Pesto z petržlenovej vňate

Je jar a bylinky rastú všade kam sa pozriem.   Ak ich máš v záhradke alebo kvetináči priveľa, pesto je dobrý nápad ako spracovať väčšie množstvo naraz.  Ja si pesto robím pravidelne, vždy keď dostanem čerstvé bylinky od našej babičky Evičky z jej bio záhradky.  Je to rýchly a efektívny spôsob, ako zachovať bylinky čerstvé a kedykoľvek pripravené do varenia alebo na hotové jedlo.  Pesto neuveriteľne šetrí čas, ale hlavne, dodáva jedlu neskutočnú chuť a arómu čerstvých byliniek.

Na prípravu stačia tri veci – bylinky, olej a soľ.  Množstvo oleja záleží od požadovanej hustoty pesta ako aj od množstva bylinkovej vňate.  Ja dávam toľko oleja, aby robot nemal problém zmes spracovať na jemno.  Soľ slúži v tomto prípade aj ako konzervant, takže čím viac, tým dlhšie pesto vydrží.  Ja dávam toľko, aby sa pesto dalo priamo jesť, napr. natrieť na chlieb.

Iné prísady už do pesta nedávam, lebo sa potom rýchlo kazí.  Navyše, dochutiť ho môžem kedykoľvek a preto zo základného pesta robím množstvo iných.  Pridám vlašské orechy alebo tekvicové semienka, parmezán či sušené paradajky a nová chuť je na svete.  Medzi moje obľúbené, ktoré často robievam úplne rovnakým spôsobom, patria bazalkové, mätové, oreganové či petržlenové pesto.  V zásade sa takto dajú spracovať všetky jemné bylinky bez drevnatých stoniek.  Pestá používam do rizota, nátierok, polievok, zeleninových jedál, do kuskusu a iných obilnín a samozrejme na cestoviny a šaláty.  Milujem ich variabilné využitie, maximálny chuťový efekt a zdravotné benefity. Ak si doteraz ešte žiadne pesto nerobil/-la, určite to vyskúšaj!  Je to malý zázrak s veľkým účinkom…

Ingrediencie

  • čerstvá petržlenová vňať aj so stonkami
  • olivový olej extra virgin (za studena lisovaný)
  • himalájska alebo morská soľ

Postup

  1. Petržlenovú vňať umyjem a v odstredivke osuším a zbavím prebytočnej vody. Ak nie je úplne suchá, tak ju rozložím na suché prestieradlo, aby doschla.
  2. Asi hrsť vňate dám do malého kuchynského robota, prilejem trochu oleja a pulzujem kým sa jemne poseká. Potom k pestu pridám ďalšiu vňať a olej a opäť pulzujem.  Takto pokračujem kým neminiem všetku vňať. Nakoniec pridám tošku soli a pesto premixujem, aby vznikla jemná konzistencia.
  3. Hotové pesto vylejem do sklenenej zaváracej nádoby a dám pozor, aby nevznikali vzduchové bublinky.   Tých sa zbavím tak, že pohárom pár krát buchnem o stôl.  Vrch zalejem troškou olivového oleja, ktorý zabráni prenikaniu vzduchu a pomôže pesto ešte lepšie zakonzervovať.  Pesto skladujem v chladničke kde vydrží aj rok.

Hodnotenie

Komentáre: 1

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.