Oslava leta vyvrcholila touto fantastickou grilovačkou s našimi novými mladými susedmi, Diankou a Alpom. Mám šťastie, Dianka je vegetariánka takže príprava menu bola pre mňa veľká radosť. Rozhodla som sa pre čisté jednoduché jedlo – grilovanú zeleninu s halloumi a k nej rôzne dipy podávané na chrumkavej opečenej bagete. Môj obľúbený baklažánový Baba Ganoush pripravil Alp, ktorý mu dodal turecký šmrnc. Priniesol aj tradičné turecké korenie, ktoré sa zohrieva v horúcom oleji a leje sa priamo na studený jogurt. „Pritom musí urobiť cšššš“, hovorí Alp, „inak nie je správne urobené.“ Pripravil aj opekané bataty, ktoré boli jemne pikantné v kontraste so sladkou chuťou zemiakov. Ja som urobila tzatziki s mätou, ktoré máme na každej grilovačke, lebo krásne odľahčia a osviežia grilované jedlo. A keďže viem, že hummus patrí medzi Diankiných favoritov, nemohla som ho vynechať. Tentokrát som ho ochutila čerstvým oreganom a kurkumou, ktorá ho sfarbila do zlato-žlta. Tieto všetky delikatesy sme zapíjali kvalitným zlatistým vínom z Valtických sklípkov a bolo nám sveta žiť!
Bol to skutočne krásny večer plný dobrého jedla, kvalitného vína, príjemných rozhovorov a romantického západu slnka. Mala som tú česť spoznať mladých inšpiratívnych ľudí, ktorí mi, priznám sa, prirástli k srdcu. Tá energia, sloboda a nespútanosť mi príde magická… Mám rada úprimných a otvorených ľudí, ktorí milujú život a nezabudli sniť, tak ako Dianka a Alp. Som rada, že mi vstúpili do života a je mi potešením pohostiť ich u nás doma. A keď vidím ako všetkým chutí, moje srdce tancuje…
Ingrediencie
Na grilovanie:
- 2 cukety
- 2 čakanky
- 3 kukurice
- 2 bataty
- 1 červená paprika
- malé zelené papričky
- syr halloumi alebo tofu
- bagety
Na hummus:
- 1 konzerva cícera
- 1 strúčik cesnaku
- 1ČL kurkumy
- 1PL tahini
- ½ citróna – šťava
- himalájska soľ
- mleté čierne korenie
- zväzok čerstvého oregana
Na tzatziki:
- 500g bieleho sójového jogurtu
- 3 šalátové uhorky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1PL olivového oleja
- ½ citróna – šťava
- himalájska soľ
- mleté čierne korenie
- zväzok mätovej vňate
Na baklažánový dip Baba Ganoush:
- 1 baklažán
- 1PL tahini
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- ½ citróna – šťava
- himalájska soľ
- mleté čierne korenie
- zväzok petržlenovej vňate
Postup
- Zeleninu umyjem, osuším a nakrájam na tenšie plátky, ktoré sú vhodné na grilovanie. Ak treba, potriem ich olivovým olejom a grilujem na rozpálenom grile z oboch strán.
- Bagety nakrájam na kolieska, riadne potriem olivovým olejom a opečiem z oboch strán.
- Syr halloumi grilujem na rozpálenom grile bez oleja. Treba dávať pozor, lebo sa rýchlo pripeká.
- Hummus pripravím tak, že všetky suroviny dám do mixéra a rozmixujem na hladkú nátierku. Ak je príliš hustá, pridám trochu vody a znovu mixujem kým nevznikne jemná pasta.
- Tzatziki robím takto. Baklažánový dip Baba Ganoush robím takto.
- Grilovanú zeleninu podávam s opečenou bagetou, čerstvým šalátom, tzatziki, baba Ganoush a hummusom.