Kokosové pusinky

Asi všetky deti milujú pusinky a moje dievčatá obzvlášť zbožňujú tie kokosové!  Preto som minulý rok pred Vianocami strávila dosť času skúšaním rôznych receptov, kým som natrafila na ten pravý.  Hoci mojim dievčatám chutili všetky a neostala z nich ani jedna, ja som hľadala také, ktoré budú vnútri mäkučké a žuvačkové a zvonku chrumkavé.  A to nielen v deň pečenia, ale aj po dvoch týždňoch.  Konečne som sa dočkala!!!  Aj keď je tento recept trošku zdĺhavý a šľahanie bielkov s cukrom nad parou sa zdá byť nekonečné, určite sa to vyplatí.  Práve vďaka takémuto postupu ostanú pusinky šťavnaté a mäkučké zvnútra a chrumkavé a krehké zvonku.  Ešte je dôležité pusinky neprepiecť, inak sa príliš vysušia a vo vnútri stvrdnú.  Takže radšej piecť kratšie, na plechu ešte dôjdu.  Keďže každá rúra pečie inak, je to trošku kumšt.  Ale zlaté pravidlo je vytiahnuť ich z rúry hneď ako začnú mať ružovkastý nádych.  Sú potom nádherne biele s jemným odtieňom ružovej.   Mne sa najviac páčia tieto biele chlpatučké krasotinky v sklenenej nádobe, kde sa pyšne ponúkajú všetkým mlsným jazýčkom.

Ingrediencie

  • 4 bielky
  • štipka soli
  • 300g práškového cukru
  • 250g  strúhaného kokosu

Postup

  1. Práškový cukor preosejem niekoľko krát, aby sa prevzdušnil a ostal bez hrudiek.
  2. V hrnci dám zovrieť vodu a znížim teplotu tak, aby voda jemne bublala. Bielka dám do nerezovej alebo hrubostennej sklenenej misy so štipkou soli a položím na hrniec s jemne vriacou vodou.
  3. Pomocou ručného mixéra vyšľahám bielka do jemnej peny a pridám preosiaty cukor a šľahám ďalej. Bielkovú penu šľahám nad parou celkovo asi 10 minút.  Je to síce zdĺhavé, ale tento čas je nevyhnutný na to, aby sa cukor rozpustil, bielka sa uvarili a tým pusinky získali správnu textúru a konzistenciu.
  4. Po vychladnutí bielkovej peny do nej jemne vmiešam strúhaný kokos.
  5. Lyžicou tvarujem kokosové pusinky, ktoré ukladám asi 5 cm od seba na plech vystlaný papierom na pečenie.
  6. Pečiem, vlastne suším ich na teplovzdušnom programe na 150C cca 10-15 minút. Oba plechy pečiem naraz pokým pusinky získajú ružovkastý nádych. Nepečiem ich však pridlho, aby sa nepresušili.
  7. Hotové pusinky skladujem vo vzduchotesnej nádobe, kde vydržia aj mesiac. Z tejto dávky vyjde asi 40 kusov (dva veľké plechy), záleží na veľkosti pusiniek.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.