Čokoládová torta s ganache, šľahačkou a malinami

Bolo nás jedenásť.  Moja drahá maminka oslavovala “guľatiny” a mňa nenapadol pre ňu krajší darček ako upiecť jej skutočne čokoládovú tortu.  Tým myslím zo 600g kvalitnej horkej čokolády s obsahom kakaa 70% a bez pridania cukru navyše.  Ona totiž miluje horkú čokoládu!  A túto tortu som vymyslela a upiekla na mieru práve pre ňu.  Všetko NAJ mami!!!

Malo to byť prekvapenie a chcela som, aby každý odpadol keď ju donesiem na oslavu. Preto som ju urobila nielen v neobvyklom “nahom” dizajne, ale hlavne vysokú 25cm. Mala som predstavu, že keď sa bude krájať tak každý dostane niekoľko poschodí čokoládovej dobroty.  Myslím, že môj “WoW” efekt sa podaril a všetci híkali od úžasu.  Len keď sa torta nakrájala a každý dostal svoj čoko-kus,  zavládlo na niekoľko minút mľaskavé ticho.  A ja som bola totálne spokojná…

Hoci torta vyzerá zložito, vôbec nie je.  S kvalitnými surovinami a kuchynskými pomocníkmi ju zvládne aj začiatočník. Ideálne je upiecť korpusy deň vopred a dokončenie a zdobenie trvá asi 30 minút.  Vychádzala som z môjho pôvodného receptu na piškótovú tortu, pridala som do cesta pravé kakao, urobila ganache, vyšľahala šľahačku a bolo.  Do šľahačky som už žiaden cukor nepridávala.  Chcela som, aby torta bola svieža a vynikla v nej chuť horkej čokolády.  Nepodobala sa na žiadnu z kupovaných, ktoré som kedy jedla.  Inak na oslave sme zjedli len polovicu, takže celá je asi pre 15-20 osôb.  Takže pre menšie oslavy stačí robiť iba jeden korpus s polovičnou dávkou šľahačky a ganache.

Ganache sa jednoduchšie pripraví než vysloví.  Zvyčajne sa robí z rovnakého pomeru čokolády a smotany na šľahanie, ktorá sa najprv zohreje a potom naleje na kúsky čokolády.  Zmes sa nechá odstáť a potom jemne zamieša.  Môže sa dochutiť likérom, extraktami alebo korením.  Aby bolo ganache pekne lesklé a hladké, zvykne sa pridávať kúsok masla a prisladzuje sa tekutým sladidlom.  Z ganache sa robia čokoládové pralinky, polevy na torty alebo čokoládové krémy, pričom sa mení pomer šľahačky a čokolády.  Dá sa aj trochu vyšľahať ako parížsky krém, chladnutím však tuhne.  Ganache patrí medzi moje najobľúbenejšie polevy a krémy, lebo je veľmi jednoduché na prípravu, ale zároveň chutné a kvalitné.

Ingrediencie

1.korpus s priemerom 25cm:

  • 6 vajec izbovej teploty
  • 150g (3/4C) práškového/ krupicového cukru
  • 150g (1C) hladkej múky
  • 1ČL kypriaceho prášku
  • 4ČL kakaa v prášku
  • 75g rozpusteného vychladnutého masla

2.korpus s priemerom 25cm:

  • 6 vajec izbovej teploty
  • 150g (3/4C) práškového/ jemného kryštálového cukru
  • 150g (1C) hladkej múky
  • 1ČL kypriaceho prášku
  • 4ČL kakaa
  • 75g rozpusteného vychladnutého masla

Čokoládový krém ganache

  • 450ml smotany na šľahanie 33%
  • 600g horkej nasekanej čokolády 70% kakaa

Ostatné

  • 500ml smotany na šľahanie 33%
  • kvalitný rum
  • maliny na ozdobu

Postup

  1. Rúru dám zohriať na teplovzdušný program na 160°C. Dve tortové formy o priemere 25cm vyložím papierom na pečenie a ešte vymažem maslom.  Ak mám len jednu formu, zarobím cesto len na jeden korpus, čiže zo 6 vajec.  Druhý korpus upečiem až po vychladnutí prvého, kedy ho môžem vybrať z formy.
  2. Celé vajcia spolu s cukrom dám do robota a nechám šľahať na najvyššej rýchlosti asi 10 minút. Vznikne bledá nadýchaná pena s trojnásobným objemom.
  3. V ďalšej mise preosejem múku spolu s kypriacim a kakaovým práškom 3krát, aby sa do nej dostalo čo najviac vzduchu. Potom preosejem asi tretinu kakaovej múky priamo do vajíčkovej peny a jemne metličkou premiešam.  Postup zopakujem so zbytkom múky.
  4. Nakoniec pridám roztopené vychladnuté maslo a jemne premiešam, aby sa z peny nestratil vzduch.
  5. Cesto nalejem do foriem, jemne zarovnám povrch a pečiem 20-25 minút až sa okraje začnú oddeľovať od formy. Upečené korpusy nechám vychladnúť vo formách.  Po vychladnutí ich opatrne vyberiem a každý rozrežem na polovicu, aby vznikli 4 tenšie korpusy.
  6. Pripravím si čokoládovú náplň – ganache. V hrnci zohrejem smotanu na šľahanie tesne pod bod varu.  Nesmie začať vrieť.  Čokoládu nalámem do misy na malé kúsky a prelejem horúcou smotanou.  Misou jemne zakrúžim, aby bola celá čokoláda pokrytá. Čokoládovú zmes prikryjem a nechám 5 minút bez dotknutia stáť nech sa čokoláda sama rozpustí.  Až potom zamiešam a vznikne lesklý čokoládový krém. Ak náhodou nie je úplne jemný, stačí pridať 1-2PL teplej vody a premiešať.
  7. V kuchynskom robote vyšľahám šľahačku bez cukru.
  8. Korpusy pokvapkám kvalitným rumom, alebo iným obľúbeným alkoholom. Túto fázu môžem vynechať ak robím tortu pre deti. Každý korpus najprv natriem s čokoládovým ganache a potom vyšľahanou šľahačkou a takto pokračujem a vrstvím natreté korpusy na seba.  Najkrajší korpus si nechám na samotný vrch torty.  Ten tiež natriem s ganache, ale šľahačku dám iba do prostriedku.  Na šľahačku navrstvím maliny a celú tortu ešte ozdobím čokoládovými hoblinkami.  Tie sa najlepšie robia buď ostrým nožom alebo škrabkou na zemiaky.  Vznikne mi krásna “nahá” torta vysoká asi 20-25cm.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.