Bezlepkové mandľové makrónky s kardamonom

Vianoce sa blížia a ja som začala s vypekaním klasických vianočných koláčikov hneď začiatkom decembra.  Okrem medovníčkov, vanilkových rožkov, kokosiek a lineckých koliesok, ktoré mám už hotové, som chcela vyskúšať aj niečo nové.  Vlastne, tieto makrónky som už pred rokmi robila a mali veľký úspech vďaka netradičnej vôni a chuti.  Potom som však na ne zabudla, lebo som nedostala kúpiť ružovú vodu, ktorá v kombinácii s kardamonom robí tieto makrónky výnimočnými.  Pripomenula mi ich teraz moja mama: „A tie voňavé s ružovou vodou robiť nebudeš?“

Chvíľku mi trvalo, kým som našla tento starý recept, ale vyplatilo sa.  Super rýchly a jednoduchý postup bez šľahania bielkov a a nekonečného sušenia v rúre ma potešil. Makrónky sú vskutku výborné, také netradičné, na povrchu chrumkavé a vnútri žuvačkové.  Krásne voňajú po ružovej vode a kardamone, ktorý je pre mňa ako parfum medzi korením a dodáva im zaujímavú chuť.  Už som ich robila aj z lúpaných mandlí a bieleho cukru a vyzerali prekrásne ako veľké biele gombíky.  Tieto možno nie sú na pohľad také lákavé, ale chutia rovnako skvelo! Apropo, jedna dávka nestačí – včera som ich piekla a dnes mi ostalo iba pár kúskov…

Ingrediencie

  • 2C (200g) mletých mandlí
  • 1C (200g) hnedého cukru
  • 2 vaječné bielky
  • ¼ ČL mletého kardamonu
  • 25-30 ks celých mandlí na ozdobu
  • ružová voda na tvarovanie

Postup

  1. Rúru dám zohriať na 200°C alebo teplovzdušnú na 180°C.Dva plechy vysteliem papierom na pečenie.
  2. Do veľkej misy dám mleté mandle, cukor, bielky a mletý kardamon. Pomocou kuchynského robota alebo ručne vymiešam husté zrnité cesto.
  3. Ruky si potriem ružovou vodou a z cesta vytvarujem rovnako veľké guličky o veľkosti vlašského orecha. Každú guličku dám na plech, jemne stlačím a ozdobím celou mandľou.  Makrónky sa dajú tvarovať aj pomocou okrúhlej lyžičky, ktorú namočím do ružovej vody a naplním cestom.  Cesto prstami jemne vytlačím z lyžičky a ozdobím mandľou.
  4. Dám piecť do rozohriatej rúry na 10-12 minút. Asi po 6 minútach plech otočím, aby sa makrónky upiekli rovnako z každej strany.  Musia ostať bledé a hneď ako začnú zlatnúť na okraji ich vytiahnem z rúry. Makrónky nechám vychladnúť na plechu.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

komentáre 2

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.