Pórková polievka s mladými zemiakmi a karotkou

Naša babička Evička mi doniesla množstvo čerstvého póru z jej záhrady.  A keďže nikto na svete nevie nakrájať pór a pažítku jemnejšie ako ona, poprosila som ju o prípravu zeleninky.  Milujem varenie s Evičkou, dáva mi pocit šéfkuchára!  Všetku prípravu spraví za mňa a len miešam, korením, dochucujem, vymýšľam…  Bonus navyše?  Všetko po mne uprace.  Komu by sa toto nepáčilo???  Ďakujem Evička!

Pórkovú polievku nevarím často, ale u nás doma ju máme veľmi radi.  Hoci som túto kombináciu zeleniny použila prvý krát, išla som na istotu – deti ju poznajú a zjedia ju.  Dá sa použiť aj iná zelenina, napríklad vynechať stonkový zeler a nastrúhať cukinu.  Ja mám ale skúsenosť, že keď chcem do detí dostať novú zeleninu, ktorú nepoznajú alebo zrovna nemajú v obľube, tak ju prepašujem do polievky v malom množstve a nakrájam ju na “mikrokúsky”. Tie totiž zjedia bez poznámok.  Druhá, ešte účinnejšia metóda je rozmixovať polievku na krém a mám vybavené.

Čo sa korenia týka, použila som starú známu a osvedčenú troj-kombináciu, ktorú pridávam takmer do všetkých polievok a moje deti si na ňu zvykli a jedia ju bez problémov.  Volá sa Mahá a je to vlastne mix mletej rímskej rasce, koriandru a mletého horčičného semienka.  Dá sa kúpiť ako hotová zmes, ale ja si ju doma robím sama zmiešaním rovnakého pomeru všetkých troch korení.  Ak nemám rímsky kmín tak použijem klasickú rascu, ale rímsky kmín mám radšej kvôli jeho intenzívnej a nezameniteľnej chuti.  Domáca zmes má výhodu absolútnej čerstvosti a aj kvality, keďže kupujem korenie z kvalitného zdroja.

Mahá má výbornú chuť, ktorá sa zintenzívni restovaním na horúcom oleji. Bežná dávka je asi jedna čajová lyžička na 4 osoby.  Ja používam mahá do polievok, nátierok, zeleninových jedál a na strukoviny.  Ale má široké využitie aj pri varení mäsa.  Pôvod má myslím v indickej kuchyni a má priaznivé, až liečivé účinky na náš organizmus.  Podporuje činnosť čriev a žalúdka, upravuje trávenie a redukuje plynatosť.  Navyše, zvyšuje nutričnú hodnotu a využiteľnosť niektorých druhov potravín pre naše telo.

Napríklad horčičné semienko by sa malo vždy kombinovať s kapustovou zeleninou, ako je kel, brokolica či karfiol, aby ju naše telo dokázalo lepšie stráviť a využiť.  Rímsky kmín alebo klasická rasca patria medzi korenie, ktoré takisto podporujú trávenie a silno pôsobia proti nafukovaniu čriev.  Rasca sa bežne varí so zemiakmi nielen kvôli chuti, ale najmä neutralizuje škodlivý solanín, ktorý sa nachádza v zelených a klíčiacich zemiakoch.  Naše staré mamy to vedeli, lebo ich to naučili naše prababičky, ktoré to zrejme robili intuitívne ako množstvo iných kuchárskych tajomstiev.

No a koriander je vlastne liečivá bylinka – posilňuje činnosť pečene, čriev a tráviacich enzýmov, odstraňuje z tela ťažké kovy, znižuje cholesterol, reguluje tvorbu inzulínu, funguje ako antioxidant a má silné detoxikačné, antiseptické a protiplesňové účinky.  Skrátka, korenie a bylinky sú nielen krásne a chutné, ale neuveriteľne zdravé s množstvom nutričných a liečivých benefitov pre naše telo.  Preto sa o ne zaujímam, píšem o nich a používam doslova každý deň.  Ja nakupujem korenie u slovenskej firmy Mikori, ktorá má široký výber a vysokú kvalitu korenia, byliniek, zmesí, solí a cukrov na cerstvekorenie.sk  Verím, že si vyberieš svoje obľúbené a uvaríš niektorý z mojich zdravých receptov ?

Ingrediencie

  • 2PL olivového oleja
  • 2 póry
  • 2 stonky zeleru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 malé karotky
  • 2 mladé zemiaky
  • ½ ČL mletého rímskeho kmínu
  • ½ ČL mletého koriandru
  • ½ ČL horčičného prášku
  • ½ ČL kurkumy
  • himalájska soľ
  • mleté čierne korenie

Postup

  1. Zeleninu očistím a umyjem. Pór, zeler a cesnak nakrájam na drobno, zemiaky na kocky a mrkvu  nastrúham.  Dám zovrieť vodu do rýchlo-varnej kanvice.
  2. Na horúcom oleji pražím pór, zeler a cesnak  spolu so všetkým korením asi 1-2 minútky. Zalejem vriacou vodou a pridám zemiaky a nastrúhanú mrkvu.  Vody má byť toľko, aby bola zelenina asi 3-4cm pod hladinou alebo podľa želanej hustoty polievky.  Osolím a nechám variť 15-20 minút, kým sa zelenina neuvarí.
  3. Nakoniec dochutím soľou a mletým čiernym korením podľa chuti.  Polievku podávam vždy s nejakou čerstvou bylinkou, napríklad posekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.