Asi všetky deti milujú pusinky a moje dievčatá obzvlášť zbožňujú tie kokosové! Preto som minulý rok pred Vianocami strávila dosť času skúšaním rôznych receptov, kým som natrafila na ten pravý. Hoci mojim dievčatám chutili všetky a neostala z nich ani jedna, ja som hľadala také, ktoré budú vnútri mäkučké a žuvačkové a zvonku chrumkavé. A to nielen v deň pečenia, ale aj po dvoch týždňoch. Konečne som sa dočkala!!! Aj keď je tento recept trošku zdĺhavý a šľahanie bielkov s cukrom nad parou sa zdá byť nekonečné, určite sa to vyplatí. Práve vďaka takémuto postupu ostanú pusinky šťavnaté a mäkučké zvnútra a chrumkavé a krehké zvonku. Ešte je dôležité pusinky neprepiecť, inak sa príliš vysušia a vo vnútri stvrdnú. Takže radšej piecť kratšie, na plechu ešte dôjdu. Keďže každá rúra pečie inak, je to trošku kumšt. Ale zlaté pravidlo je vytiahnuť ich z rúry hneď ako začnú mať ružovkastý nádych. Sú potom nádherne biele s jemným odtieňom ružovej. Mne sa najviac páčia tieto biele chlpatučké krasotinky v sklenenej nádobe, kde sa pyšne ponúkajú všetkým mlsným jazýčkom.
Ingrediencie
- 4 bielky
- štipka soli
- 300g práškového cukru
- 250g strúhaného kokosu
Postup
- Práškový cukor preosejem niekoľko krát, aby sa prevzdušnil a ostal bez hrudiek.
- V hrnci dám zovrieť vodu a znížim teplotu tak, aby voda jemne bublala. Bielka dám do nerezovej alebo hrubostennej sklenenej misy so štipkou soli a položím na hrniec s jemne vriacou vodou.
- Pomocou ručného mixéra vyšľahám bielka do jemnej peny a pridám preosiaty cukor a šľahám ďalej. Bielkovú penu šľahám nad parou celkovo asi 10 minút. Je to síce zdĺhavé, ale tento čas je nevyhnutný na to, aby sa cukor rozpustil, bielka sa uvarili a tým pusinky získali správnu textúru a konzistenciu.
- Po vychladnutí bielkovej peny do nej jemne vmiešam strúhaný kokos.
- Lyžicou tvarujem kokosové pusinky, ktoré ukladám asi 5 cm od seba na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečiem, vlastne suším ich na teplovzdušnom programe na 150o C cca 10-15 minút. Oba plechy pečiem naraz pokým pusinky získajú ružovkastý nádych. Nepečiem ich však pridlho, aby sa nepresušili.
- Hotové pusinky skladujem vo vzduchotesnej nádobe, kde vydržia aj mesiac. Z tejto dávky vyjde asi 40 kusov (dva veľké plechy), záleží na veľkosti pusiniek.