Luxusné parené buchty plnené malinami a lesnými čučoriedkami aneb „Blbouni“

Moje letné menu je výrazne ovplyvnené našim pobytom u babičky Evičky, ktorá mi dodáva odvahu experimentovať s kysnutým cestom.  Neviem prečo, ale vždy mám trošku strach keď pečiem z kysnutého cesta…  Ale keď mám pri sebe ostrieľanú profíčku, ktorá robí tie naj „knedliky a blbouni“, tak sa ničoho nebojím.  Ďalší dôvod na tieto prastaré klasiky je množstvo čerstvého ovocia, ktoré naša babička a dedo dopestovali na svojej bio záhradke.  Bol by to hriech nevyužiť takúto fantastickú letnú úrodu.  Tentokrát sme sa zamerali na naše maliny a lesné čučoriedky, ktoré síce nerastú v záhradke, ale v neďalekých lesoch, a hoci sme ich nazbierali iba zopár na zjedenie, miestny zberači ich našťastie majú na predaj.

Ako vznikol tento recept?  Kombinácia troch – od babičky, od maminy a z časopisu – z každého som si zobrala to najlepšie a musím povedať, že sa skutočne podarili.  Keďže som dostala pochvalu od najpovolanejších, babičky a deda, tak tomu rada verím a priznám sa, ja sama som takéto buchty ešte nejedla. Až sa to hanbím povedať, ale my štyria sme zjedli všetkých 17 kusov na obed.  Viem, že je to asi 4 kusy na osobu, čo je normálna porcia, ale moje dievčatá ešte nikdy predtým toľko buchiet nezjedli a ja tiež nie… boli fakt delikátne!!! A prečo?  To cesto je neskutočné – veľmi jemné a nadýchané, myslím, že vďaka polohrubej múke a hlavne väčšieho podielu masla.  Mňa milo prekvapila tá náplň z čerstvých lesných čučoriedok. U nás doma som zvyknutá jesť parené buchty plnené džemom, ale Česi bežne dávajú do „knedlikov“ čerstvé ovocie a to ma zaujalo – buchty sú takto zdravšie a ľahko stráviteľné, nehovoriac o zníženom podiele cukru. Nabudúce sa chystám k nim urobiť ešte žĺtkový krém, mňam!!! Ďakujem babi a mami! ❤️

Ingrediencie

Kvások

  • 25g čerstvého droždia
  • 100ml teplého mlieka
  • 3PL cukru
  • múka na poprášenie kvásku

Cesto

  • 500g polohrubej múky + na pomúčenie
  • 100g zmäknutého masla
  • 2 celé vajcia
  • 100ml teplého mlieka
  • 500g lesných čučoriedok/ malín

Na posypanie

  • roztopené maslo, kryštálový cukor, škorica
  • jogurt, lesné čučoriedky, cukor
  • alebo iná obľúbená posýpka ako mak, orechy, strúhanka…

Postup

  1. Urobím si kvások – v 100ml teplého mlieka rozmiešam čerstvé kvasnice s cukrom a zasypem kvások múkou. Prikryjem a nechám na teplom mieste 10-15 minút pôsobiť, kým sa na povrchu začnú tvoriť bublinky.
  2. Do kuchynského robota dám múku, maslo, celé vajcia, 100ml teplého mlieka a prilejem hotový kvások. Cesto spracúvam až kým začne byť hladké a pružné a nelepí sa na steny misy. V kuchynskom robote to trvá asi 5 minút, ručne sa hnetie aj 10 minút.  Cesto prikryjem, dám na teplé miesto a nechám nakysnúť kým zdvojnásobí svoj objem.  Trvá to 30-60 minút podľa teploty v miestnosti.
  3. Z vykysnutého cesta vykrajujem veľkou pomúčenou lyžicou rovnaké porcie cesta, vyjde mi asi 15 kusov. Každú porciu cesta roztiahnem prstami a do stredu dám dávku čučoriedok.  Čučoriedky zabalím do cesta,  dôkladne zlepím cesto dokopy, vytvarujem buchtu a položím na pomúčenú dosku spojom nadol.  Naplnené buchty nechám ešte raz nakysnúť asi 15 minút pod čistou utierkou.
  4. Dám zovrieť vodu do veľkého plytkého hrnca, v ktorom mám naparovaciu mriežku.Voda nesmie cez mriežku presakovať. Mriežku potriem olejom alebo maslom a poukladám na ňu buchty spojom dole tak, aby mali medzi sebou dostatok miesta keďže zväčšia svoj objem.  Buchty varím na pare v mierne vriacej vode cca 15 minút.  Tesne pred vybratím buchiet z pary ich popichám špáradlom, aby sa nezrazili a cesto nekleslo.
  5. Buchty zvyčajne podávam s roztopeným maslom, kryštálovým cukrom a škoricou.Ale tentokrát, keďže som mala lesné čučoriedky, tak som ich rozmixovala s troškou cukru a podávala na buchtách aj s jogurtom.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.