A zase jedna galetka! Tento koláč doma všetci milujeme a keďže je veľmi jednoduchý, robím ho často. Tentokrát som doniesla z dovolenky na Liptove čerstvo nazbierané lesné čučoriedky a brusnice. Nevedela som im odolať, také boli krásne, šťavnaté a čerstvé! Priznám sa, lesné brusnice som jedla prvý krát a sú vynikajúce. Majú intenzívnu horko-kyselkavú chuť prelínajúcu sa so sladkou typicky brusnicovou. Je to ideálna kombinácia k čučoriedkam, ktoré keď sa upečú, sú tak trochu fádne.
Vychádzala som z môjho pôvodného receptu na galetku. Akurát som vymenila mandle za ovsené vločky, aby si na svoje prišli aj tí, ktorí nemôžu orechy. A použila som bezlaktózové maslo, ktoré chutná identicky ako klasické a rovnako dobre sa s ním pečie. Chcela som vyskúšať či laktózová intolerancia nie je prekážkou pri domácom varení a pečení. A zdá sa, že nie je. Ešte mám v pláne upiecť niečo s bezlaktózovým tvarohom, ale to bude už iný príbeh…
Samozrejme, môžeš použiť klasické maslo, pridať orechy alebo kukuričný škrob namiesto vločiek a použiť svoje obľúbené ovocie či korenie. Ja sa snažím piecť vždy s ohľadom na nutričnú hodnotu – preto tá celozrnná múka, ktorá je vhodná práve pri krehkom ceste a preto hnedý nerafinovaný cukor, ktorý má tiež vyššiu výživovú hodnotu. Ak prižmúrim oči nad maslom, je to v podstate veľmi zdravý koláčik. Neskutočne chrumkavý a šťavnatý zároveň – krásavica s červenými a modrými perličkami!
Ingrediencie
Cesto
- 2C (300g) celozrnnej špaldovej múky
- ¼ ČL kypriaceho prášku
- ¼ C (40g) hnedého cukru
- 200g chladeného bezlaktózového masla
- ¼ C (60ml) ľadovej vody
Náplň
- ¼ C (40g) mletých ovsených vločiek
- 150g lesných čučoriedok
- 150g lesných brusníc
- kôra z bio citrónu
- 2PL hnedého cukru
- ½ ČL mletej škorice
Posýpka
- 1 celé rozšľahané vajce
- trstinový cukor
- celé ovsené vločky
Postup
- Múku spolu s kypriacim práškom a cukrom zamiešam v kuchynskom robote. Pridám kocky studeného masla a spolu pulzujem kým vznikne zmes podobná strúhanke. Potom pridám ľadovú vodu a pulzujem až sa cesto spojí do jednej hrudy. Nesmiem cesto mixovať príliš dlho. Cesto vyberiem a vytvarujem do okrúhlej placky. Zabalím do fólie a odložím do chladničky na 15 minút, alebo aj na noc. V takom prípade musím cesto vybrať z chladničky asi na 30 minút, aby mierne povolilo.
- Rúru dám zohriať na teplovzdušný program na 175°C alebo klasický ohrev na 180°C. Plech na pečenie galetky nechám rozohriať v rúre. Vďaka tomu bude galetka extra chrumkavá aj zospodu.
- Vychladené cesto vyvaľkám do kruhu s priemerom 35cm a výškou 4mm. Vaľkám ho medzi dvoma papiermi na pečenie, aby sa nelepilo na valček. Musím pracovať rýchlo, inak cesto príliš zmäkne a prilepí sa na papier. Vrchný papier potom odstránim.
- Do stredu cesta rovnomerne nasypem mleté vločky tak, aby ostal asi 5cm voľný okraj. Na vločky dám čučoriedky a brusnice, nastrúham citrónovú kôru a posypem cukrom a škoricou.
- Okraje cesta prehnem po celom obvode cez ovocnú náplň. Vznikne pekná okrúhla galetka. Prehnuté okraje potriem vajíčkom, posypem cukrom a ovsenými vločkami.
- Galetku opatrne presuniem aj s papierom na pečenie na rozpálený plech. Dám piecť na teplovzdušný program na 175°C približne na 35-40 minút do zlatista. Koláč nechám vychladnúť na plechu.