Moravské koláče od Laury z vlaku

Keď sme cestovali k našej babičke Evičke na prázdniny vlakom, v našom kupé sedela mladá sympatická slečna.  Dali sme sa do reči a dozvedela som sa, že Laura sa práve chystá na zápis do Brna – chce byť dentálnou hygieničkou alebo ešte radšej dentistkou.  Ako sme sa bavili, zrazu Laura otvorila krabičku plnú profi vyzerajúcich moravských koláčov.  Nemohla si nevšimnúť, že som sa na ne uprene a s chuťou pozerala, tak ma ponúkla a povedala: „To som ja piekla.  Babka mi povedala, že kým sa vydám, musím sa naučiť piecť kysnuté cesto. Tak som ich vyskúšala a vyšli hneď na prvý krát!“  …A že boli geniálne!!!  Také jemné cesto na moravských koláčoch som ešte nejedla… musela som si vypýtať recept a Laure som sľúbila, že ich upečiem a dám recept na môj blog.  Chcem jej odkázať: „Lauri, už sa môžeš vydávať a ja ti prajem toho najlepšieho ženícha pod slnkom!!!  Vďaka za recept a takéto pekné stretnutie…“

Staré dobré moravské koláče, ktoré majú všetci radi vo všetkých ich podobách. Tieto sú trošku iné, majú veľmi jemné cesto plné bubliniek, ktoré praskajú medzi prstami keď tvarujem koláčiky.  Je to príjemný až relaxačný pocit…  Tou prekvapivou ingredienciou je šľahačka, ktorá sa pridáva priamo do cesta.  Práve vďaka nej je koláčik jemný skoro ako croissant.  Experimentovala som aj s plnkami a skúsila aj okrem tradičného džemu, orechy a čerstvé ovocie.  Nám najviac chutil náš domáci malinový džem, ktorý má výraznú kyselkavú chuť a potom koláčiky s čerstvým ovocím.  Odporúčam použiť hustejší typ džemu, aby sa udržal na koláči.  Čo sa tvarohovej plnky týka, má sa dať hrudkový tvaroh, ale ja som použila jemný a bol tiež fantastický.  Práškový cukor takmer nepoužívam, aj teraz som dala hnedý kryštálový.  A myslím si, že postačí 130g masla namiesto pôvodných 180g nakoľko cesto bolo až príliš mastné.

Laurine koláče rozhodne nie sú rýchle a jednoduché pečenie. Ideálne keď môžete piecť dvaja, lebo plniť a tvarovať koláčiky je riadna piplačka a nedá sa nijako urýchliť. Kvalita, chuť, vôňa a konzistencia koláčikov však stoja za všetku tú drinu!  Cesto je jednoducho fantastické – v prvom rade recept funguje a po druhé ak máš kuchynský robot na cesto, nie je s ním žiadna práca. Dôležité je plánovanie, lebo cesto kysne hodinu až hodinu a pol a následne sa koláčiky plnia vo vnútri a potom ešte zvonku a nakoniec sa potierajú, takže celé pečenie trvá aj tri hodiny.  Ja viem, dlho… ale, ver mi, nič takéto si v obchode nekúpiš.  Takže zavolaj mamine, babke alebo kamarátke a daj sa do pečenia! A daj mi prosím vedieť ako sa podarili.

Ingrediencie

Kvások

  • 150ml teplého mlieka
  • 2PL kryštálového cukru
  • 1PL polohrubej múky
  • 1 kocka čerstvého droždia (42g)

Cesto

  • 750g polohrubej múky + na pomúčenie
  • 120g práškového cukru
  • 130g zmäknutého masla
  • 2 vanilkové cukry alebo vanilka
  • 3-4 žĺtky
  • 1 ČL soli
  • 400ml smotany na šľahanie

Náplň

  • 500g hrudkového tvarohu
  • citrónová kôra
  • cukor podľa chuti

Na povrch

  • slivkové povidla / iný hustejší džem
  • čerstvé alebo mrazené lesné plody
  • 1 rozšľahané vajce na potretie koláčov

Postup

  1. Urobím si kvások – v 150ml teplého mlieka rozmiešam čerstvé kvasnice s cukrom a zasypem kvások múkou. Prikryjem a nechám na teplom mieste 10-15 minút pôsobiť, kým sa na povrchu vytvorí pena.
  2. Do kuchynského robota dám všetky prísady na cesto a pridám aj hotový kvások. Cesto spracúvam až kým začne byť hladké a pružné a nelepí sa na steny misy. V kuchynskom robote to trvá asi 5 minút, ručne sa hnetie aj 10 minút.  Cesto prikryjem, dám na teplé miesto a nechám nakysnúť kým zdvojnásobí svoj objem.  Trvá to asi 60-90 minút, podľa teploty v miestnosti.
  3. Medzitým si pripravím tvarohovú náplň. Tvaroh vymiešam s cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou. Môžu sa pridať aj hrozienka, vanilka alebo škorica podľa obľuby.
  4. Vykysnuté cesto rozvaľkám na pomúčenej doske na hrúbku asi 1cm.  Okrúhlou formičkou povykrajujem z cesta kruhy o priemere 8-10cm.  Zvyškové cesto jemne spracujem a znovu rozvaľkám.  Postupujem rovnako, kým neminiem všetko cesto. Vyjde mi cca 30 koláčov.
  5. Každý krúžok cesta jemne prstami roztiahnem po okrajoch a do stredu dám lyžičku tvarohu. Okraje pevne zlepím k sebe a vytvarujem malú buchtičku, ktorú položím spojom nadol na papierom vystlaný plech.  S cestom sa pracuje dobre – je dosť mastné takže sa nelepí na ruky, ale dobre sa navzájom spája.
  6. Zoberiem si menší pohárik, ktorý najprv namočím do múky a potom s ním jemne urobím akoby pečiatku do stredu každej buchtičky. Tým sa vytvaruje pekný koláčik a zároveň vznikne jamka.  Koláče potriem vyšľahaným vajíčkom.
  7. Ko každej jamky dám džem alebo inú náplň a okraje potriem ešte raz vajíčkom.  Okraje môžem ešte ozdobiť nasekanými mandľami, makom alebo semienkami.  Koláče pečiem na 180°C asi 20 minút alebo v teplovzdušnej rúre na 170°C asi 15-17 minút, záleží od rúry.  Koláče nechám vychladnúť na plechu.

Hodnotenie

komentáre 2

  1. Super recept. Robil som polovičnú dávku (jedine cukor som zabudol vydeliť, ale výsledok nebol príliš sladký :-), vyšlo mi 24 kúskov. Ďakujem za recept.

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.