Detské vanilkové tiramisu s celozrnnými piškótami a malinami

Detské tiramisu robím často a mám na to viacero dôvodov.  Deti ho milujú takže vždy okamžite zmizne.  Ja nemám žiadne výčitky pretože viem, že je to zdravý dezert s minimom cukru a kvantom ovocia.  Navyše, je veľmi jednoduchý a mám ho hotový za pár minút.  No a čo sa mi strašne páči je, že do prípravy sa zapoja aj moje dcérky.  Robia ho radi a majú z toho zábavu a to je najviac!

Do originál tiramisu sa používa Mascarpone, čo je krémový čerstvý syr vyrobený zo smotany s obsahom tuku okolo 60-70%.  Hoci Mascarpone milujem, v tomto prípade som ho nahradila jemným tvarohom kvôli jeho nízkej kalorickej hodnote.  Krém je veľmi lahodný aj z tvarohu a na chuti mu pridáva ešte šľahačková smotana.  Veľmi mi pripomína Pribináčik, ktorý patrí medzi mojich obľúbencov od malička kedy mi ho mamina kupovala ako Miláčik.

Piškóty používam celozrnné kvôli ich zvýšenej nutričnej hodnote, ale v pohode poslúžia aj klasické detské, prípadne originál talianske dezertné, ktoré sa už dnes dajú bežne kúpiť v potravinách.  Je dobré ich pred požitím do dezertu nechať krátko nasiaknuť v ochutenej tekutine.  Nielenže budú mať o jednu vrstvu chuti navyše, ale budú krásne šťavnaté.  Ja som ich krátko namáčala do domácej malinovej šťavy keďže robím detskú verziu malinového tiramisu.  Výborná je aj čerstvá pomarančová šťava alebo jablkový džús.  No a pri najhoršom aj koncentrovaný sirup s vodou.

Čo sa ovocia týka, odporúčam použiť drobné bobuľové ovocie ako maliny, čučoriedky, černice, alebo jahody.  Tie sa výborne hodia k mliečnym dezertom, lebo ich kyslá chuť je v kontraste so sladkým krémom.  Banán je tiež chutný, ale viac vynikne v čokoládovom tiramisu.  Také urobím zase nabudúce, už teraz sa teším!

Ingrediencie

  • 250g jemného tvarohu
  • 250ml smotany na šľahanie 33%
  • 3-4PL práškového cukru
  • 1ČL vanilkového extraktu
  • 1 balík celozrnných piškót
  • domáca malinová šťava
  • 125g čučoriedok
  • 250g malín

Postup

  1. V kuchynskom robote vyšľahám najprv tvaroh s cukrom a potom k nemu pridám šľahačku a vanilkový extrakt. Spolu šľahám kým nevznikne tuhý vanilkový krém.
  2. Na tiramisu použijem obdĺžnikovú nádobu veľkú cca 20x15cm. Každý piškót narýchlo namočím v malinovej šťave a uložím na dno dezertnej nádoby.
  3. Na piškóty dám čučoriedky a zlejem ich polovicou vanilkového krému.  Povrch krému uhladím a znovu pokryjem vrstvou nasiaknutých piškót.  Dám na ne druhú polovicu krému, povrch uhladím a ozdobím malinami.
  4. Tiramisu dám na noc do chladničky stuhnúť. Pred podávaním posypem horkým kakaom, malinovým cukrom alebo levanduľou.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.