Vegánske rizoto z kučeravého kelu

Nedávno som varila Capellini s kučeravým kelom a toto je ďalšia alternatíva ako použiť túto fantastickú zeleninu a prepašovať ju do najkrutejších kritikov všetkých maminiek – našich detí.  Moje dievčatá milujú toto jedlo a pravidelne si objednávajú „zelené rizoto“ netušiac jeho zloženie.  A ja sa teším ako im toto koncentrované zdravie chutí…

Tentokrát som varila čisto vegánsku verziu rizota a vystačila som si so šalotkou, cesnakom a kučeravým kelom.  Chcela som, aby chuť kelu ostala zachovaná, preto som nepoužila už žiadne bylinky, iba soľ a biele mleté korenie.  O krémovú konzistenciu sa postaral extra panenský olivový olej a to nie hocijaký.  Rincón de la Subbética D.O.P. je svetová špička medzi olejmi ocenenými na World best olive oils, ktoré ponúka slovenská firma Oleamo.  Predstavuje to najlepšie, čo sa dá vyrobiť z olív a ja som sa zamilovala do jeho vône, ktorá pripomína čerstvo pokosenú trávu.  Môjmu rizotu dodal totálne luxusný šmrnc!  Určite stojí za vyskúšanie, naozaj veľmi odporúčam a aj ďalšie oleje z tejto oleotéky.

Ešte mi napadá, rizoto som nevarila tradičným spôsobom, kedy sa vývar pridáva po naberačkách a neustále mieša.  Recept na takéto klasické talianske rizoto mám tu.  Teraz som jednoducho ryžu zaliala vývarom, prikryla pokrievkou a 20 minút nechala variť.  Je to síce poznať na textúre, ale chcela som ukázať spôsob varenia pre unavené maminy a musím povedať, že nikto sa nesťažoval.  Chutilo jedna báseň!

Ingrediencie

  • olivový olej
  • 2 cibuľky šalotky
  • 250g ryže Arborio alebo Carnaroli
  • 800ml horúceho zeleninového vývaru
  • biele mleté korenie
  • morská soľ
  • 1 zväzok kučeravého kelu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • extra virgin olivový olej

Postup

  1. Kučeravý kel umyjem, odtrhnem z neho tvrdé stonky a blanšírujem vo vriacej vode spolu s cesnakom 3-4 minúty. Vyberiem ich z vody, osolím, okorením a rozmixujem v kuchynskom robote na krásne zelené pyré.  Ak je príliš husté, pridám trochu vody z kelového vývaru.
  2. Nakrájanú cibuľku orestujem na horúcom oleji vo veľkej panvici. Cibuľka nesmie stmavnúť, preto ju restujem na miernej teplote asi 3min.
  3. Zvýšim teplotu, pridám ryžu a za stáleho miešania pražím asi 1min až začne byť priesvitná. Zalejem ju horúcim vývarom, nechám zovrieť, znížim teplotu, prikryjem a varím cca 20 minút pod pokrievkou až bude al’dente.
  4. Po uvarení ryže pridám pyré z kučeravého kelu. Poriadne premiešam, aby sa ryža spojila so zeleninou a vzniklo sviežo zelené rizoto.  Rizoto má byť takmer tekuté.
  5. Rizoto odložím zo sporáka, pridám kvalitný olivový olej a prípadne dochutím soľou a korením. Prikryjem pokrievkou a nechám odstáť asi 2 minúty – týmto sa stane rizoto ešte krémovejším.
  6. Rizoto podávam ihneď po dovarení s čerstvým šalátom, pokvapkané kvalitným olivovým olejom a ochutené čerstvo mletým korením.

Hodnotenie

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.