Galetka s lesnými čučoriedkami a brusnicami

A zase jedna galetka!  Tento koláč doma všetci milujeme a keďže je veľmi jednoduchý, robím ho často.  Tentokrát som doniesla z dovolenky na Liptove čerstvo nazbierané lesné čučoriedky a brusnice.  Nevedela som im odolať, také boli krásne, šťavnaté a čerstvé!  Priznám sa, lesné brusnice som jedla prvý krát a sú vynikajúce.  Majú intenzívnu horko-kyselkavú chuť prelínajúcu sa so sladkou typicky brusnicovou.  Je to ideálna kombinácia k čučoriedkam, ktoré keď sa upečú, sú tak trochu fádne.

Vychádzala som z môjho pôvodného receptu na galetku.  Akurát som vymenila mandle za ovsené vločky, aby si na svoje prišli aj tí, ktorí nemôžu orechy.  A použila som bezlaktózové maslo, ktoré chutná identicky ako klasické a rovnako dobre sa s ním pečie.  Chcela som vyskúšať či laktózová intolerancia nie je prekážkou pri domácom varení a pečení.  A zdá sa, že nie je.  Ešte mám v pláne upiecť niečo s bezlaktózovým tvarohom, ale to bude už iný príbeh…

Samozrejme, môžeš použiť klasické maslo, pridať orechy alebo kukuričný škrob namiesto vločiek a použiť svoje obľúbené ovocie či korenie.  Ja sa snažím piecť vždy s ohľadom na nutričnú hodnotu – preto tá celozrnná múka, ktorá je vhodná práve pri krehkom ceste a preto hnedý nerafinovaný cukor, ktorý má tiež vyššiu výživovú hodnotu.  Ak prižmúrim oči nad maslom, je to v podstate veľmi zdravý koláčik.  Neskutočne chrumkavý a šťavnatý zároveň – krásavica s červenými a modrými perličkami!

Ingrediencie

Cesto

  • 2C (300g) celozrnnej špaldovej múky
  • ¼ ČL kypriaceho prášku
  • ¼ C (40g) hnedého cukru
  • 200g chladeného bezlaktózového masla
  • ¼ C (60ml) ľadovej vody

Náplň

  • ¼ C (40g) mletých ovsených vločiek
  • 150g lesných čučoriedok
  • 150g lesných brusníc
  • kôra z bio citrónu
  • 2PL hnedého cukru
  • ½ ČL mletej škorice

Posýpka

  • 1 celé rozšľahané vajce
  • trstinový cukor
  • celé ovsené vločky

Postup

  1. Múku spolu s kypriacim práškom a cukrom zamiešam v kuchynskom robote. Pridám kocky studeného masla a spolu pulzujem kým vznikne zmes podobná strúhanke. Potom pridám ľadovú vodu a pulzujem až sa cesto spojí do jednej hrudy.  Nesmiem cesto mixovať príliš dlho.  Cesto vyberiem a vytvarujem do okrúhlej placky.  Zabalím do fólie a odložím do chladničky na 15 minút, alebo aj na noc.  V takom prípade musím cesto vybrať z chladničky asi na 30 minút, aby mierne povolilo.
  2. Rúru dám zohriať na teplovzdušný program na 175°C alebo klasický ohrev na 180°C.  Plech na pečenie galetky nechám rozohriať v rúre.  Vďaka tomu bude galetka extra chrumkavá aj zospodu.
  3. Vychladené cesto vyvaľkám do kruhu s priemerom 35cm a výškou 4mm. Vaľkám ho medzi dvoma papiermi na pečenie, aby sa nelepilo na valček.  Musím pracovať rýchlo, inak cesto príliš zmäkne a prilepí sa na papier.  Vrchný papier potom odstránim.
  4. Do stredu cesta rovnomerne nasypem mleté vločky tak, aby ostal asi 5cm voľný okraj.  Na vločky dám čučoriedky a brusnice, nastrúham citrónovú kôru a posypem cukrom a škoricou.
  5. Okraje cesta prehnem po celom obvode cez ovocnú náplň. Vznikne pekná okrúhla galetka.  Prehnuté okraje potriem vajíčkom, posypem cukrom a ovsenými vločkami.
  6. Galetku opatrne presuniem aj s papierom na pečenie na rozpálený plech. Dám piecť na teplovzdušný program na 175°C približne na 35-40 minút do zlatista.  Koláč nechám vychladnúť na plechu.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.