Vianočné medovníčky z celozrnnej múky a včelieho medu

Takto pečiem medovníčky ja – používam celozrnnú špaldovú a ražnú múku, hnedý trstinový cukor, včelí med, kvalitné maslo, bio vajcia a perníkové korenie, ktoré je čerstvo namleté a rozdrvené.  To objednávam od firmy Mikori, kde kupujem aj všetko ostatné korenie, ale kľudne použite klasické perníkové. Voňavým korením nešetrím, lebo mám rada, keď medovníky majú intenzívnu perníkovú chuť.  K perníkovému mixu navyše pridávam škoricu, kardamon a klinčeky.  Medovníky sú tak nádherne voňavé, aromatické a výborne ochutené a moje deti ich skrátka milujú!  Každoročne sa tešia na ich zdobenie a tento rok im prišla pomôcť aj kamarátka Anička.  Medovníčky sú napečené a vyzdobené s láskou a Vianoce sa môžu začať… ding dong ding dong ?

Ingrediencie

Cesto

  • 400g celozrnnej ražnej múky
  • 400g celozrnnej špaldovej múky
  • 2PL kakaa
  • 1ČL kypriaceho prášku
  • 1ČL sódy bikarbóny
  • 30g perníkového korenia
  • 1ČL mletej škorice
  • ¼ ČL drvených klinčekov
  • ¼ ČL drveného kardamonu
  • 250g zmäknutého masla
  • 250g tekutého medu
  • 250g trstinového cukru
  • 4 celé vajcia
  • 2 celé rozšľahané vajcia na potretie upečených medovníkov

Poleva

  • 1 bielok
  • 200g práškového cukru
  • citrónová šťava na zriedenie

Postup

  1. Všetky suché prísady dám do veľkej misy a poriadne premiešam metličkou.  Do hrnca dám maslo, med a cukor a jemne zohrievam, kým sa všetko nerozpustí.  Nechám vychladnúť.  Potom dám všetko aj spolu so 4 vajciami do kuchynského robota s hákom a miešam kým nevznikne kompaktné cesto.  Cesto sa dobre vypracuváva aj ručne.
  2. Cesto rozdelím na tri až štyri rovnaké časti a každú zabalím do fólie v tvare placky, aby sa neskôr jednoduchšie vaľkalo. Nechám ho odpočívať v chladničke minimálne 2 hodiny, ideálne cez noc.
  3. Pred pečením vyberiem cesto z chladničky a nechám mierne povoliť, aby sa s ním dobre pracovalo. Na pomúčenej ploche, ideálne silikónovej podložke, vyvaľkám plát hrubý 4 mm na menšie medovníky a 6 mm na väčšie.  Ako cesto tak aj podložka musia byť dobre pomúčené, inak sa cesto bude lepiť.  Pomocou formičiek, ktoré neustále namáčam v múke, vykrajujem medovníčky.  Tie buď ostanú vo formičke a vyklepnem ich do dlane a dám na plech, alebo ostanú na pracovnej ploche a vtedy ich opatrne podoberiem cukrárskou špachtľou.  Medovníčky ukladám na plech vystlaný papierom na pečenie.  Odporúčam piecť spolu na jednom plechu vždy rovnako veľké medovníky, aby sa rovnomerne upiekli.
  4. Medovníky pečiem vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 180°C asi 8-10 minút. Po vybratí z rúry ich za horúca potieram pomocou štetca rozšľahaným vajcom a nechám vychladnúť.  Vajíčko urobí na perníčkoch lesklú glazúru a spojí prípadné puklinky.  Medovníčky tak ostanú krásne lesklé.
  5. Polevu pripravím vymiešaním bielka s práškovým cukrom. Bielko nešľahám, iba ručne miešam s cukrom.  Cukor treba pár krát preosiať, aby v poleve nevznikli hrudky.  Množstvo cukru upravím podľa veľkosti bielka – ak je poleva riedka, pridám viac cukru, ak je hustá, rozriedim ju citrónovou šťavou.  Poleva musí byť dostatočne hustá, aby sa ňou dali medovníky zdobiť.  Zdobím ich až po úplnom vychladnutí pomocou pevného igelitového vrecka s malinkým otvorom v jeho špicatom rohu.  Otvor na vrecku by mal byť čo najmenší, ideálne je použiť cukrársku špičku.
  6. Medovníky skladujem v uzavretej nádobe v chlade, kde vydržia mesiac a viac.

Hodnotenie

Prihláste sa na odber blogu prostredníctvom e-mailu

Pre odoberanie najnovších článkov a odoberanie e-mailových notifikácií, zadajte prosím vašu e-mailovú adresu.

Pridajte sa k 7 ďalším odberateľom

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.