Zeleninová krémová polievka s medvedím cesnakom

Sezóna medvedieho cesnaku je tu a ja ako každý rok aj tento som si bola nejaký nazbierať v bratislavských lesoch.  Moje prvé tohtoročné jedlo z medvedieho cesnaku je táto skvelá, jednoduchá a zdravím nabitá polievka.  Jej príprava nezaberie veľa času a je dosť variabilná čo sa surovín týka.  Ja som použila tie, ktoré som mala práve v chladničke – karfiol, cuketu a zemiaky, ale dá sa použiť aj iná zelenina ako brokolica, kaleráb alebo zeler.  Odporúčam vždy použiť jeden alebo dva zemiaky, ktoré výraznú chuť medvedieho cesnaku zjemnia a zároveň vytvoria lahodnú krémovú konzistenciu. Medvedí cesnak vôbec nevarím, pridávam ho nakoniec do uvarenej polievky a rozmixujem.  Takto si zachová maximum vitamínov a nádhernú až hráškovo-zelenú farbu, ktorú moje dcérky milujú.

Použila som aj moju obľúbenú kombináciu korenín.  Kurkumu mám veľmi rada a dávam ju tuším do všetkého.  Dôvod?  Je neuveriteľne zdravá a má milión zdraviu prospešných účinkov, ktoré tu nebudem menovať.  Ale je nutné ju vždy používať spolu s čiernym korením a nejakým tukom. V opačnom prípade ju naše telo nedokáže spracovať a tak jej blahodarné účinky vyjdú nazmar.  Rímska rasca je tiež fantastická, ale jej hlavnou prednosťou je, že napomáha tráveniu a zabraňuje nafukovaniu čriev. A horčičné semienko, či už mleté alebo celé by sa malo požívať vždy pri varení kapustovej zeleniny ako je brokolica, karfiol, kapusta, kel, ružičkový kel, atď.  Zvyšuje totiž jeho nutričnú hodnotu, vstrebateľnosť živín a taktiež napomáha tráveniu.  Polievka bude výborná aj bez korenín, ale s nimi je to ešte zdravší elixír, ktorý naše telo vie dokonale stráviť a využiť.  A priznám sa, som veľmi rada a zároveň hrdá, že moje deti si na korenie zvykli a bez problémov ho zjedia.  To sa dnes len tak nevidí…                                                                                                                    

Ingrediencie

  • 2PL rastlinného oleja
  • 1 menší karfiol
  • 1 cuketa
  • 2 zemiaky
  • hrsť medvedieho cesnaku
  • 1ČL mletého rímskeho kmínu
  • 1ČL kurkumy
  • ½ČL horčičného prášku
  • himalájska soľ
  • čierne mleté korenie

Postup

  1. Zeleninu očistím, umyjem a nakrájam na malé kúsky. Medvedí cesnak iba umyjem.  Dám zovrieť vodu do rýchlo-varnej kanvice.
  2. Na horúcom oleji narýchlo opražím nakrájanú zeleninu spolu s kurkumou, kmínom a horčičným práškom. Všetko zalejem vriacou vodou tak, aby bola zelenina asi 1-2cm pod hladinou.  Osolím a nechám variť 15-20 minút.  Radšej dávam menej vody, lebo chcem mať hustú krémovú konzistenciu.
  3. Keď je zelenina uvarená, pridám čerstvý medvedí cesnak a polievku rozmixujem ručným mixérom na hladký krém. Nakoniec dochutím podľa potreby soľou a mletým čiernym korením.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.