Bezlepkový čokoládový koláč so šľahačkou

Toto je obľúbený koláč mojej mamy.  Ona miluje čokoládu, hlavne tú horkú a tento koláč je stelesnením čokolády… A keďže mala meniny, povedala som si, že toto je pre ňu ten pravý darček.  Už dávno som ho nerobila, nejako som na neho zabudla.  Ale presne si pamätám, kedy som ho piekla prvý krát.  Bolo to pred ôsmymi rokmi, kedy som ho upiekla na narodeniny môjmu drahému.  Mal obrovský úspech a odvtedy sa stal našim čokoládovým obľúbencom.

Fantastický, jednoduchý, bezlepkový a hlavne čokoládový!!!  A všetko čo na neho potrebujem sú len štyri prísady – vajcia, cukor, maslo a čokoláda. Šľahačku nepočítam, tá sa môže kľudne vynechať alebo nahradiť Mascarpone alebo dobrým domácim džemom.  Príprava zaberie doslova len pár minút a zvládne ju aj začiatočník.  Sú to v podstate vyšľahané vajcia s cukrom, do ktorých sa jemne primieša rozpustená čokoláda.  Koláčik ocenia najmä „bezlepkáči“ a „čokoholici“, ale je to aj krásny darček alebo príležitosť ako sa blysnúť pred priateľmi.  Vrelo odporúčam, určite sa podarí a budete hviezdou večera!

Ingrediencie

Cesto:

  • 250g horkej 60-70% čokolády
  • 125g masla
  • 200g práškového cukru
  • 6 veľkých vajec

Na povrch:

  • 500ml smotany na šľahanie
  • 1ČL vanilkového extraktu
  • kakao na posypanie

Postup

  1. Rúru dám zohriať na 180°C horný a dolný ohrev. Tortovú formu s priemerom 20-23cm vysteliem papierom na pečenie tak, že položím papier na dno a uzavriem prstenec formy aj s papierom. Prebytočné okraje papiera odstrihnem.
  2. Čokoládu rozlámem na menšie kúsky a roztopím ju vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke na 500W asi na 2-3 minúty.  Niekoľkokrát ju počas roztápania premiešam, aby bola hladká a tekutá.  Do horúcej čokolády pridám maslo aby sa roztopilo.  Poriadne premiešam a nechám vychladnúť.
  3. Vo veľkej mise vyšľahám 4 bielky do jemnej peny a potom postupne pridávam 100g cukru, kým vznikne bielkový sneh.  Ten nesmie úplne stuhnúť, stačí keď drží svoj tvar.
  4. Vymiešam 2 celé vajcia a 4 žĺtky s druhou polovicou cukru na hustú žĺtkovú penu.  Do peny jemne vmiešam rozpustenú čokoládu.  Vznikne husté čokoládové cesto.
  5. Bielkový sneh po častiach pridávam do čokoládovej zmesi tak, aby v nej ostalo čo najviac vzduchu.
  6. Hotové čokoládové cesto nalejem do tortovej formy, uhladím povrch stierkou a pečiem asi 30 minút v rozohriatej rúre.  Upečený koláč bude popraskaný a pekne nadvihnutý.  Či je koláč upečený, zistím pichnutím dreveného špáradla do koláča, ktoré by malo ostať čisté.
  7. Koláč nechám vychladnúť vo forme na mriežke, potom formu odstránim. Po vychladnutí stred koláča spadne a vytvorí priehlbinu, ktorú naplním vyšľahanou šľahačkou a poprášim kakaom.  Do šľahačky už cukor nepridávam, koláč je tak svieži a intenzívne čokoládový.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.