Keď chcem niečo rýchle a ľahké, uvarím si zeleninu s čímkoľvek čo nájdem v mojej potravinovej skrini. Je to veľmi jednoduchý a univerzálny recept, ktorý varím veľmi často a na milión spôsobov, ktoré definuje moja chladnička. Tentokrát som mala karfiol, pak choi a cukinu a potrebovala som minúť zbytok ryžových rezancov. Inokedy je to paprika, mrkva a brokolica s bulgurom alebo kuskusom. Korenie a bylinky tiež striedam podľa nálady a tým vznikajú nové a zaujímavé chute hoci princíp je vždy rovnaký. Myslím, že v jednoduchosti je krása, čo poviete?
Ingrediencie
- 3 mladé cibuľky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 cukina
- malý karfiol
- pak-choi
- ryžové rezance
- olivový olej
- šťava z citróna
- 1 ČL kurkumy
- 1/2 ČL mletého kmínu
- soľ
- čierne mleté korenie
- černuška
- petržlenová vňať
Postup
- Všetku zeleninu umyjem, osuším a nakrájam – cibuľku a cesnak na kolieska, cukinu na paličky, karfiol rozdelím na malé hlavičky, bielu časť pak choi na polmesiačiky a zelené listy nechám v celku alebo ich rozrežem pozdľžne na menšie kúsky.
- Dám variť ryžové rezance podľa návodu na obale. Po uvarení ich ochutím olivovým olejom, šťavou z citróna a semienkami černušky.
- Na oleji osmahnem nakrájanú cibuľku a cesnak a pridám k nim kurkumu s kmínom. Keď sa korenie rozvoní, pridám malé hlavičky karfiolu, biele kúsky pak choi spolu s cukinou. Ak je zelenina príliš suchá, prilejem trošku vody. Osolím, premiešam, prikryjem a nechám asi 3 minúty dusiť pod pokrievkou na strednej teplote. Zelenina však musí ostať chrumkavá. Nakoniec pridám zelené listy pak choi, ktoré len rýchlo zamiešam do horúcej zeleniny.
- Restovanú zeleninu podávam na ryžových rezancoch a dozdobím petržlenovou vňaťou, černuškou a prípadne dochutím soľou a čerstvo mletým korením.