Tieto dni sú pre všetkých náročné a preto si ich treba spríjemniť ako sa dá. U nás doma milujeme pečenie a vôňu koláčov, ktorá sa dostane do každučkého kútika nášho domova. Dnes sme sa spolu so Simonkou rozhodli upiecť cheesecake, ktorý patrí medzi najjednoduchšie koláče a s malou pomocou ho zvládne aj moja šesťročná dcérka. Simi pečie veľmi rada a ešte radšej ochutnáva… Ako sama hovorí: „Ja som tvoja hlavná ochutnávačka!“ a má pravdu. Je to gurmánka ako sa patrí a láska k jedlu ju prirodzenie vedie k radosti z varenia.
Späť k cheesecaku. Korpus je hotový hneď, stačí rozmixovať kekse s maslom a natlačiť tento mix na dno formy. Potom už len zmiešam ricottu alebo tvaroh s vajcami a cukrom a ochutím citrónovou šťavou a vanilkou. Nalejem na keksový korpus a šupnem do rúry asi na hodinu. Cheesecake pečiem vo vodnom kúpeli, aby nepopraskal a bol jemný a vláčny. Po upečení je nutné nechať ho úplne vychladnúť a dať do chladničky, len tak získa svoju typickú chuť a textúru. Dá sa ozdobiť čímkoľvek, ja som mala doma čučoriedky. Ozaj, ten môj má karamelovú farbu vďaka hnedému cukru, keďže biely mi došiel… Ale aj tak je to krásavec a ešte k tomu mňamkový!
Ingrediencie
- 250g ovsených keksov
- 80g masla zmäknutého
- 750g ricotty / jemného tvarohu
- 200g práškového cukru
- 4 celé vajcia
- 1 citrón – šťava a kôra
- 1PL vanilkového extraktu alebo 1 vanilkový struk
- 20-22cm tortová forma na pečenie
Postup
- Aby cheesecake nepraskal, je dobré piecť ho vo vodnom kúpeli alebo v parnej rúre. Najprv si pripravím vodotesnú formu. Dno tortovej formy vysteliem tak, že alobal položím na dno a potom nasadím prstenec. Ten uzatvorím aj s alobalom a jeho vytŕčajúcimi okrajmi obalím tortovú formu z vonkajšej strany. Formu na pečenie zvonku ešte raz zabalím do ďalšej vrstvy alobalu, ktorá poslúži ako ochrana pred vodným kúpeľom.
- V kuchynskom robote nadrobno rozdrvím keksíky s rozpusteným maslom. Vzniknutú hmotu rovnomerne natlačím na dno formy a dám stuhnúť do chladničky na pár minút.
- Zatiaľ vymiešam ricottu s cukrom, vajíčkami, citrónovou šťavou a vanilkou. Tvarohovú zmes nalejem do formy na stuhnutý základ z keksíkov. Dnom formy pár krát pobúcham, aby z ricotty vyšli prípadné bublinky.
- Koláč položím na plech a dám do rúry na strednú mriežku. Potom na plech nalejem vriacu vodu tak, aby bola ponorená asi polovica formy. Pečiem vo vodnom kúpeli cca hodinu na 170°C. Ak cheesecake ešte nie je hotový, vypnem rúru a nechám pomaly dôjsť cca 20 minút.
- Koláč vyberiem z rúry a vodného kúpeľa, položím na mriežku, odstránim vonkajší alobal a nechám úplne vychladnúť. Potom ho vo forme dám do chladničky na pár hodín stuhnúť. Po vychladnutí nožom jemne prejdem po okrajoch formy a odstránim prstenec. Alobal na spodnej strane korpusu neodstraňujem.
- Ozdobím ovocím a podávam dobre vychladený.
Pingback: Nepečený mangový cheesecake - Kitchen Love