Vanilkový ricotta cheesecake s čučoriedkami

Tieto dni sú pre všetkých náročné a preto si ich treba spríjemniť ako sa dá.  U nás doma milujeme pečenie a vôňu koláčov, ktorá sa dostane do každučkého kútika nášho domova.  Dnes sme sa spolu so Simonkou rozhodli upiecť cheesecake, ktorý patrí medzi najjednoduchšie koláče a s malou pomocou ho zvládne aj moja šesťročná dcérka.  Simi pečie veľmi rada a ešte radšej ochutnáva…  Ako sama hovorí: „Ja som tvoja hlavná ochutnávačka!“ a má pravdu.  Je to gurmánka ako sa patrí a láska k jedlu ju prirodzenie vedie k radosti z varenia.

Späť k cheesecaku.  Korpus je hotový hneď, stačí rozmixovať kekse s maslom a natlačiť tento mix na dno formy.  Potom už len zmiešam ricottu alebo tvaroh s vajcami a cukrom a ochutím citrónovou šťavou a vanilkou.  Nalejem na keksový korpus a šupnem do rúry asi na hodinu.  Cheesecake pečiem vo vodnom kúpeli, aby nepopraskal a bol jemný a vláčny.  Po upečení je nutné nechať ho úplne vychladnúť a dať do chladničky, len tak získa svoju typickú chuť a textúru.  Dá sa ozdobiť čímkoľvek, ja som mala doma čučoriedky.  Ozaj, ten môj má karamelovú farbu vďaka hnedému cukru, keďže biely mi došiel…  Ale aj tak je to krásavec a ešte k tomu mňamkový!

Ingrediencie

  • 250g ovsených keksov
  • 80g masla zmäknutého
  • 750g ricotty / jemného tvarohu
  • 200g práškového cukru
  • 4 celé vajcia
  • 1 citrón – šťava a kôra
  • 1PL vanilkového extraktu alebo 1 vanilkový struk
  • 20-22cm tortová forma na pečenie

Postup

  1. Aby cheesecake nepraskal, je dobré piecť ho vo vodnom kúpeli alebo v parnej rúre. Najprv si pripravím vodotesnú formu.  Dno tortovej formy vysteliem tak, že alobal položím na dno a potom nasadím prstenec.  Ten uzatvorím aj s alobalom a jeho vytŕčajúcimi okrajmi obalím tortovú formu z vonkajšej strany. Formu na pečenie zvonku ešte raz zabalím do ďalšej vrstvy alobalu, ktorá poslúži ako ochrana pred vodným kúpeľom.
  2. V kuchynskom robote nadrobno rozdrvím keksíky s rozpusteným maslom. Vzniknutú hmotu rovnomerne natlačím na dno formy a dám stuhnúť do chladničky na pár minút.
  3. Zatiaľ vymiešam ricottu s cukrom, vajíčkami, citrónovou šťavou a vanilkou. Tvarohovú zmes nalejem do formy na stuhnutý základ z keksíkov. Dnom formy pár krát pobúcham, aby z ricotty vyšli prípadné bublinky.
  4. Koláč položím na plech a dám do rúry na strednú mriežku. Potom na plech nalejem vriacu vodu tak, aby bola ponorená asi polovica formy. Pečiem vo vodnom kúpeli cca hodinu na 170°C. Ak cheesecake ešte nie je hotový, vypnem rúru a nechám pomaly dôjsť cca 20 minút.
  5. Koláč vyberiem z rúry a vodného kúpeľa, položím na mriežku, odstránim vonkajší alobal a nechám úplne vychladnúť. Potom ho vo forme dám do chladničky na pár hodín stuhnúť. Po vychladnutí nožom jemne prejdem po okrajoch formy a odstránim prstenec. Alobal na spodnej strane korpusu neodstraňujem.
  6. Ozdobím ovocím a podávam dobre vychladený.

Hodnotenie

Komentáre: 1

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.