Bezlepková vegánska ovsená kaša s lesnými čučoriedkami a brusnicami

Viem, viem, kaša zrovna nepatrí medzi sexi jedlá.  Niekto si myslí, že je to jedlo pre deti, niekto by ju nedal do úst za nič na svete, lebo je vraj nechutná.   Áno, aj taká môže kaša byť, ale nie tá moja…  Naše dievčatá milujú kaše a priznám sa, ja s Luďkom tiež.  Robíme ich pravidelne na raňajky, minimálne dva krát do týždňa a vždy sa dohadujeme akú si spravíme.  Každý má totiž svoju obľúbenú – Simonka čokoládovú, Linduška kokosovú alebo banánovú, ja mám zase rada túto jablkovú a Luděk má našťastie rád všetky!

Keďže má kaša u nás vždy veľký úspech, mám priestor na experimentovanie a preto stále vymýšľam nové a nové.  Mením použité obilniny od ovsených, špaldových, ražných a jačmenných vločiek až po bezlepkové varianty ako je pohánka, cirok, pšeno, celozrnná ryža, quinoa alebo amarant.  Dnes je možností neúrekom a dostať ich v každom zdravom obchode, stačí si vybrať svoju obľúbenú.  Ja ich najradšej nakupujem v DM alebo online.

Mám taký zvyk, že k vybranej obilnine vždy primiešam nejaké semienka.  Moje obľúbené sú ľanové, chia a sezamové, ktoré varím spolu s obilninou.  Ak nepridávam semienka, potom požijem sušené ovocie a to nie hocijaké – aróniu, goji, bielu morušu alebo tradičné brusnice.  Robím to najmä v zime, keď nie je dostatok čerstvého ovocia.  Ovocie v kaši krásne zmäkne a rozloží svoju chuť, proste úplne zmení jej podstatu, nehovoriac o nutričnom význame.

Striedam aj tekutinu, ktorá definuje chuť kaše.  Milujem používať ovocné šťavy, pretože dajú kaši neskutočnú sladko-kyslú ovocnú chuť a už ju netreba ničím dosládzať či dochucovať.  Dobrou alternatívou sú aj rastlinné nápoje ako ovsené, ryžové či kokosové mlieko.  Tiež majú svoju prirodzenú sladkosť takže kaša je dokonalo ochutená bez akýchkoľvek prísad.  A keď doma naozaj nič nemám, použijem obyčajnú vodu.  Vtedy si na hotovú kašu dám med, javorový alebo topinamburový sirup a som totálne spokojná.

Kaša sa dá stále dochucovať aj po uvarení.  Napríklad do mliečnej kaše roztlačím banány a posypem ju škoricou – je neskutočná!  Čokoládovú robím tak, že primiešam veľkú lyžicu horkého kakaa pri varení a na záver v nej nechám rozpustiť malý kúsok 70% čokolády a moje deti sa idú zblázniť.  Kokosovú robím ako inak s kokosovým mliekom, ale ešte do nej primiešam jednu-dve lyžice kokosu a navrch nasypem kokosový cukor, delikátna!  A keď sa potrebujem zbaviť nejakého otvoreného džemu, tak ho šupnem do uvarenej kaše a mám vybavené – kaša ochutená, džem minutý!

Pred podávaním si neodpustím pridať na kašu ešte čerstvé ovocie, to je jedno aké – banány, čučoriedky, maliny, jahody, brusnice – čokoľvek je sezónne a čerstvé.  A keď žiadne nemám, použijem sušené alebo vytiahnem z mrazáku.  Nakoniec rada pridávam ešte aromatické korenie – spomínanú škoricu, voňavý kardamon či mleté klinčeky.  A kaša ako z rozprávky je na svete!  Sľubujem, vyskúšaj ju…

Ingrediencie

Na 1 porciu

  • 4PL bezlepkových ovsených vločiek
  • 1ČL drvených ľanových semienok
  • 100% jablková šťava alebo džús
  • hrsť lesných čučoriedok
  • hrsť lesných brusníc
  • černuška (nigella sativa) – nemusí byť

Postup

  1. Do malého hrnca dám ovsené vločky s ľanovými semienkami a zalejem ich jablkovou šťavou tak, aby boli asi 1cm pod hladinou. Miešam kým nezovrú, znížim na nízku teplotu, prikryjem a varím asi 10 minút.  Sem tam premiešam, aby sa vločky neprichytili ku dnu, prípadne dolejem viac džúsu, ak je kaša príliš hustá.
  2. Kašu vylejem na veľký tanier a po okrajoch ozdobím čučoriedkami a brusnicami, v strede posypem černuškou.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.