Moje letné menu je výrazne ovplyvnené našim pobytom u babičky Evičky, ktorá mi dodáva odvahu experimentovať s kysnutým cestom. Neviem prečo, ale vždy mám trošku strach keď pečiem z kysnutého cesta… Ale keď mám pri sebe ostrieľanú profíčku, ktorá robí tie naj „knedliky a blbouni“, tak sa ničoho nebojím. Ďalší dôvod na tieto prastaré klasiky je množstvo čerstvého ovocia, ktoré naša babička a dedo dopestovali na svojej bio záhradke. Bol by to hriech nevyužiť takúto fantastickú letnú úrodu. Tentokrát sme sa zamerali na naše maliny a lesné čučoriedky, ktoré síce nerastú v záhradke, ale v neďalekých lesoch, a hoci sme ich nazbierali iba zopár na zjedenie, miestny zberači ich našťastie majú na predaj.
Ako vznikol tento recept? Kombinácia troch – od babičky, od maminy a z časopisu – z každého som si zobrala to najlepšie a musím povedať, že sa skutočne podarili. Keďže som dostala pochvalu od najpovolanejších, babičky a deda, tak tomu rada verím a priznám sa, ja sama som takéto buchty ešte nejedla. Až sa to hanbím povedať, ale my štyria sme zjedli všetkých 17 kusov na obed. Viem, že je to asi 4 kusy na osobu, čo je normálna porcia, ale moje dievčatá ešte nikdy predtým toľko buchiet nezjedli a ja tiež nie… boli fakt delikátne!!! A prečo? To cesto je neskutočné – veľmi jemné a nadýchané, myslím, že vďaka polohrubej múke a hlavne väčšieho podielu masla. Mňa milo prekvapila tá náplň z čerstvých lesných čučoriedok. U nás doma som zvyknutá jesť parené buchty plnené džemom, ale Česi bežne dávajú do „knedlikov“ čerstvé ovocie a to ma zaujalo – buchty sú takto zdravšie a ľahko stráviteľné, nehovoriac o zníženom podiele cukru. Nabudúce sa chystám k nim urobiť ešte žĺtkový krém, mňam!!! Ďakujem babi a mami! ❤️
Ingrediencie
Kvások
- 25g čerstvého droždia
- 100ml teplého mlieka
- 3PL cukru
- múka na poprášenie kvásku
Cesto
- 500g polohrubej múky + na pomúčenie
- 100g zmäknutého masla
- 2 celé vajcia
- 100ml teplého mlieka
- 500g lesných čučoriedok/ malín
Na posypanie
- roztopené maslo, kryštálový cukor, škorica
- jogurt, lesné čučoriedky, cukor
- alebo iná obľúbená posýpka ako mak, orechy, strúhanka…
Postup
- Urobím si kvások – v 100ml teplého mlieka rozmiešam čerstvé kvasnice s cukrom a zasypem kvások múkou. Prikryjem a nechám na teplom mieste 10-15 minút pôsobiť, kým sa na povrchu začnú tvoriť bublinky.
- Do kuchynského robota dám múku, maslo, celé vajcia, 100ml teplého mlieka a prilejem hotový kvások. Cesto spracúvam až kým začne byť hladké a pružné a nelepí sa na steny misy. V kuchynskom robote to trvá asi 5 minút, ručne sa hnetie aj 10 minút. Cesto prikryjem, dám na teplé miesto a nechám nakysnúť kým zdvojnásobí svoj objem. Trvá to 30-60 minút podľa teploty v miestnosti.
- Z vykysnutého cesta vykrajujem veľkou pomúčenou lyžicou rovnaké porcie cesta, vyjde mi asi 15 kusov. Každú porciu cesta roztiahnem prstami a do stredu dám dávku čučoriedok. Čučoriedky zabalím do cesta, dôkladne zlepím cesto dokopy, vytvarujem buchtu a položím na pomúčenú dosku spojom nadol. Naplnené buchty nechám ešte raz nakysnúť asi 15 minút pod čistou utierkou.
- Dám zovrieť vodu do veľkého plytkého hrnca, v ktorom mám naparovaciu mriežku.Voda nesmie cez mriežku presakovať. Mriežku potriem olejom alebo maslom a poukladám na ňu buchty spojom dole tak, aby mali medzi sebou dostatok miesta keďže zväčšia svoj objem. Buchty varím na pare v mierne vriacej vode cca 15 minút. Tesne pred vybratím buchiet z pary ich popichám špáradlom, aby sa nezrazili a cesto nekleslo.
- Buchty zvyčajne podávam s roztopeným maslom, kryštálovým cukrom a škoricou.Ale tentokrát, keďže som mala lesné čučoriedky, tak som ich rozmixovala s troškou cukru a podávala na buchtách aj s jogurtom.