Tento recept som dostala od maminy. Sú to jej najobľúbenejšie vianočné koláčiky, pretože ona miluje čokoládu a všetko čo sa vyrába z kakaa. Recept som nechala pôvodný, lebo mamina ho priviedla k dokonalosti. Labky sú výborne ochutené a nič by som na nich nemenila. Predsa len jednu vec – nepoužívam klasické vianočné formičky, ale silikónovú formu. Dobre sa s ňou pracuje a netreba ju vymazávať. Navyše, po použití ju šupnem do umývačky, fantázia! S plnením labiek mi pomáhajú Linduška so Simonkou, ktoré to nesmierne baví. A ja sa teším, že nám to spolu tak šikovne ide.
Toto je dvojitá dávka cesta a vyjde z nej okolo 100-120 kusov malých medvedích labiek, záleží od veľkosti formičiek. U nás doma ich milujeme, preto som originálny recept zdvojnásobila. Kľude môžete piecť aj z polovičnej, budú rovnako výborné, len neviem či vystačia do Vianoc ? A skoro som zabudla, tento rok som experimentovala s formou a vyskúšala aj malé hviezdičky. Tie som po vychladnutí namáčala v rozpustenej horkej čokoláde a zdobila sezamom, kokosom a perličkami. Sú prekrásne a nikto ani len netuší, že sú to tiež medvedie labky. A ja sa tvárim, že som napiekla super novinku…?
Ingrediencie
- 540g hladkej špaldovej múky
- 200g mletých vlašských orechov
- 360g trstinového cukru
- 400g zmäknutého masla
- 8PL kakaa
- 2 celé vajcia
- 2ČL škorice
- 1ČL mletých klinčekov
- nastrúhaná kôra z 1 bio citrónu
Postup
- Všetky prísady dám do kuchynského robota s hákom a miešam kým nevznikne kompaktné cesto.
- Cesto zabalím do fólie a nechám odpočívať v chladničke minimálne 2 hodiny, ideálne cez noc.
- Pred pečením vyberiem cesto z chladničky a nechám povoliť, aby zmäklo a dobre sa s ním pracovalo. Na medvedie labky požívam silikónovú formu, do ktorej mäkké cesto natlačím prstami.
- Dám piecť do rozohriatej rúry na 180°C na 8-10 minút podľa veľkosti formičiek.
- Medvedie labky nechám vychladnúť vo forme, potom ich po jednom vyberiem a dám do uzavretej nádoby. Z dávky vyjde okolo 100-120 kusov podľa veľkosti formičiek.