Letná grilovačka s hummusom, tzatziki a baba ganoush

Oslava leta vyvrcholila touto fantastickou grilovačkou s našimi novými mladými susedmi, Diankou a Alpom.  Mám šťastie, Dianka je vegetariánka takže príprava menu bola pre mňa veľká radosť.  Rozhodla som sa pre čisté jednoduché jedlo – grilovanú zeleninu s halloumi a k nej rôzne dipy podávané na chrumkavej opečenej bagete.  Môj obľúbený baklažánový Baba Ganoush pripravil Alp, ktorý mu dodal turecký šmrnc.  Priniesol aj tradičné turecké korenie, ktoré sa zohrieva v horúcom oleji a leje sa priamo na studený jogurt.  „Pritom musí urobiť cšššš“, hovorí Alp, „inak nie je správne urobené.“  Pripravil aj opekané bataty, ktoré boli jemne pikantné v kontraste so sladkou chuťou zemiakov.  Ja som urobila tzatziki s mätou, ktoré máme na každej grilovačke, lebo krásne odľahčia a osviežia grilované jedlo.  A keďže viem, že hummus patrí medzi Diankiných favoritov, nemohla som ho vynechať.  Tentokrát som ho ochutila čerstvým oreganom a kurkumou, ktorá ho sfarbila do zlato-žlta.  Tieto všetky delikatesy sme zapíjali kvalitným zlatistým vínom z Valtických sklípkov a bolo nám sveta žiť!

Bol to skutočne krásny večer plný dobrého jedla, kvalitného vína, príjemných rozhovorov a romantického západu slnka.  Mala som tú česť spoznať mladých inšpiratívnych ľudí, ktorí mi, priznám sa, prirástli k srdcu.  Tá energia, sloboda a nespútanosť mi príde magická… Mám rada úprimných a otvorených ľudí, ktorí milujú život a nezabudli sniť, tak ako Dianka a Alp.  Som rada, že mi vstúpili do života a je mi potešením pohostiť ich u nás doma.  A keď vidím ako všetkým chutí, moje srdce tancuje…

Ingrediencie

Na grilovanie:

  • 2 cukety
  • 2 čakanky
  • 3 kukurice
  • 2 bataty
  • 1 červená paprika
  • malé zelené papričky
  • syr halloumi alebo tofu
  • bagety

Na hummus:

  • 1 konzerva cícera
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1ČL kurkumy
  • 1PL tahini
  • ½ citróna – šťava
  • himalájska soľ
  • mleté čierne korenie
  • zväzok čerstvého oregana

Na tzatziki:

  • 500g bieleho sójového jogurtu
  • 3 šalátové uhorky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1PL olivového oleja
  • ½ citróna – šťava
  • himalájska soľ
  • mleté čierne korenie
  • zväzok mätovej vňate

Na baklažánový dip Baba Ganoush:

  • 1 baklažán
  • 1PL tahini
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • ½ citróna – šťava
  • himalájska soľ
  • mleté čierne korenie
  • zväzok petržlenovej vňate

Postup

  1. Zeleninu umyjem, osuším a nakrájam na tenšie plátky, ktoré sú vhodné na grilovanie. Ak treba, potriem ich olivovým olejom a grilujem na rozpálenom grile z oboch strán.
  2. Bagety nakrájam na kolieska, riadne potriem olivovým olejom a opečiem z oboch strán.
  3. Syr halloumi grilujem na rozpálenom grile bez oleja. Treba dávať pozor, lebo sa rýchlo pripeká.
  4. Hummus pripravím tak, že všetky suroviny dám do mixéra a rozmixujem na hladkú nátierku. Ak je príliš hustá, pridám trochu vody a znovu mixujem kým nevznikne jemná pasta.
  5. Tzatziki robím takto. Baklažánový dip Baba Ganoush robím takto.
  6. Grilovanú zeleninu podávam s opečenou bagetou, čerstvým šalátom, tzatziki, baba Ganoush a hummusom.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.