Hustá zimná minestrone s messicani

Moja minestrone vznikla tak trochu náhodou.  Proste som vybrala všetky zbytky zeleniny, ktoré som našla v chladničke a pridala cestoviny, aby vzniklo sýte hlavné jedlo.  Minestone je jedna z najobľúbenejších polievok v Taliansku a neexistuje na ňu žiaden ustálený recept.  Taliani si ju skrátka varia po svojom – podľa ročného obdobia, podľa babičky, podľa sezóny, podľa zbytkov či podľa chuti.  Možno jedna zásada tu je, mala by byť zeleninová, ale už som videla recepty aj s mäsom alebo aspoň mäsovým vývarom.  V každom prípade, pôvodne to bolo jedlo chudoby a preto sa v tejto výdatnej a zdravej polievke zvyknú spotrebovať všetky zbytky čo kuchyňa alebo záhrada poskytne.  Aby poriadne zasýtila, pridávajú sa do nej cestoviny, ryža a zvyčajne aj strukoviny.

Moja minestone je plná úžasnej zimnej zeleniny ovoňanej rozmarínom.  Zeleninový vývar som ochutila kurkumou, rascou a zázvorom a tentokrát som použila novinku – korenie bertrám, ktorý podporuje dobré trávenie a znásobuje príjem vitálnych látok do organizmu.  Je to taký malý zázrak, ktorý vie postaviť človeka opäť na nohy.  Príprava polievky je jednoduchá, najviac sa človek narobí s krájaním zeleniny.  Jediné na čo si treba dať pozor, je správny timing pri varení rôznych druhov zeleniny.  Preto dávam cuketu úplne nakoniec, stačí jej len pár minút, aby sa nerozvarila na kašu.  No a šalát sa nevarí vôbec, ten zmäkne v horúcom vývare okamžite.  Šalátu v polievke sa netreba báť, správa sa podobne ako špenát, akurát je nutné vybrať druh s pevnými listami.  Mne sa ešte veľmi páčia v minestrone zaujímavé tvary cestovín, preto som dnes použila messicani.  Ale kľudne namixuj rôzne zbytky viacerých druhov, budú vyzerať nádherne!  Ja už nemám čo dodať… je fantastická!

Ingrediencie

  • 2 PL rastlinného oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 stopky čerstvého rozmarínu
  • 3 stopky zeleru
  • 3 mrkvy
  • 1 cuketa
  • 1 hrsť polníčku (valeriánka poľná)
  • 1ČL kurkumy
  • 1ČL mletého zázvoru
  • ½ ČL mletej rasce
  • ½ ČL bertrámu – nemusí byť
  • himalájska soľ
  • mleté čierne korenie
  • asi 1l zeleninového vývaru alebo vody
  • messicani alebo iné menšie cestoviny

Postup

  1. Zeleninu očistím, umyjem a nakrájam na malé kúsky, rozmarín nasekám na drobno.
  2. Na horúcom oleji opražím všetku zeleninu okrem cukety a polníčka. Pridám 4 druhy korenia a krátko orestujem.  Všetko zalejem horúcim vývarom, ochutím soľou a korením a nechám variť asi 20 minút.
  3. Potom pridám cestoviny a na kocky nakrájanú cuketu a varím ďalších 5 minút alebo podľa času označeného na cestovinách. Ak je polievka príliš hustá, prilejem ďalší vývar.
  4. Keď je polievka uvarená, pridám do nej hrsť čerstvého šalátu, napríklad polníčka, ktorý v horúcej polievke okamžite zmäkne.
  5. Polievku podávam v miskách s väčším množstvom cestovín posypanú drobnými semienkami černušky.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.