Bezlepkové zemiakovo-tvarohové guličky s čerešňami a škoricovým cukrom

Ako každé leto, aj toto trávime u nášho deda Zdeňka a babičky Evičky pod Krkonošmi.  Naša babička je špecialistka na všetky druhy „knedlíkov a placičiek“, za ktorými sa moje deti idú zblázniť.  A musím sa priznať… aj ja! V živote som nejedla lepšie zemiakové placky, kysnuté knedle a ovocné guličky ako práve u Evičky.  Preto som ju poprosila, aby ma zasvätila do jej kulinárskych tajomstiev a naučila ma ich robiť.  Napísať recept od Evičky je však tak trochu ošemetná vec, lebo ako každá správna babička nepoužíva žiadnu váhu, miery alebo odmerky.  Ako sama hovorí: „Dám tam toho podle vočka do potočka!“ – jednoducho má to v rukách a ja sa v tom musím nejako zorientovať…

Na týchto guličkách je zaujímavá kombinácia varených zemiakov a tvarohu.  Tvarohové guličky robím často, ale do cesta dávam iba krupicu, vajce a tvaroh.  Tieto sú vďaka zemiakom ešte jemnejšie, nadýchanejšie a hlavne majú inú chuť – tak trochu po zemiakoch, ale zároveň sú jemne kyslé po tvarohu.  Milovníci zemiakového cesta si prídu skrátka na svoje. Je s tým viac práce, lebo zemiaky treba najprv uvariť v šupke, očistiť a najemno nastrúhať.  Ale keď si túto prípravu urobím deň vopred, potom to ide jedna radosť.  No a s tvarovaním guličiek mi pomáhajú moje babulky – robia to radi, je to pre nich zábava, pri ktorej sa niečo naučia.  Deti sú šikovnejšie než sa zdajú, treba ich len zapojiť a oni ma vždy milo prekvapia.

Ďalšou novinkou, teda aspoň pre mňa, sú čerešne.  Ja zvyčajne robím guličky plnené jahodami, marhuľami alebo slivkami, ale čerešne ma nenapadli.  Myslela som, že sú príliš malé – práve naopak, sú ideálne!  Dokonalo guľaté takže guličky sú krásne malinké a veľmi chutné.  Pre klasickú verziu stačí nahradiť pohankovú múku hrubou a použiť obyčajné ovsené vločky.  S posýpkou sa veľmi netrápim, keďže u nás doma je najviac škorica, hnedý cukor a roztopené maslo.  Ale kľudne si daj mletý mak, orechy, strúhanku, kakao alebo tvaroh.  V Čechách majú radi aj strúhaný perník, čo je hotový perník, ktorý tu kúpiš v obchode.  Je to zaujímavá lokálna a tradičná chuť navyše.

Ingrediencie

Cesto

  • 4 veľké zemiaky (cca 400g uvarených a nastrúhaných)
  • 250g jemného tvarohu (1 kocka)
  • 1 celé vajce
  • trošku soli
  • 1ČL kypriaceho prášku
  • 150g pohánkovej múky/ hrubej múky
  • 50g bezlepkových ovsených vločiek jemných
  • umyté a osušené čerešne ideálne veľké

Posýpka

  • kokosový alebo hnedý kryštálový cukor
  • škorica
  • roztopené maslo

Postup

  1. Uvarím zemiaky v šupke, olúpem ich a nechám vychladnúť. Potom ich nastrúham na jemnom strúhadle.  Toto všetko môžem urobiť deň vopred.
  2. Nastrúhané zemiaky zmiešam s tvarohom, vajcom a troškou soli.
  3. Hrubú pohankovú múku zmiešam s ovsenými vločkami a kypriacim práškom a pomaly do nej zapracúvam zemiakovo-tvarohovú zmes až kým vznikne hustejšie, jemne lepkavé cesto.  Múku nemusím spotrebovať celú, alebo naopak ešte pridám – záleží na vlhkosti tvarohu, zemiakov, veľkosti vajec a kvalite múky.
  4. Cesto vytvarujem do dvoch valcov, ktoré nakrájam na rovnaké asi 1,5cm hrubé plátky.  Umyté a osušené čerešne po jednom vkladám do plátov cesta a vytvarujem guličky.  Guličky treba tvarovať rýchlo, lebo zemiakové cesto redne. Vyjde asi 30 kusov.  Takto pripravené sa dajú zamraziť, ale predtým ich ešte obalím v múke a uložím do mrazáku tak, aby sa nedotýkali.
  5. Pripravené guľky varím vo vriacej osolenej vode a jemne ich premiešavam, aby sa neprilepili ku dnu hrnca. Počkám kým vyplávajú na hladinu a varím asi 10 minút podľa veľkosti.  Ak začnú praskať, tak sa varia príliž dlho a treba ich hneď vybrať.
  6. Uvarené guľky vyberiem z vody a potriem rozpusteným maslom. Podávam posypané cukrom a škoricou alebo inou obľúbenou posýpkou.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.