ich robila aj z lúpaných mandlí a bieleho cukru a vyzerali prekrásne ako veľké biele gombíky. Tieto možno nie sú na pohľad také lákavé, ale chutia rovnako skvelo! Apropo, jedna dávka nestačí – včera som ich piekla a dnes mi ostalo iba pár kúskov…
Ingrediencie
- 2C (200g) mletých mandlí
- 1C (200g) hnedého cukru
- 2 vaječné bielky
- ¼ ČL mletého kardamonu
- 25-30 ks celých mandlí na ozdobu
- ružová voda na tvarovanie
Postup
- Rúru dám zohriať na 200°C alebo teplovzdušnú na 180°C.Dva plechy vysteliem papierom na pečenie.
- Do veľkej misy dám mleté mandle, cukor, bielky a mletý kardamon. Pomocou kuchynského robota alebo ručne vymiešam husté zrnité cesto.
- Ruky si potriem ružovou vodou a z cesta vytvarujem rovnako veľké guličky o veľkosti vlašského orecha. Každú guličku dám na plech, jemne stlačím a ozdobím celou mandľou. Makrónky sa dajú tvarovať aj pomocou okrúhlej lyžičky, ktorú namočím do ružovej vody a naplním cestom. Cesto prstami jemne vytlačím z lyžičky a ozdobím mandľou.
- Dám piecť do rozohriatej rúry na 10-12 minút. Asi po 6 minútach plech otočím, aby sa makrónky upiekli rovnako z každej strany. Musia ostať bledé a hneď ako začnú zlatnúť na okraji ich vytiahnem z rúry. Makrónky nechám vychladnúť na plechu.
Na kolko stupnov piect?
Ahoj Tatiana! Makrónky pečem na 200°C alebo v teplovzdušnej na 180°C.