Bolo nás jedenásť. Moja drahá maminka oslavovala “guľatiny” a mňa nenapadol pre ňu krajší darček ako upiecť jej skutočne čokoládovú tortu. Tým myslím zo 600g kvalitnej horkej čokolády s obsahom kakaa 70% a bez pridania cukru navyše. Ona totiž miluje horkú čokoládu! A túto tortu som vymyslela a upiekla na mieru práve pre ňu. Všetko NAJ mami!!!
Malo to byť prekvapenie a chcela som, aby každý odpadol keď ju donesiem na oslavu. Preto som ju urobila nielen v neobvyklom “nahom” dizajne, ale hlavne vysokú 25cm. Mala som predstavu, že keď sa bude krájať tak každý dostane niekoľko poschodí čokoládovej dobroty. Myslím, že môj “WoW” efekt sa podaril a všetci híkali od úžasu. Len keď sa torta nakrájala a každý dostal svoj čoko-kus, zavládlo na niekoľko minút mľaskavé ticho. A ja som bola totálne spokojná…
Hoci torta vyzerá zložito, vôbec nie je. S kvalitnými surovinami a kuchynskými pomocníkmi ju zvládne aj začiatočník. Ideálne je upiecť korpusy deň vopred a dokončenie a zdobenie trvá asi 30 minút. Vychádzala som z môjho pôvodného receptu na piškótovú tortu, pridala som do cesta pravé kakao, urobila ganache, vyšľahala šľahačku a bolo. Do šľahačky som už žiaden cukor nepridávala. Chcela som, aby torta bola svieža a vynikla v nej chuť horkej čokolády. Nepodobala sa na žiadnu z kupovaných, ktoré som kedy jedla. Inak na oslave sme zjedli len polovicu, takže celá je asi pre 15-20 osôb. Takže pre menšie oslavy stačí robiť iba jeden korpus s polovičnou dávkou šľahačky a ganache.
Ganache sa jednoduchšie pripraví než vysloví. Zvyčajne sa robí z rovnakého pomeru čokolády a smotany na šľahanie, ktorá sa najprv zohreje a potom naleje na kúsky čokolády. Zmes sa nechá odstáť a potom jemne zamieša. Môže sa dochutiť likérom, extraktami alebo korením. Aby bolo ganache pekne lesklé a hladké, zvykne sa pridávať kúsok masla a prisladzuje sa tekutým sladidlom. Z ganache sa robia čokoládové pralinky, polevy na torty alebo čokoládové krémy, pričom sa mení pomer šľahačky a čokolády. Dá sa aj trochu vyšľahať ako parížsky krém, chladnutím však tuhne. Ganache patrí medzi moje najobľúbenejšie polevy a krémy, lebo je veľmi jednoduché na prípravu, ale zároveň chutné a kvalitné.
Ingrediencie
1.korpus s priemerom 25cm:
- 6 vajec izbovej teploty
- 150g (3/4C) práškového/ krupicového cukru
- 150g (1C) hladkej múky
- 1ČL kypriaceho prášku
- 4ČL kakaa v prášku
- 75g rozpusteného vychladnutého masla
2.korpus s priemerom 25cm:
- 6 vajec izbovej teploty
- 150g (3/4C) práškového/ jemného kryštálového cukru
- 150g (1C) hladkej múky
- 1ČL kypriaceho prášku
- 4ČL kakaa
- 75g rozpusteného vychladnutého masla
Čokoládový krém ganache
- 450ml smotany na šľahanie 33%
- 600g horkej nasekanej čokolády 70% kakaa
Ostatné
- 500ml smotany na šľahanie 33%
- kvalitný rum
- maliny na ozdobu
Postup
- Rúru dám zohriať na teplovzdušný program na 160°C. Dve tortové formy o priemere 25cm vyložím papierom na pečenie a ešte vymažem maslom. Ak mám len jednu formu, zarobím cesto len na jeden korpus, čiže zo 6 vajec. Druhý korpus upečiem až po vychladnutí prvého, kedy ho môžem vybrať z formy.
- Celé vajcia spolu s cukrom dám do robota a nechám šľahať na najvyššej rýchlosti asi 10 minút. Vznikne bledá nadýchaná pena s trojnásobným objemom.
- V ďalšej mise preosejem múku spolu s kypriacim a kakaovým práškom 3krát, aby sa do nej dostalo čo najviac vzduchu. Potom preosejem asi tretinu kakaovej múky priamo do vajíčkovej peny a jemne metličkou premiešam. Postup zopakujem so zbytkom múky.
- Nakoniec pridám roztopené vychladnuté maslo a jemne premiešam, aby sa z peny nestratil vzduch.
- Cesto nalejem do foriem, jemne zarovnám povrch a pečiem 20-25 minút až sa okraje začnú oddeľovať od formy. Upečené korpusy nechám vychladnúť vo formách. Po vychladnutí ich opatrne vyberiem a každý rozrežem na polovicu, aby vznikli 4 tenšie korpusy.
- Pripravím si čokoládovú náplň – ganache. V hrnci zohrejem smotanu na šľahanie tesne pod bod varu. Nesmie začať vrieť. Čokoládu nalámem do misy na malé kúsky a prelejem horúcou smotanou. Misou jemne zakrúžim, aby bola celá čokoláda pokrytá. Čokoládovú zmes prikryjem a nechám 5 minút bez dotknutia stáť nech sa čokoláda sama rozpustí. Až potom zamiešam a vznikne lesklý čokoládový krém. Ak náhodou nie je úplne jemný, stačí pridať 1-2PL teplej vody a premiešať.
- V kuchynskom robote vyšľahám šľahačku bez cukru.
- Korpusy pokvapkám kvalitným rumom, alebo iným obľúbeným alkoholom. Túto fázu môžem vynechať ak robím tortu pre deti. Každý korpus najprv natriem s čokoládovým ganache a potom vyšľahanou šľahačkou a takto pokračujem a vrstvím natreté korpusy na seba. Najkrajší korpus si nechám na samotný vrch torty. Ten tiež natriem s ganache, ale šľahačku dám iba do prostriedku. Na šľahačku navrstvím maliny a celú tortu ešte ozdobím čokoládovými hoblinkami. Tie sa najlepšie robia buď ostrým nožom alebo škrabkou na zemiaky. Vznikne mi krásna “nahá” torta vysoká asi 20-25cm.