Babičkine kysnuté knedle

Moja mama vraví, že naša babička Evička robí najlepšie kysnuté knedle a pritom mamina je „Pani kuchárka“.  Tak som sa ich od Evičky chcela naučiť.  Som rada, že takto recept ostane v rodine a zanedlho budem učiť variť knedle moje babulky zase ja.  Keďže sme československá rodina, budú sa im hodiť aj do budúcna.

Prekvapilo ma, že sú jednoduchšie než som si myslela. Vždy mám rešpekt pred kysnutým cestom, ale v tomto prípade sa skutočne niet čoho obávať.  Suroviny sa prakticky nahádžu do jednej misy, pustí sa kuchynský robot, ktorý vypracuje relatívne riedke cesto a to sa nechá vykysnúť. Zaujímavé je tvarovanie knedlí, ktoré sa ťažko opisuje, tak som našu babičku nahrala na video.  A páči sa mi, že Evička pridáva do cesta aj ovsené vločky.  Tvrdí, že takto nemusí dať toľko múky, lebo vločky nasajú prebytočnú vlhkosť a tým cesto zahustia.  Zároveň tým zvyšuje nutričnú hodnotu jedla aj podiel vlákniny.  Ale kľudne vločky vynechaj, knedle budú ešte jemnejšie a na povrchu hladšie.  Po vykysnutí sa knedle varia priamo vo vode, čo som nečakala.  Pamätám si, že moja mama ich varila vždy na pare.  Tak či onak, sú výborné a už sa teším ako si ich doma sama vyskúšam.

Ingrediencie

  • 500g hrubej múky
  • 1 hrsť ovsených vločiek (nemusia byť)
  • 1ČL olivového oleja (nemusí byť)
  • 2 celé malé vajcia alebo 1 veľké
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • ½ ČL cukru
  • 1½ ČL soli
  • 200-250ml teplého mlieka

Postup

  1. Vo veľkej mise zmiešam všetky suroviny okrem mlieka, ktoré prilievam podľa hustoty cesta. Čím je cesto redšie tým budú knedle jemnejšie, ale musí byť dostatočne husté, aby udržalo tvar knedle.
  2. Cesto dôkladne miesim asi 10 minút vareškou alebo v kuchynskom robote. Keď je vymiesené, už sa nelepí na varešku a robí bublinky. Avšak je stále dosť riedke a lepí sa na steny misy. Poprášim ho múkou, prikryjem a nechám vykysnúť na teplom mieste asi 45 minút, kým zdvojnásobí svoj objem.
  3. Vykysnuté cesto dám na dosku poprášenú múkou a rozdelím na dve rovnaké časti.  Cesto už nijako nespracúvam, iba zlepím okraje a vytvarujem knedle (viď video).  Tie nechám ďalej kysnúť 10 minút.
  4. Knedle vložím do vriacej vody, dám pozor aby sa neprilepili na dno a nechám pomaly vrieť v uzavretom hrnci asi 20 minút. Knedle neotáčam, lebo horná časť knedle sa uvarí v horúcej pare.
  5. Tesne pred vybratím z hrnca knedle riadne popichám špáradlom, aby z nich vyšla para a cesto sa nezrazilo. Keď sú knedle horúce, krájam ich dentálnou niťou.  Po vychladnutí sa už dajú krájať nožom.  Ak mi ostane zbytok knedle, zamrazím ju.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.