Rizoto s kučeravým kelom a medvedím cesnakom

U nás doma patrí rizoto k top jedlám a ja viem, že čokoľvek do neho dám, prejde mi to. Tentokrát som do neho prepašovala kučeravý kel, ktorý zrovna nie je obľúbencom mojich detí.  Nečudujem sa, jeho kovovo-zemitá chuť a často krát tvrdá až pichľavá textúra ľahko prebije môj argument – „je to jedna z najzdravších zelenín na svete!“ V každom prípade, blanšírovanie kelu a rozmixovanie ho spolu s medvedím cesnakom na pyré, ktoré rizoto nádherne zafarbilo na sviežu až hráškovú farbu, bol dobrý ťah.  Inak netreba sa báť použiť do rizota vínko ak máte deti, lebo všetok alkohol sa varením odparí a zanechá príjemnú charakteristickú chuť, ktorá im vôbec nevadí.  Navyše, silná chuť parmezánu a jemná chuť masla všetko prebijú.  Obe moje dievčatá aj s manželom si pochvaľovali a vylízali taniere.  A ja som bola happy, ako som to skvelo vymyslela…

Teraz niečo o kučeravom keli, ktorý akoby vymizol z našich kuchýň.  Škoda…  Pritom je to neuveriteľne zdravá, tradičná a nenáročná zelenina, ktorej lokálne podmienky na pestovanie totálne vyhovujú.  Ukrýva v sebe obrovské množstvo vitamínov (A, B, C, E), bioflavonoidov, bielkovín, vlákniny, stopových prvkov a minerálnych látok.  Obsahuje oveľa viac vitamínov než iná zelenina – napríklad obrovské množstvo vápnika a vitamínu A a C.  Kučeravý kel posilňuje imunitný systém, dýchaciu a tráviacu sústavu a priaznivo pôsobí na zdravie zubov, vlasov a kostí. Taktiež má výborné účinky na pokožku a stimuluje detoxikáciu.  Skrátka, je to prírodný multivitamín a mal by sa začať predávať aj v lekárni :o)

Ingrediencie

  • olivový olej
  • 2 cibuľky šalotky / 1 malá biela cibuľa
  • 2 stopky zeleru
  • 250 g ryže na rizoto – Arborio, Carnaroli
  • 100-200 ml suchého bieleho vína (nemusí byť)
  • 800 ml horúceho zeleninového vývaru
  • biele mleté korenie
  • morská soľ
  • 1 zväzok kučeravého kelu
  • 1 hrsť medvedieho cesnaku
  • 1 hrsť nastrúhaného parmezánu
  • kúsok masla

Postup

  1. Kučeravý kel umyjem, odrežem z neho tvrdé stonky ak má a blanšírujem vo vriacej vode max 3 minúty. Vyberiem z vody a rozmixujem spolu s umytým medvedím cesnakom v kuchynskom robote na krásne zelené pyré.
  2. Nakrájanú cibuľku so zelerom orestujem na horúcom oleji v plytkej veľkej panvici. Cibuľka nesmie stmavnúť, preto ju restujem na miernej teplote asi 2-3 minúty.
  3. Zvýšim teplotu, pridám ryžu a za stáleho miešania pražím asi 1 minútu až začne byť priesvitná. Zalejem ju vínom a okorením bielym korením.  Bude silno syčať a fantasticky voňať.  Za chvíľu sa alkohol vyparí a môžem začať pridávať vývar po naberačkách.
  4. Znížim teplotu na strednú, pridám prvú naberačku horúceho vývaru a neustále miešam kým ryža absorbuje vývar. Potom pridám ďalšiu naberačku. Týmto spôsobom za stáleho miešania pokračujem v pridávaní vývaru po naberačkách asi 20min.
  5. Ochutnám či je ryža uvarená. Ak nie je, pokračujem v pridávaní vývaru alebo vriacej vody ak sa vývar minie.  Ryža musí ostať „al dente“ a nesmie sa prevariť.  Zároveň musí mať dosť šťavy, z ktorej neskôr vznikne vďaka maslu a parmezánu krémová konzistencia rizota.
  6. Po uvarení rizota pridám pyré z medvedieho cesnaku a kučeravého kelu. Poriadne zamiešam, aby sa ryža spojila so zeleninou a vzniklo sviežo zelené rizoto.
  7. Rizoto odložím zo sporáka, pridám maslo a parmezán a dobre premiešam. Ak treba, dochutím soľou a korením. Prikryjem pokrievkou a nechám odstáť asi 2 minúty – týmto sa stane rizoto úžasne krémovým.
  8. Rizoto podávam ihneď po dovarení s nastrúhaným parmezánom, čerstvým šalátom, pokvapkané kvalitným olivovým olejom a ochutené čerstvo mletým čiernym korením.

Hodnotenie

Komentáre: 1

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.