Cukinový koláč s bazalkou a fetou

Moje dve dievčatá milujú vajíčka a tak som si povedala, že upečiem akoby obriu omeletu.  Je strašne zaujímavá, nič podobné som ešte predtým nejedla.  Síce chuťovo pripomína omeletu či skôr frittatu, ale múka z nej robí slaný koláč. Feta má príjemnú kyslastú chuť a vždy ma prekvapí keď do nej náhodou zahryznem.  Bazalka je v tomto koláči veľmi výrazná a dá sa povedať, že ho definuje.  Preto ak ju nemusíš, vymeň ju za jemnejšiu bylinku ako je pažítka alebo petržlenová vňať.

Páči sa mi, že v tomto koláči je priestor na experimentovanie.  Hneď ma napadá, že musím namiesto Fety vyskúšať jemnú ricottu či cottage, parmezán zmeniť za goudu alebo cheddar a vymeniť aj bylinky. Myslím, že by nemal byť žiaden problém upiecť ho z bezlepkovej múky, aby bol vhodný aj pre celiatikov.  V podstate aj cukiny sú nahraditeľné, ale tie mi v tomto koláči veľmi chutia, tie by som ponechala.  Koniec koncov, je to cukinový koláč!

Príprava je ako vo väčšine mojich receptov veľmi jednoduchá.  Cukinu a parmezán nastrúham, bazalku a Fetu nasekám a zmiešam spolu s vajciami a múkou v jednej veľkej mise.  Zmes dám na plech a za 30 minút vyberiem z rúry krásny zlatistý bazalkou rozvoniavajúci koláčik.  Je lahodný a jemný keď sa podáva čerstvý a teplý ako hlavné jedlo napríklad s chrumkavým šalátom.  Ale je vynikajúci aj studený len tak ako malý snack alebo ako príloha k polievke. V každom prípade, je to zaujímavé jedlo, ktoré stojí za vyskúšanie.  Už teraz sa teším ako ho budem znovu piecť s nejakou malou obmenou…

Ingrediencie

  • 6 celých vajec
  • 1 syr Feta rozdrvený na kúsky
  • 2 väčšie nastrúhané cukiny
  • 40g (½C) nastrúhaného parmezánu
  • zväzok čerstvej nasekanej bazalky
  • mleté čierne korenie
  • himalájska alebo morská soľ
  • 130g (1C) špaldovej múky / bezlepkovej múky
  • 2 ČL kypriaceho prášku

Postup

  1. Rúru dám zohriať na 200°C. Plech s rozmerom 20x30cm vysteliem papierom na pečenie tak, aby jeho okraje vytŕčali von z plechu.  Neskôr ich použijem na vybratie koláča.
  2. Cukiny umyjem, nastrúham a pomocou kuchynskej papierovej utierky z nich vyžmýkam prebytočnú tekutinu. Do veľkej misy dám všetky ingrediencie okrem múky a kypriaceho prášku.  Poriadne ich premiešam a nakoniec pridám preosiatu múku s práškom.  Opäť premiešam, aby sa všetko dobre spojilo.
  3. Zmes dám do pripraveného plechu a zarovnám povrch. Koláč pečiem asi 30 minút do zlatista.  Bude krásne napnutý ako vankúšik, ale pri chladnutí postupne spadne a tak to má byť.
  4. Vyberiem ho z rúry a nechám na plechu mierne vychladnúť. Pomocou papierových okrajov ho prenesiem na dosku a nakrájam na pozdĺžne tyčinky.  Podávam ho buď čerstvý a teplý alebo studený.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.