Moje dve dievčatá milujú vajíčka a tak som si povedala, že upečiem akoby obriu omeletu. Je strašne zaujímavá, nič podobné som ešte predtým nejedla. Síce chuťovo pripomína omeletu či skôr frittatu, ale múka z nej robí slaný koláč. Feta má príjemnú kyslastú chuť a vždy ma prekvapí keď do nej náhodou zahryznem. Bazalka je v tomto koláči veľmi výrazná a dá sa povedať, že ho definuje. Preto ak ju nemusíš, vymeň ju za jemnejšiu bylinku ako je pažítka alebo petržlenová vňať.
Páči sa mi, že v tomto koláči je priestor na experimentovanie. Hneď ma napadá, že musím namiesto Fety vyskúšať jemnú ricottu či cottage, parmezán zmeniť za goudu alebo cheddar a vymeniť aj bylinky. Myslím, že by nemal byť žiaden problém upiecť ho z bezlepkovej múky, aby bol vhodný aj pre celiatikov. V podstate aj cukiny sú nahraditeľné, ale tie mi v tomto koláči veľmi chutia, tie by som ponechala. Koniec koncov, je to cukinový koláč!
Príprava je ako vo väčšine mojich receptov veľmi jednoduchá. Cukinu a parmezán nastrúham, bazalku a Fetu nasekám a zmiešam spolu s vajciami a múkou v jednej veľkej mise. Zmes dám na plech a za 30 minút vyberiem z rúry krásny zlatistý bazalkou rozvoniavajúci koláčik. Je lahodný a jemný keď sa podáva čerstvý a teplý ako hlavné jedlo napríklad s chrumkavým šalátom. Ale je vynikajúci aj studený len tak ako malý snack alebo ako príloha k polievke. V každom prípade, je to zaujímavé jedlo, ktoré stojí za vyskúšanie. Už teraz sa teším ako ho budem znovu piecť s nejakou malou obmenou…
Ingrediencie
- 6 celých vajec
- 1 syr Feta rozdrvený na kúsky
- 2 väčšie nastrúhané cukiny
- 40g (½C) nastrúhaného parmezánu
- zväzok čerstvej nasekanej bazalky
- mleté čierne korenie
- himalájska alebo morská soľ
- 130g (1C) špaldovej múky / bezlepkovej múky
- 2 ČL kypriaceho prášku
Postup
- Rúru dám zohriať na 200°C. Plech s rozmerom 20x30cm vysteliem papierom na pečenie tak, aby jeho okraje vytŕčali von z plechu. Neskôr ich použijem na vybratie koláča.
- Cukiny umyjem, nastrúham a pomocou kuchynskej papierovej utierky z nich vyžmýkam prebytočnú tekutinu. Do veľkej misy dám všetky ingrediencie okrem múky a kypriaceho prášku. Poriadne ich premiešam a nakoniec pridám preosiatu múku s práškom. Opäť premiešam, aby sa všetko dobre spojilo.
- Zmes dám do pripraveného plechu a zarovnám povrch. Koláč pečiem asi 30 minút do zlatista. Bude krásne napnutý ako vankúšik, ale pri chladnutí postupne spadne a tak to má byť.
- Vyberiem ho z rúry a nechám na plechu mierne vychladnúť. Pomocou papierových okrajov ho prenesiem na dosku a nakrájam na pozdĺžne tyčinky. Podávam ho buď čerstvý a teplý alebo studený.