Krémová karfiolová polievka s kurkumou

Vždy sa snažím vymyslieť ako dostať čo najviac zeleniny do mojich detí a krémové zeleninové polievky jednoducho fungujú.  Normálne mi karfiol nechcú jesť, ale túto polievku milujú a vôbec im nevadí, že je plná tej „bléééé…“ zeleniny.  Rovnako im varím aj cukinovú, brokolicovú, tekvicovú či paštrnákovú.  Zdá sa, že nato aby ju zjedli a dokonca si ju aj obľúbili, musí spĺňať dve podmienky.  Prvá je, že zelenina nesmie byť identifikovateľná – skrátka, keď ju nevidia, sú happy.  Takže polievku rozmixujem a tým do nich dostanem ešte viac zeleniny.  Tou druhou podmienkou je jemná chuť a krémová konzistencia, ktorú dosiahnem tým, že do polievky pridám zemiaky.  Niekedy stačí len jeden zemiak a textúra a chuť polievky sa úplne zmenia.  Vôbec nie je nutné používať mlieko, smotany a šľahačky.

Vďaka zemiakom, ktoré zjemňujú chuť, sa mi vždy podarí prepašovať do polievky aj nejaké liečivé korenie.  Tentokrát to bola kurkuma, ale často používam rímsky kmín, koriander, horčičné semienko alebo senovku grécku.  Inak kurkumu treba kombinovať s čiernym korením, aby ju naše telo dokázalo spracovať a využiť jej liečivé účinky.  Nakoniec pridávam do polievky vždy nejaké bylinky, ideálne čerstvé, ale sušené sú tiež fantastické.  Takto si deti pomaly zvykajú na rôzne druhy zelenín, korenia a byliniek a ani o tom nevedia.  A ja som šťastná, že som ich zase raz zdravo nakŕmila.

Ingrediencie

  • 2 PL rastlinného oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 menší karfiol
  • 3-4 zemiaky
  • pažítka
  • himalájska soľ
  • mleté čierne korenie

Postup

  1. Zeleninu očistím, umyjem a nakrájam na malé kúsky, cibuľu a cesnak na drobno.
  2. Dám zovrieť vodu do rýchlo-varnej kanvice.
  3. Na horúcom oleji opražím cibuľu s cesnakom, pridám kurkumu a orestujem.
  4. Potom pridám zemiaky a zalejem ich vriacou vodou tak, aby boli asi 2cm pod hladinou. Osolím a nechám variť 10 minút.  Radšej dávam menej vody, lebo chcem mať hustú krémovú konzistenciu.
  5. Pridám nakrájaný karfiol a nechám variť ďalších 10 minút.Ak treba, pridám vodu.
  6. Keď je zelenina uvarená, rozmixujem ju ručným mixérom na hladký krém. Nakoniec pridám nakrájanú pažítku a dochutím podľa potreby soľou a mletým čiernym korením.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.